Terve.fi

Mitä superfood on?

Mitä superfood on?
Mitä yhteistä on kaakaolla, gojimarjalla, klorellalla ja kuningatarhyytelöllä? Ne kaikki mainitaan yleensä silloin, kun puhutaan superfoodista. Mutta mikä tekee ruuasta superruokaa?
Julkaistu 13.8.2015

Mitä yhteistä on kaakaolla, gojimarjalla, chlorellalla ja kuningatarhyytelöllä? Ne kaikki mainitaan yleensä silloin, kun puhutaan superfoodista. Mutta mikä tekee ruuasta superruokaa?

Superfood, tai suomalaisittain superruoka, ei ole virallinen termi. Sitä käytetään melko vapaamuotoisesti erilaisista terveelliseksi uskotuista elintarvikkeista. Superruuaksi nimitetään erityisen ravinnetiheää ruokaa.

Tässä tapauksessa ravinteella ei tarkoiteta hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa, vaan esimerkiksi hivenaineita, vitamiineja ja antioksidantteja.

Paljon hyötyä pienessä paketissa

Ajatuksena on, että tietyistä ruuista saa pieninäkin määrinä kehon tarvitsemia ravintoaineita ilman suurta määrää energiaa. EU:n alueella ei saa markkinoida ruuan terveysvaikutuksia ilman tieteellistä näyttöä, mutta superfood-termiä voi käyttää melkein minkä tahansa ruuan markkinoinnissa. Ostajan kannattaa siis pitää pää kylmänä kaupassa.

Monet superfoodiksi mainostetut ruuat sisältävät runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja, joten niiden uskotaan olevan hyväksi terveydelle.

Todennäköisesti ne ovatkin sitä, mutta on olemassa varsin vähän kliinistä tutkimusnäyttöä siitä, miten jonkun ruuan syöminen loppupeleissä parantaa terveyttä.

Yksi paljon tutkituista superfoodeista on kaakaopapu, josta valmistetussa suklaassa on sydänterveyttä parantavia flavonoideja ja mielialaa nostattavia yhdisteitä.

Lue lisää kaakaon ja suklaan terveyshyödyistä:

Lue lisää superfoodeista:

Kommentoi »