Älä Facebook-mokaa eroasi!

Älä Facebook-mokaa eroasi!
Se, mikä ennen oli yksityistä, on nykyisin julkistakin julkisempaa. Sosiaalinen media ja Facebook ovat tuoneet uudet ilmiöt myös parisuhteisiin. Sosiaalista mediaa on helppo käyttää parisuhteen vahvistajana, mutta eritoten erojen yhteydessä sosiaalinen media voi muuttua vaaran paikaksi. Howstuffworks.com -sivusto kertoo, miten ei kannata toimia Facebookissa, jos ero yllättää.
Julkaistu 27.9.2012

Facebookissa voi ilmoittaa parisuhdestatuksensa. Sen voi muuttaa hetkessä, jolloin tieto omasta rakkauselämästä menee vähintään kaikille niille, joiden sallit nähdä oman parisuhteesi tilan. Parisuhdestatukset, riidat sosiaalisessa mediassa ja exän vakoilu on kuitenkin virtuaalisuolaa ihan oikeille haavoille. Facebookin avulla kosto voi olla julma ja erittäin pitkäaikainen. Siksi kannattaisi tosissaan harkita, millä lailla eronsa hoitelee sosiaalisessa mediassa.

Seuraavaksi viisi vinkkiä, jotka kannattaa ottaa käytäntöön eron koittaessa.

1. Muista yksityisyysasetukset ja estolista

Yleisimmin erotaan vihaisina ja pettyneinä. Ainakin pettyneinä. Tällöin olisi helppoa spämmätä Facebook täyteen kaikkea katkeraa ja ikävää. Ei kuitenkaan kannata. Eron jälkeen kannattaa harkita, haluaako olla exänsä kanssa tekemisissä sosiaalisessa mediassa.

Facebookissa on mahdollista valita, kenelle omat tilapäivitykset tai kuvat näkyvät. Toinen käyttäjä on myös mahdollista laittaa estolistalle, jolloin hän ei tiedä sinusta mitään Facebookissa. Estolistan käyttö voi säästää molemmat osapuolet turhalta harmilta.

2. Älä kyttää entistä kumppaniasi Facebookissa

Sosiaalinen media on mainio väline vakoiluun. Kannattaa kuitenkin pohtia, kannattaako niin tehdä. On ymmärrettävää, että entisen rakastetun kanssa vietetyn ajan jälkeen on luonnollista olla utelias hänen uusista kuvioistaan ja mahdollisesta uudesta kumppanista. Yleensä näiden asioiden kaiveleminen on kuitenkin itsekidutusta parhaimmillaan. Yleensä Facebook-stalkkaus pitkittää erosurua, ja saa olon vain masentuneemmaksi. Keskity mieluummin ystäviisi kuin entiseen kumppaniisi.

3. Käytä järkeä nettiaikakaudella

Internet on hyvin uusi ilmiö, kun ajattelee ihmiskunnan historiaa. Netti on mullistanut kaiken kanssakäymisen. Kannattaa siis todella pohtia, millaisen asian kanssa on tekemisissä. On hyvä muistaa, että kun nettiin on kerran jotain kirjoittanut, sitä ei käytännössä saa sieltä koskaan pois. Tieto leviää, vaikka poistaisitkin statuksesi – kuvakaappaustoiminto on olemassa.

Paras ja tyylikkäin tapa hoitaa ero, on tehdä se siististi ja yksityisesti. Oma suru, katkeruus, viha sekä muut eron mukanaan tuomat luonnolliset tunteet olisi hyvä pitää yksityisinä, vaikka kuinka tekisi mieli julistaa pahaa oloaan koko maailmalle. Älä myöskään ala riitelemään exäsi kanssa sosiaalisessa mediassa. Se ei auta teitä kumpaakaan, eikä yhteisiä ystäviännekään.

4. Älä julkista kaikkea rakkauselämääsi

Muistatko entisaikaa? Silloin ihastuttiin, rakastuttiin ja seurusteltiin yksityisesti. Nykyisin kaikki on muuttunut, eikä muutos ole välttämättä aina hyvä. Parisuhdestatuksen ja intiimit salaisuudet on helppo jakaa satojen ihmisten kanssa hetkessä. Mutta se, että se on mahdollista, ei tarkoita sitä että niin kannattaisi tehdä.

Epätoivoinen huutelu omasta parisuhdetilanteestaan ei välttämättä ole kovin sosiaalista älykkyyttä. Ethän halua osaksi Facebook-saippuaoopperaa?

5. Pidä taukoa sosiaalisesta mediasta, jos sinulla on vaikeaa

Kun tunteet myllertävät, voisi olla aika harkita nettitaukoa. Vertaistuki on tärkeää, mutta nyt jos koskaan ystävän olkapää voisi auttaa paremmin kuin virtuaalihalaus. Joskus surut on parempi surra ilman nettiä. Keskity muihin asioihin elämässäsi, käy ulkona, tapaa ystäviäsi oikeassa elämässä ja anna itsellesi aikaa toipua sydänsuruista. Kun olet valmiimpi taas kohtaamaan maailman, on jälleen aika aktivoitua myös sosiaalisessa mediassa.

Lue myös:

Kommentoi »