Terve.fi

Metabolisen oireyhtymän hoito

Metabolinen oireyhtymä hoidetaan pääsääntöisesti kiinnittämällä huomiota elintapoihin. Lue lisää metabolisen oireyhtymän hoidosta.

Metabolisen oireyhtymän hoidossa pyritään ensisijaisesti vaikuttamaan elämäntapoihin, koska metabolisesta oireyhtymästä kärsivistä potilaista puolet on ylipainoisia.

Laihduttaminen vähentää vatsaontelon rasvan määrää ja parantaa siten veren rasva- ja sokeriarvoja vähentäen samalla sydämen kuormitusta ja alentaen verenpainetta. Liikunta, vähärasvainen ja runsaskuituinen ravinto edistää laihtumista ja kohentaa veren rasva- ja sokeriarvoja. Rasvoissa tulee ensisijaisesti välttää tyydyttyneitä rasvoja sekä kolesterolia. Suolan käyttöä tulee myös vähentää.

Tupakoinnin lopettaminen on tärkeää, koska se lisää samojen sairauksien riskiä kuin metabolinen oireyhtymä. Alkoholin käytön tulisi olla kohtuullista.

Elämäntapamuutoksilla on iso merkitys, koska niiden epäonnistuessa metabolisen oireyhtymän hoitoon kuuluu iso joukko lääkkeitä yhtä aikaa käytettynä. Suurin osa potilaista joutuu kuitenkin turvautumaan lääkehoitoon jossain vaiheessa. Lääkehoito ei kuitenkaan tehoa kovin hyvin useimpiin metabolisen oireyhtymän aiheuttamiin häiriöihin, pois lukien korkea verenpaine ja diabetes. Mutta myös näihin paras teho saadaan, kun lääkehoitoon yhdistetään samanaikainen laihdutus.

Lääkkeellisessä hoidossa pyritään hoitamaan verenpainetta sekä sokeri- että rasva-arvoja, jos lääkkeetön hoito ei riitä yksinään. Kaikkien MBO-potilaiden lääkitykseen olisi hyvä kuulua pieniannoksinen aspiriini, ellei sille ole vasta-aiheita. Lisäksi markkinoilla on uusia diabeteslääkkeitä, joilla voidaan vaikuttaa suoraan sairauden perusmekanismiin eli insuliiniherkkyyteen. Kuitenkaan vielä ei ole tarjolla juuri metabolisen oireyhtymän hoitoon tarkoitettua lääkettä. Tämän takia metabolisen oireyhtymän vuoksi potilas voi joutua syömään jopa viittä eri lääkettä: veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä ja lisäksi verenpaine, kolesteroli, diabetes ja lihavuus voivat jokainen vaatia oman lääkkeen.

Jos riittäviä hoitotuloksia ei painon hallinnassa laihduttamisesta huolimatta ole saatu, voidaan myös siihen käyttää lääkkeitä. Laihduttaminen on olennainen osa metabolisen oireyhtymän hoitoa ja pienikin painonpudotus ja liikunnan lisääminen vähentää sairastumisriskiä liitännäistauteihin, kuten sydäninfarktiin.

Diabetes-, sydän- ja verisuoniriskin pienentämiseksi ja jo syntyneiden tilojen hoitoon voidaan viimekädessä käyttää lihavuusleikkausta erityisen ylipainoisille potilaille, mutta tätä ennen vaaditaan elämäntapojen parantamiseen sitoutumista.

Lähde:

Syvänne M. Metabolinen oireyhtymä, Lääkärin käsikirja, Duodecim Kustannus Oy 2016.

Julkaistu: 29.4.2018
Kommentoi »