Kauneus ja Terveys

Pettääkö puolisosi sinua netissä?

Pettääkö puolisosi sinua netissä?
Iänikuisia ovat kysymykset siitä, mitä lasketaan pettämiseksi. Onko se pettämistä vasta suudellessa – vai silloin kun kyseeseen tulee seksi? Entä onko mahdollista pettää ihan puhtaasti näppäimistön kautta, oman tietokoneen suojissa?
Julkaistu: 25.6.2015

Pettämisellä on kaksi eri ilmentymää: seksuaalinen ja emotionaalinen pettäminen. Ensimmäisessä haetaan mielihyvää ja intohimoa, jälkimmäisessä jaetaan tunteita ja haetaan henkistä yhteyttä parisuhteen ulkopuolelta. Seksiekspertti, tutkija ja terapeutti Laura Berman uskoo nettiflirtin olevan aivan upouusi pettämisen muoto kahden perinteisen rinnalle. Berman kutsuu kolmatta pettämislajia ”virtuaaliuskottomuudeksi”. Siihen kuuluu asiattomat sähköpostit, sosiaalisen median flirttailut ja muu ”seksiviestien” lähettely.

Nettipettäminen voi pahimmillaan johtaa avioeroon. American Academy of Matrimonial Lawyers teettämän tutkimuksen mukaan avioero-oikeudenkäynneissä nähdään aina entistä enemmän todisteita sosiaalisesta mediasta. Facebookin ja muiden palveluiden keskustelut ovat käypää materiaalia – ainakin oikeuden silmissä.

Mikä nettipettämisessä viehättää? 

Stacy Kaiser, psykoterapeutti ja kirjailija, uskoo nettipettämisen suurimman houkutuksen piilevän illuusioissa: surffaaja ei tajua olevansa väärillä jäljillä ja uskoo chattailyn olevan 100 % yksityisasia ja salaista. ”Ihmiset katoavat fantasiaan ja unohtavat todellisuuden”, toteaa Kaiser.

Sosiaalinen media tekee vanhojen suhteiden ja ihastusten esiinkaivamisesta liiankin helppoa. On turhan vaivatonta aloittaa keskustelu – viattomistakin aloituskuopista. Jutustelu voi helposti karata käsistä, kun se jatkuu jonkin aikaa: pitkäaikaiseen keskusteluun sikiää emotionaalisia ja fyysisiä siteitä. Nopeat vastaukset, salailu ja mukaovelat piilosanomat antavat kirjoittajalle virikkeitä ja hetkittäisiä riemastumisia. Lisäksi ongelmaa aiheuttaa ihmisten luontainen uteliaisuus – mitähän tuokin minusta ajattelee ja mitä se vastaisi?  Kiltisti alkanut viestienvaihto voi helposti lumivyörytä pahoille teille.

Nettipettämisen varoitusmerkit: 

– Puolisosi salailee koneella olemista. Hän saattaa laittaa kotitietokoneelle salasanan. Tai sitten partnerisi sammuttaa näytön tai vaihtaa välilehteä aina kun astut lähettyville.

– Tietokoneella kuluu paljon aikaa.

– Hän vastaa tekstiviesteihin äkkiä ja paljon – melkein pakkomielteisesti.

– Hänellä on salainen tili sosiaaliseen mediaan tai sähköpostiin.

– Puhelinlasku kasvaa tekstiviestien takia.

– Puoliso on huomattavasti kiltimpi – paitsi sitten kun hän napsahtaa vihaiseksi tuntiessaan häntä syyllistettävän johonkin.

Berman tarjoaa myös simppelin ohjeen, jolla vältyt itse sortumasta nettipettämiseen. ”Älä sano tai tee netissä mitään sellaista, jota et tekisi puolisosi edessä”.

Kommentoi »