9 askelta kohti vastuullisempaa kuluttamista

9 askelta kohti vastuullisempaa kuluttamista
Haluatko sinäkin muuttaa ostokäyttäytymistäsi kohti vastuullisempaa kuluttamista, mutta et tiedä miten. Ei hätää, laadimme aloittelijan listan ja kysyimme neuvoa kierrätysmuotiin erikoistuneelta ammattilaiselta.
Julkaistu: 19.2.2016

1. Kohti muutosta

Kaikki lähtee sinusta itsestäsi ja tahdonvoimastasi. Eli aloita askel kohti ekologisempaa suuntaa omalta vaatekaapiltasi: organisoi vaatekaapin sisältö ja vie kierrätykseen käyttämättömät vaatteet tai lahjoita ne eteenpäin.

Tuntuuko vaatteiden lajittelu haastavalta? Netistä löydät hyviä oppaita vaatekaapin sisällön järjestämiseen ja vaatteiden lajitteluun tai lue organisoijaguru Marie Kondon KonMari-opas, joka auttaa sinut järjestämään paikat kuntoon.

Joka tapauksessa on hyvä idea ottaa aikaa tutkiakseen, millaisia vaatteita ja tavaroita omistaa ja pohtia sitä, mihin tarpeisiin ne oikeasti vastaavat, toteaa tyylikkäisiin kierrätysvaatteisiin erikoistuneen We Started This -verkkokaupan ja putiikin pitäjä Sara Nyyssölä.

Hän jatkaa siteeraamalla Nastygal.com -verkkokaupan perustajaa Sophia Amorusoa:

– If you’re not happy with what you have, how could you be happy with more?

Ennen kuin siis hankit mitään uutta kartoita vaatekaappisi tilanne ja pohdi ajankäytön jakautumista eri toimintojen välillä. Oletko suurimman osan ajasta töissä, kotona, ulkona vai liikuntaharrastusten parissa?

Mieti sitten, kuinka ajankäyttösi korreloi vaatekaapin sisällön kanssa. Näin pääset jyvälle siitä, mitä sinulla jo on, ja mitä todella tarvitset vaatekaappisi täydennykseksi.

2. Korjaa ja huolla

Jos vaate hajoaa, korjaa se itse tai vie ompelijalla. Muista myös huoltaa vaatteet oikein, näin maksimoit vaatteen elinkaaren.

Esimerkiksi kenkien käyttöikää pidennät reippaasti kosteussuojasuihkeilla ja voiteilla. Mieti myös, tarvitseeko päällysvaatteita, kuten neuleita ja farkkuja pestä niin usein. Toisinaan pelkkä tuulettaminen raittiissa ilmassa riittää.

3. Ole luova!

Inspiroidu muotilehtien tyyliosioista ja muotiblogien päivän asu -kuvista, mutta mieti, miten voisit toteuttaa vastaavanlaisen asun oman vaatekaappisi sisältöä hyödyntämällä tai vain tekemällä suurimman osan hankinnoista kirpputoreilta.

Esimerkiksi jo kauan muodissa olleet boyfriend-farkut löydät takuuvarmasti tyylikkäämpinä käytettyinä kuin uusina.

Hyödynnä myös ystäviesi vaateaarteet. Sopikaa kaveripiirin kesken lainausringistä – ainakin asusteita voi helposti lainata kaverilta toiselle.

Ja jos olet kätevä käsistäsi, tuunaa ja tee vaatteita itse. Hanki materiaalit kierrätettyinä tai tiedustele tekstiiliteollisuuden leikkuujätettä suoraan tuotantopaikoista. Mieti, miten vanha vaate saadaan uusiokäyttöön. Esimerkiksi käytetystä t-paidasta suikaloit kätevästi trikoolankaa, josta voit puolestaan taiteilla vaikka palakassin tai käyttöesineille korin. Ja mikä parasta tekemisen lomassa mielikin lepää.

4. Laadi budjetti

Mieti, mitä tyylikkäitä mutta ajattomia vaatehankintoja todella tarvitset. Säästä isompiin ostoksiin jo etukäteen ja pitäydy budjetissasi. Ei sinun tarvitse kuitenkaan marttyyriksi ryhtyä. Kuukausi tolkulla kestävä ostolakko kertoo kyllä luonteen lujuudesta, mutta muistuttaa ilmiönä kaalikeittodiettiä: pian alat jo suunnitella seuraavan herkkupalan hankintaa. Silti, mitä vähemmän kulutat ja mitä tarkemmin harkitset vaatehankintasi, sitä kriittisemmäksi ja tiedostuneemmaksi kuluttajaksi tulet.

Eräs hyvä konsti kokeilla minimalistisempaa tyyliä on pakata suurin osa vaatteista hetkeksi sivuun, ja ottaa sitten vaatteita hiljattain uudelleen käyttöön, neuvoo Nyyssölä:

– Näin omiin vaatteisiin saa jälleen uutuudentuntua.

5. Älä kadehdi!

Muotiblogit ja Instagram-feedit ovat täynnä hehkeitä kuvia merkkivaatteissa ja -asusteissa poseeraavista naisista. Mieti kuitenkin, tuoko useamman kymmenen merkkilaukun omistaminen sisäistä onnea. Yhdellä laadukkaalla arkilaukulla pärjää aivan hyvin. Sitä paitsi: kenellä on aikaa vaihtaa arkikassin sisältö päivittäin laukusta toiseen?

6. Vapauta itsesi ainaisista asukriiseistä

WST:n Sara Nyyssölä tiivistää ajatuksen osuvasti:

– Ei kannata kuluttaa energiaa ja aikaa stressatakseen mitä laittaa päälle. On vapauttava tunne pukeutuva lähes samaan asuun päivittäin, tekemällä pieniä variaatioita jo toimivaksi todettuun kokonaisuuteen. Säästetyn energian voi kohdistaa elämän muihin osa-alueisiin, joilla on lopulta suurempi merkitys onnellisuuden kannalta. 

7. Suosi kotimaisia vaatemerkkejä

Tee tietoinen valinta ja suosi kotimaisia vaatemerkkejä, joiden vaatteet ja asusteet valmistetaan lähituotantona. Meillä löytyy yhä useampi suomalainen, hieno vaatemerkki, joiden valikoimasta löydät toimivia ja kestäviä arkivaatteita.

8. Vaadi kuluttajana enemmän

Vaadi saada tietää, missä vaate on valmistettu ja millaisissa oloissa. Ole aidosti kiinnostunut ja ota selvää. Esimerkiksi Vihreät vaatteet -sivustolta löydät ajankohtaista tietoa ekologisesta muodista ja vastuullisesta kuluttamisesta. Lisäksi Rinna Saramäen Hyvänmielen vaatekaappi -kirja on oiva opas kohti vihreämpää vaatekaappia.

9. Askel kerrallaan kohti muutosta

Muista, että pienet arkiset päätökset ovat tärkeitä. Nyyssölän mukaan muuttaessamme tapojamme kierrätyksestä tulee hiljalleen arkipäiväinen normi.

– Tärkeintä on löytää tasapaino: itselle toimiva ratkaisu yhdistettynä muiden ihmisten ja ympäristön kunnioittamiseen, toteaa Sara.

Kommentoi »