Näin siivoat vaatekaappisi tehokkaasti

Näin siivoat vaatekaappisi tehokkaasti
Vaatteet tursuavat hyllyillä mutta et löydä mitään päälle pantavaa. On aika siivota ja uudistaa vaatekaapin sisältö. Tässä 10 vinkkiä urakasta selviämiseen.
Julkaistu 1.10.2015

1. Aloita tyhjentämällä koko kaappi

Tyhjennä ensimmäiseksi koko vaatekaapin sisältö. Näin näet parhaiten, mitä kaikkea omistat ja mistä kannattaa luopua. Saatat myös löytää vaatteita, joiden olemassaoloa et muistanut. 

2. Kiireinen etenee osissa

Jos et ehdi pyhittää kokonaista päivää vaatekaapin siivoukselle, etene osissa. Käy yhtenä päivänä läpi kengät, toisena paidat ja kolmantena takit. Näin siivous etenee loogisesti myös kiireen keskellä.

3. Määrittele tyylisi

Lähesty siivousurakkaa miettimällä aluksi, millainen tyylisi on juuri tällä hetkellä ja pidä määritelmä mielessäsi lajitellessasi vaatteita. Näin on helppo karsia ne vaatteet, jotka eivät sovi enää tyyliisi ja luoda toimiva vaatekaappi.

4. Kiinnitä huomiota sesonkiin

Esimerkiksi syksyn tullen kannattaa pakata kesävaatteet ja uimapuvut varastoon odottamaan seuraavaa kesää tai lomamatkaa. Näin vaatekaappiin jää enemmän tilaa tämän sesongin vaatteille.

5. Kysy itseltäsi kysymyksiä

Kysymykset auttavat vaatteiden lajittelussa. Hyviä kysymyksiä ovat esimerkiksi ”jos nyt näkisin vaatteen kaupassa, ostaisinko sen?”, ”pidänkö siitä, miltä vaate näyttää päälläni?” ”säilytänkö vaatteen vain, koska potisin huonoa omaatuntoa siitä luopuessani?” ja ”mahtuuko vaate päälleni ja onko se ehjä?”. Tärkeää on tietysti vastata kysymyksiin rehellisesti. Epäröinti kertoo usein siitä, että vaatteesta on aika luopua.

6. Noudata vuoden sääntöä

Mikäli et ole käyttänyt vaatetta viimeisen vuoden aikana, tuskin käytät sitä vastaisuudessakaan. Tällaiset vaatteet joutavat pois.

7. Lajittele kolmeen kasaan

Lajittele karsimasi vaatteet kolmeen eri kasaan; myytävät, lahjoitettavat ja poisheitettävät. Arvokkaammat vaatteet ja asusteet kannattaa myydä joko perinteisellä kirpputorilla, internetkirpputoreilla tai Facebookin kirpputoriryhmissä. 

Lahjoita muut ehjät ja puhtaat vaatteet esimerkiksi UFF:lle, Fidalle tai Pelastusarmeijan kirpputorille

Voit myös lahjoittaa ylimääräiset vaatteesi niitä tarvitseville turvapaikanhakijoille. Ole tällöin yhteydessä Suomen Punaisen Ristin paikallisosastoon, seurakuntaasi tai suoraan vastaanottokeskuksiin.

Heitä pois kaikki rikkinäiset vaatteet sekä alusvaatteet. Roskakoriin joutaa myös vaatteet, joissa olevaa likaa ei voi puhdistaa.

8. Aseta näkyville

Järjestä jäljelle jäävät vaatteet kaappiin niin, että näet niistä kerralla mahdollisimman monta. Kun vaatteet ovat näkyvillä, muistat myös todennäköisemmin käyttää niitä.

9. Käytä henkarikikkaa

Hyvä vinkki helpottamaan vaatteiden karsintaa vastaisuudessa on henkarikikka. Käännä kaikki henkarit ensin kaapissa väärin päin ja käännä ne oikein päin vasta käytettyäsi vaatetta. Muutaman kuukauden päästä näet, mitä vaatteita todellisuudessa käytät, ja mistä voisit luopua.

10. Järjestä vaatteidenvaihtoilta

Jos myös ystäväsi ovat innostuneet siivoamaan kaappejaan, voitte järjestää yhdessä vaatteidenvaihtoillan. Jokainen tuo mukanaan karsimansa vaatteet ja voitte vaihdella niitä keskenänne. Näin kaikki pääsevät vanhasta eroon ja saavat vielä jotain uutta tilalle.

Kirjoittaja Elina Auvinen on estenomiopiskelija Laurea-ammattikorkeakoulusta. Hän suoritti harjoittelujaksonsa Kauneus ja Terveys -toimituksessa.

1 kommentti