Terve.fi

Traumat muuttavat aivoja myös huomaamatta

Traumat muuttavat aivoja myös huomaamatta
Traumat voivat aiheuttaa huomattavia ja pitkäaikaisia vaikutuksia, vaikka traumanjälkeistä stressihäiriötä ei kehittyisikään.
Julkaistu 5.8.2015

Traumat voivat aiheuttaa huomattavia ja pitkäaikaisia vaikutuksia, vaikka traumanjälkeistä stressihäiriötä (PTSD) ei kehittyisikään, kerrotaan Oxfordin yliopiston tutkimuksessa.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että stressi vaikuttaa aivojen toimintoihin ja voi johtaa PTSD:n kehittymiseen.

Traumat altistavat stressihäiriölle

Tutkijat suorittivat meta-analyysin kaikesta PTSD:tä koskevasta tutkimuksesta. Tutkimus on osa suurempaa ohjelmaa, jonka on tarkoitus selvittää sodan ja katastrofien aiheuttamia vaikutuksia.

Tutkimuksesta käy ilmi, että PTSD:n kehittymisprosessilla saattaa olla spesifisti yhteys epätasapainoon tyvitumakkeessa.

- Tutkimus osoittaa, että aivoissa saattaa olla kokonainen traumaattisten vaikutusten kirjo. Ihmisillä, jotka ovat kokeneet traumoja, ei välttämättä ole PTSD-diagnoosia, mutta voi olla samankaltaisia muutoksia aivoissa. Tämä voi tehdä alttiimmaksi stressihäiriölle, jos he kokevat traumoja vielä uudestaan, selittää professori Morten Kringelbach Oxfordin psykiatrian laitokselta.

PTSD on hankala diagnosoida

Traumanjälkeisen stressihäiriö tulee usein ilmi epätarkoista, usein hämmentävistä ja tuskaisista oireista. Tämän takia stressihäiriö on hankala todeta ja erottaa muista samankaltaisia oireita sisältävistä sairauksista.

- Tutkimuksesta voidaan päätellä, että traumat johtavat muutoksiin aivoissa kaikilla, joten PTSD ei välttämättä ole epänormaali tai edes häiriö, vaan aivojen luonnollinen reaktio tapahtumiin ja kokemuksiin, jotka ovat normaalista poikkeavia, pohtii tutkimukseen osallistunut sotaveteraani Hugh McManners.

Lähteet:

Lue myös:

Kommentoi »