Terve.fi

Kivikauden ruokavalio voi tepsiä metaboliseen oireyhtymään

Kivikauden ruokavalio voi tepsiä metaboliseen oireyhtymään
Kivikauden ruokavalio eli ns. paleoruokavalio voi auttaa metabolisen oireyhtymän välttämisessä ja mahdollisesti parantamisessa. Hyödyt näkyvät ainakin lyhyellä aikavälillä. Lue lisää.
Julkaistu 25.8.2015

Kivikauden ruokavalio eli ns. paleoruokavalio voi auttaa metabolisen oireyhtymän välttämisessä ja mahdollisesti parantamisessa, tuore tutkimus osoittaa. Hyödyt näkyvät ainakin lyhyellä aikavälillä.

Paleoruokavalion taustalla on uskomus kivikauden ihmisen ruokavaliosta, jota paleoruokavalion kannattajat pitävät biologisesti oikeana ihmiselle. Sitä noudattavat syövät paljon lihaa, kasviksia ja rasvaa ja välttävät viljoja sekä teollisesti käsiteltyjä ruokia ja tuotteita.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tutkijat selvittivät paleoruokavalion vaikutuksia yhdistämällä aikaisempien tutkimusten aineistoja ja analysoimalla ne uudelleen. Tutkimuksiin osallistuneilla oli kaikilla vähintään yksi metabolisen oireyhtymän osatekijä.

Verrattuna virallisia ravitsemussuosituksia noudattaviin paleoryhmään satunnaistettujen vyötärön ympärys lyheni, kolesteroli- ja verensokeriarvot paranivat ja verenpaine laski enemmän. Tämä havaittiin puolen vuoden kuluttua tutkimusten alkamisesta.

Tulokset ovat lupaavia ja viittaavat siihen, että paleoruokavaliosta voi olla apua metabolisen oireyhtymän hoidossa. Havaintoihin kannattaa silti suhtautua varoen, sillä paleoruokavalion terveysvaikutuksista on vielä hyvin vähän laadukasta tutkimustietoa. Nyt julkaistuun analyysiin laatukriteerit täyttäviä satunnaistettuja ja sokkoutettuja tutkimuksia löytyi lopulta vain neljä ja niihin oli osallistunut yhteensä 160 henkilöä.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Kommentoi »