Terve.fi

Alkoholin kohtuullinenkin käyttö vaurioittaa aivoja

Alkoholin kohtuullinenkin käyttö vaurioittaa aivoja
Alkoholin kulutus, jopa maltillinenkin, on yhteydessä suurentuneeseen aivovaurioiden riskiin sekä kognitiivisten kykyjen heikentymiseen. Lue lisää alkoholista.
Julkaistu: 19.6.2017

Alkoholin kulutus, jopa maltillinenkin, on yhteydessä suurentuneeseen aivovaurioiden riskiin sekä kognitiivisten kykyjen heikentymiseen, sanotaan BMJ-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Useimmiten vain alkoholin suuri kulutus on johdonmukaisesti yhdistetty epäsuotuisiin terveysvaikutuksiin.

Harvassa tutkimuksessa on arvioitu kohtuullisen alkoholin kulutuksen vaikutuksia aivoihin. Sen lisäksi, että tutkimustuloksia on vähän, ne ovat myös epäjohdonmukaisia. Oxfordin yliopiston ja University College Londonin tutkijat päättivätkin pureutua tähän ongelmaan.

Alkoholi vahingoittaa aivoja

Tutkimuksen mukaan suuri alkoholin kulutus on yhteydessä suurentuneeseen hippokampuksen atrofian eli rappeuman riskiin. Kyseinen aivovaurio vaikuttaa niin muistiin kuin spatiaaliseen hahmottamiseenkin.

Viikoittain yli 30 brittiannosta nauttivilla henkilöillä oli suurin riski verrattuna raittiisiin henkilöihin. Jopa kohtuullisesti alkoholia (14–21 brittiannosta) viikoittain nauttivilla hippokampuksen atrofian riski oli kolminkertainen verrattuna raittiisiin henkilöihin.

Yksi brittiannos alkoholia on painoltaan 8 grammaa. Suomessa yksi alkoholiannos on 12 grammaa, joten kohtuullisella käytöllä tarkoitetaan 9–14 annosta alkoholia.

Alkoholin suuri kulutus oli yhteydessä myös valkoisen aineen tiheyden heikkenemiseen sekä kielellisen sujuvuuden nopeutuneeseen heikkenemiseen.

Tulokset ovat peräisin 30-vuotisesta seurannasta

Tutkijat analysoivat tietoja viikottaisesta alkoholinkulutuksesta ja kognitiivisista toiminnoista, joita testattiin vuosien 1985–2015 aikana 550 terveeltä mieheltä ja naiselta, jotka osallistuivat Whitehall II tutkimukseen. Osallistujat olivat keski-iältään 43-vuotiaita, eikä kenelläkään ollut alkoholiongelmaa.

Kognitiivisia toimintoja mitattiin säännöllisin väliajoin. Tutkimuksen loppuvaiheilla kaikki tutkimushenkilöt kävivät aivojen magneettikuvauksessa. Tutkijoiden mukaan monet tekijät otettiin huomioon tuloksia analysoitaessa. Näitä tekijöitä olivat muun muassa ikä, sukupuoli, koulutustausta, sosiaalinen luokka, fyysinen ja sosiaalinen aktiivisuus, tupakointi, aivoverenkiertohäiriön riski sekä hoitohistoria.

Kyseessä on havaintotutkimus, joten todisteet eivät ole vedenpitäviä. Tärkeimpiin havaintoihin kuuluu, että pitkäaikainen alkoholin käyttö kohtuullisestikin vahingoittanee aivoja.

Lähteet:

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue myös:

2 kommenttia