Treeni ja ravinto

Tiesitkö näitä superruokia? Proteiinilevä ja ihmehedelmä hämmästyttävät

Kuinka moni tahtoisi herkutella mädältä lihalta haisevalla hedelmällä tai levällä, joka kykenee nelinkertaistamaan kokonsa vain vuorokaudessa?

28.9.2014 Terve.fi

Ei kuulosta kovinkaan herkulliselta. Todellisuudessa nämä kasvikunnan tuotteet ovat kuitenkin sekä maukkaita että täynnä elimistölle tärkeitä ainesosia.

Ne ovat niin kutsuttua superruokaa. Superruoka kasvaa villinä tai luonnonmukaisesti viljeltynä.

Uskomusten mukaan superruuat edistävät terveyttä ja hyvinvointia, ja lisäksi ne sisältävät hyvin runsaasti vitamiineja, mineraaleja, amino- ja rasvahappoja sekä erilaisia kasvisravinteita.

Ehkä tänään kannattaakin koukata luontaistuotekaupan kautta ja valmistaa makaronilaatikon sijaan planktonsoppaa.

Levää lautaselle

Klorella on makeissa vesissä elävä yksisoluinen levä. Klorellaa riittää suomalaistenkin lautasille, sillä se nelinkertaistaa kokonsa vain vuorokaudessa ja onkin maailman nopeimmin kasvava kasvi.

Klorella pursuaa elimistölle tärkeitä vitamiineja, mineraaleja, amino- ja rasvahappoja sekä rautaa ja kalsiumia. Jopa 60 prosenttia klorellasta on puhtaasti imeytyvää proteiinia.

Spirulina on mikroskooppinen yksisoluinen levä, joka on löytänyt tiensä ravinteikkuutensa ansiosta jopa astronauttien ruokalautaselle.

Missään muussa ruuassa ei ole yhtä paljon proteiinia kuin spirulinassa. Lisäksi se sisältää tärkeitä mineraaleja, rasvahappoja ja vitamiineja.

Fytoplanktonin avulla ihminen voi rakentaa solunsa uudelleen. Kyseessä ei ole tieteiselokuva, vaan fytoplankton sisältää kaikki ne ravinteet, joita solunrakennus vaatii.

Ihmiskeho pystyy hyödyntämään kaikki fytoplanktonin ravinteet sataprosenttisesti. Näihin ravinteisiin kuuluvat kaikki 22 olemassa olevaa aminohappoa ja tunnetut mineraalit sekä liuta rasvahappoja ja vitamiineja.

Sienimetsälle

Suomen metsistä löytyy paljon loistavia ruokasieniä, mutta kiinanloisikan perässä on vaellettava Aasian vuoristoille. Siksi se onkin maailman kallein yrtti.

Kiinanloisikka ei matomaisella muodollaan ole kovinkaan vetoava. Sen kuitenkin uskotaan parantavan suorituskykyä, ja siksi se soveltuu hyvin urheilijoille, vanhuksille ja stressistä kärsiville.

Pakuri on sienen kasvannainen, joka kasvaa puun runkoon ja alkaa lahottaa sitä.

Monet suhtautuvat pakuriin inhoten, mutta sen puolustukseksi voidaan sanoa, että pakuri on kaikista tutkituista ruoka-aineista antioksidanttipitoisin. Edes marjat tai yrtit eivät pakuria peittoa.

Antioksidanttiryöpyn pakurista saa nauttimalla sitä esimerkiksi teenä tai lisäämällä sitä jauheena taikinoihin. Sillä on myös ruuansulatusta edistäviä vaikutuksia.

Hedelmäistä menoa

Durian on suuri ja piikkikuorinen hedelmä, joka haisee mädäntyneelle lihalle. Haju on niin voimakas, että esimerkiksi Singaporessa sen nauttiminen julkisilla paikoilla on sakolla rangaistava teko.

Durian on kuitenkin erittäin maukasta, ja sen vitamiini- ja mineraalipitoisuus ovat omaa luokkaansa.

Ihmehedelmä on marjan kokoinen ja näköinen pieni hedelmä. Sillä on huima kyky muuttaa happamat maut makeiksi.

Hedelmän glykoproteiinimolekyylit tarttuvat kielen makunystyihin ja muokkaavat makukokemusta. Vaikutus kestää noin tunnin.

Lähde: Deski.fi

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi