Älä anna hiivatulehduksen vaikuttaa parisuhteeseesi!

Älä anna hiivatulehduksen vaikuttaa parisuhteeseesi!
Kutittaa, kirvelee ärsyttää. Haisenko? Tuntuu, ettei voi istua ja kävelykin on hankalaa. Seksielämä – ai mikä? No ei haluta; tekee liian kipeää.
Julkaistu 11.1.2012

Lähes jokaisella aikuisella naisella on ollut hiivasienitulehdus jossain vaiheessa elämäänsä. Useimmiten hiivatulehduksen aiheuttaa liikakasvuun yltynyt Candida albicans -niminen hiivasieni.

Sientä on emättimessä normaalisti, mutta toisinaan se yltyy liikakasvuun. Emättimen limakalvolla elää useita erilaisia bakteereja ja sieniä; ne ylläpitävät limakalvojen normaalia toimintaa.

Tuoreen Suomessa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan hiivasieni on vaivannut lähes puolta 25–34-vuotiasta naista viisi kertaa tai useammin. Lääkeyhtiö Pfizerin TNS Gallupilta tilaamaan tutkimukseen osallistui yli 1 300 naista.

Tavallisimpia hiivasienitulehduksen oireita ovat kutina, limakalvojen turvotus ja kirvely. Valkovuoto on usein valkoista, kokkareista ja melko hajutonta. Hiivatulehdus ei sinällään ole vakava sairaus, vaan ennemminkin ärsyttävä ja kiusallinen – varsinkin, jos se toistuu kovin monta kertaa vuodessa. Se voi vaikuttaa myös parisuhteeseen, koska seksi ei hiivatulehduksen kourissa yleensä kiinnosta.

Hiivatulehdus vaikeuttaa seksielämää

Kyselytutkimuksessa hiivatulehduksista kärsineet kertoivat, että toistuvat oireet rassaavat parisuhdetta ja seksielämää. Esimerkiksi haju, vuoto ja arkuus rajoittavat fyysistä läheisyyttä.

– Jos intiimivaivat kroonistuvat, voi naiselle tulla niin paljon vaivoja, että parisuhde ja seksielämäkin kärsivät, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Brusila.

Brusila on myös pari- ja seksuaaliterapeutti.

Usein toistuvat hiivasienitulehdukset saattavat muun muassa aiheuttaa seksin välttelyä.

– On selvä, että limakalvojen ollessa arat, seksi ei ole mielessä. Jos ei kiihotu, eikä kostu, seksi useimmiten tekeekin kipeää.

”Aina kipeä” -nainen voi aiheuttaa parisuhteessa riitoja. Brusila toteaa, että miehet ymmärtävät naista paremmin, jos heille itselleenkin aiheutuu hiivasta oireita.

Hiivatulehdukseen saa lääkkeen ilman reseptiä

Kun hiiva iskee ensimmäistä kertaa, on hyvä käydä lääkärissä. Hiivan kaltaiset oireet saattavat johtua myös sukupuolitaudista. Kannattaa muistaa, että hiivatulehdus ei aiheuta alavatsakipuja tai kuumetta, eikä rakkuloita.

Hiivatulehduksen voi hoitaa apteekin itsehoitolääkkeillä. Esimerkiksi hiivatulehduksen hoitoon tarkoitettuja emätinpuikkoja käytetään tyypillisesti parin vuorokauden ajan ja suun kautta otettava tabletti voidaan ottaa kertahoitona. Suun kautta otettavia lääkkeitäkin on nykyisin apteekissa tarjolla ilman reseptiä.

Lisäksi voi käyttää emulsiovoidetta, jos kutina ulkosynnyttimissä on voimakasta. Hiivatulehduksien toistuessa kannattaa varata aika gynekologille.

Joskus hiiva saattaa aiheuttaa oireita partnerillekin. Hiivan aiheuttamaa ihottumaa terskassa ja esinahassa hoidetaan apteekista itsehoitotuotteena saatavalla voiteella.

Uusi kumppani voi aiheuttaa hiivatulehduksen

Hiivatulehdus voi aiheutua esimerkiksi antibioottikuurista, joka järkyttää emättimen bakteeritasapainoa mahdollistaen hiivan liikakasvun. Syynä voi olla uusi kumppani omine ja uusine bakteereineen tai vieraissa käyvä tuttu kumppani.

Myös e-pillerit ja raskaus voivat lisätä hiivasienen kasvua. Samoin elintavat ja muun muassa kohonnut verensokeri saattavat aiheuttaa hiivan lisääntymistä. Sokerin ja nopeiden hiilihydraattien vähentäminen saattaa auttaa toistuvissa hiivatulehduksissa.

Joskus syynä voivat olla vain tiukat vaatteet tai hengittämättömät pikkuhousunsuojat. Tulehduksen laukaisijaa ei aina ole löydettävissä.

Näin voit ehkäistä hiivatulehduksia!

  • Muista hyvä hygienia. Pyyhi WC:ssä aina edestä taaksepäin.
  • Vältä liian tiheitä pesuja ja saippuaa. Liiallinen hygieniakin saattaa aiheuttaa hiivaa. Vettä ei esimerkiksi kannata suihkuttaa emättimeen. Ulkosynnyttimien pesu kerran päivässä riittää.
  • Vältä voimakkaasti hajustettujen intiimihygieniatuotteiden käyttöä.
  • Kosteutukseen voi käyttää esimerkiksi Ceridal-öljyä.
  • Käytä ilmavia ja hengittävästä materiaalista valmistettuja alusvaatteita. Vältä liian tiukkoja housuja ja string-mallisia alushousuja.
  • Älä käytä jatkuvasti pikkuhousunsuojia.
  • Älä oleile märässä uimapuvussa tai bikineissä
  • Vältä sokeria ja nopeita hiilihydraatteja sisältävää ravintoa. Tämä saattaa auttaa osalla, ja ainakin se on terveellistä ylipäätään.
  • Käytä uusien seksipartnereiden kanssa kondomia.

Asiantuntijana pari- ja seksuaaliterapeutti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Brusila.

Lue myös:

Kommentoi »