- Lue lisää Lääkärikirja: aikuistyypin diabetes
Verrattuna muihin samanikäisiin naisiin stressihäiriötä potevien diabetesriski on 1,4–1,8-kertainen riippuen oireiden määrästä ja vakavuudesta.
Kahdenkymmenen vuoden seurannassa tämä tarkoitti sitä, että sadasta pahaoireista stressihäiriötä potevasta naisesta kaksitoista sairastui diabetekseen, kun verrokeista sairastui seitsemän.
Noin puolet diabetesriskistä johtui masennuslääkityksistä ja ylipainosta, jotka olivat yleisempiä stressihäiriötä potevilla, mutta ne tai muut tutkitut riskitekijät eivät selittäneet yhteyttä kokonaan. Loput yhteydestä voi johtua esimerkiksi stressihäiriöön liittyvästä tulehdustilasta, tutkijat kirjoittavat.
Tulokset ovat tervetulleita, sillä ne vahvistavat tietoa traumaperäisen stressihäiriön ja diabeteksen välisestä yhteydestä, mutta myös osoittavat tuon diabetesriskin olevan suurelta osin hallittavissa.
Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä, ja se perustuu 50 000 naisen 22-vuotiseen seurantaan.
Traumaperäinen stressihäiriö kehittyy traumaattisen kokemuksen seurauksena. Oireyhtymän pääoireita ovat tapahtuneen jatkuva uudelleen kokeminen, traumaan liittyvien asioiden välttely, tunnereaktioiden turtuminen sekä psyykkinen herkistyminen ja ylivireys. Stressihäiriötä sairastaa noin 1–11 prosenttia väestöstä.
Uutispalvelu Duodecim