Maanjäristykset ja muut luonnonkatastrofit voivat seurauksineen järkyttää mieltä niin pahasti, että monet sairastuvat masennukseen tai ahdistuneisuushäiriöön. Uusiseelantilaistutkijoiden havainnot korostavat kriisiavun tärkeyttä suurten katastrofien jälkeen.
Tutkijoille tarjoutui mahdollisuus tutkia aihetta, kun puolet heidän pitkäaikaiseen tutkimukseensa osallistuvista altistui vuosina 2010–2011 voimakkaille maanjäristyksille Uudessa-Seelannissa.
Tutkijat havaitsivat maanjäristyksille asuinseuduillaan altistuneiden sairastuvan myöhemmin mielenterveyden häiriöihin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujien, jotka eivät asuneet järistysalueilla. Hieman alle tuhannesta osallistujasta puolet altistui maanjäristyksille.
Vakava masennus, ahdistuneisuushäiriöt ja stressioireyhtymä olivat yleisimmät mielenterveyshäiriöt. Myös tupakointi ja nikotiiniriippuvuus yleistyivät. Kaiken kaikkiaan maanjäristykselle altistuminen selitti 10–13 prosenttia kaikista 35-vuotiaiden osallistujien mielenterveysongelmista tässä aineistossa, tutkijat arvioivat.
Uudessa-Seelannissa on runsaasti maanjäristyksiä, mutta harvat niistä ovat voimakkaita. Vuosina 2010–2011 sattui kuitenkin kolme erittäin voimakasta ja tuhoisaa järistystä, joista viimeisessä menehtyi lähes 200 ihmistä.
Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.
Lähde: Jama Psychiatry 2014
Lue lisää: