Terve.fi

9 parasta terveys- ja liikuntasovellusta

9 parasta terveys- ja liikuntasovellusta
Terveyssovellukset ovat nykyisin arkipäivää lähes jokaiselle tekniikkatietoiselle ja elämäntavoistaan huolehtivalle ihmiselle. Sovelluksia riittää kuitenkin niin paljon, että päätimme koota tämän hetken parhaat valinnat yhteen.
Julkaistu 12.6.2015

Terveyssovellukset ovat nykyisin arkipäivää lähes jokaiselle tekniikkatietoiselle ja elämäntavoistaan huolehtivalle ihmiselle. Sovelluksia riittää kuitenkin niin paljon, että päätimme koota tämän hetken parhaat valinnat yhteen.

1. Sports Tracker

Suomen suosituin ja kuuluisin kuntoilun seurantasovellus on pitänyt kentän kuninkaan asemaa täysin ansaitusti hallussaan jo pitkään.

Sports Tracker muuttaa omien sanojensa mukaan älypuhelimen helppokäyttöiseksi urheilutietokoneeksi. Sitä on vaikea kiistää. Sovellus mittaa reittisi, nopeutesi ja syketietosi lajista riippumatta melko tarkasti ja luotettavasti. Omat suoritukset on kätevä kirjata sovellukseen pitemmän aikavälin seurantaa varten.

Kuten muistakin urheilusovelluksista, parhaan hyödyn Sports Trackerista saa irti sykemittarin kanssa. Sovellus sopiikin parhaiten kestävyysliikuntakäyttöön, kuten juoksuun, kävelyyn, pyöräilyyn ja hiihtoon eikä siitä ole juurikaan hyötyä esimeriksi voimaharjoittelussa.

Sports Tracker on ilmainen ja sen saa Android, Windows Phone- ja iOS -laitteille.

2. Polar Beat ja Flow

Kotimainen sykemittareiden valmistajana tunnettu Polar tuli muutama vuosi sitten sovellusmarkkinoille omalla kuntoilusovelluksellaan Beatilla, jota käytetään Polarin sykemittareiden- ja sensoreiden kanssa.

Beat on ollut jo pitempään markkinoilla ja saavuttanut melko vankan suosion. Flow on vasta beta-kehitysvaiheessa, mutta se jo nyt Applen App Storen sekä Androidin Google Playn suositumpien sovellusten listojen kärkipäissä.

Toimitus päätti valita urheilusovelluksen Beatin ja sosiaalisen verkon Flown jaetulle toiselle sijalle, sillä niitä on ilmeisesti tarkoitus käyttää jatkossa yhdessä.

Beat mittaa Sports Trackerin tavoin käyttäjän kestävyysliikuntasuorituksia niin reitin, matkan, nopeuden, kaloreiden polton ja sykkeen osalta. Omat treenit voi suunnitella etukäteen ja määritellä omat tavoitteensa. Suorituksen dataa voi seurata reaaliajassa älypuhelimen näytöltä.

Flow on Polarin tuore sosiaalinen verkosto, jossa voi seurata omia elintapojaan syömisestä nukkumiseen ja treenaamiseen. Omia saavutuksiaan voi jakaa vuorovaikutuksessa kavereiden ja muun yhteisön kesken.

Polarin kummatkin sovellukset ovat ilmaisia, ja ne ovat saatavilla sekä Androidille että iOS:lle. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että Polarin sovelluksista ei saa kovin paljon irti ilman valmistajan omia aktiivisuusrannekkeita tai sykemittareita.

3. Endomondo

Vaikka Sports Tracker ja Polar ovatkin kotimaan markkinoilla kovemmassa huudossa, Endomondo on ollut jo vuosien ajan suosituin ja kuuluisin kuntoilun seurantasovellus ympäri maailmaa.

Sovelluksen periaate on sama: kestävyyssuorituksia seurataan GPS:n kautta ja käyttäjälle kirjataan ylös reitti-, nopeus- ja kaloritiedot. Sovelluksesta löytyy toki myös valmiita haasteita ja ohjeita kuntoiluun sekä sosiaalinen verkosto oman kuntoilukehityksen jakamiseen.

Endomondo on ilmainen ja sen saa Androidille, Windows Phonelle ja iOS:lle.

4. Sleep Cycle

Sleep Cycle on herätyskellosovellus, joka mittaa käyttäjän unen laatua ja valitsee parhaimman hetken herättää.

Sovellus seuraa älypuhelimen liiketunnistimen avulla käyttäjän unisyklejä. Ihmiset nukkuvat 90 minuutin mittaisissa unisykleissä. Syvästä unesta äkillinen herääminen tuntuu ikävältä, mutta kevyestä unesta on helppo nousta virkeänä.

Käyttäjän ei tarvitse tehdä muuta kuin valita herätysaika, ja Sleep Cycle herättää sopivassa unen vaiheessa, jotta herääminen tuntuisi mukavammalta.

Sleep Cycle on saatavilla sekä Androidille, Windows Phonelle että iOS:lle 1,99 euron hintaan.

5. Fitocracy

Fitocracy on tämän hetken kenties paras kuntopiirisovelluksen ja sosiaalisen median yhdistelmä.

Sovellus tarjoaa käyttäjälle suuren kirjaston kuntopiirejä ja lyhyitä treeniohjelmia sekä toki ohjeita niiden toteuttamiseen. Treenejään voi tallentaa sovellukseen sekä jakaa omassa kaveriverkostossaan kuvia ja päivityksiä omasta kehityksestään.

Fitocracy piiskaa käyttäjää treenaamaan ahkerammin asettamalla käyttäjälle valmiita tavoitteita ja pisteitä, joita voi ansaita tavoitteet saavuttamalla. Kaveriverkosto luonnollisesti tsemppaa samalla huippukunnon tavoittelussa.

Sovellus on saatavilla ilmaiseksi sekä Androidille että iOS:lle.

6. Runtastic Pedometer

Pedometer on yksi suosituimmista hyötyliikuntasovelluksista. Kuten suurin osa muistakin liikunnan seurantasovelluksista, se mittaa käyttäjän liikkumista älypuhelimen omalla liikesensorilla.

Sovellus kirjaa käyttäjän askelmäärät, niiden tiheyden ja nopeuden sekä päivän aikana kävellyn matkan. Tietojen pohjalta lasketaan reaaliajassa kalorinkulutusta sekä muita hyödyllisiä terveystietoja.

Pedometer motivoi käyttäjää liikkumaan ja kävelemään enemmän antamalla palautetta ja antamalla jatkuvasti uusia haasteita. Sovellus onkin erittäin mielenkiintoinen niille, jotka epäilevät saavansa liian vähän hyötyliikuntaa.

Runtastic Pedometer on saatavilla ilmaiseksi Androidille ja iOS:lle.

7. Apple Health

Apple päätti panostaa kunnolla uuteen Health -sovellukseensa iOS 8 -käyttöjärjestelmän julkaisun yhteydessä. Sovelluksen ominaisuuksia on viritetty siihen malliin, että Health tarjoaa käyttäjälle yhden markkinoiden parhaista terveyssovellusten paketeista.

Sovellukseen voi kerätä kaikki omat terveystietonsa ruokavaliosta unipäiväkirjaan ja liikuntaseurantaan. Health kerää sydämen sykkeen, kolesterolin, verensokerin, poltetut kalorit ja liikunta- sekä unipäiväkirjat yhteen paikkaan.

Käyttäjän on helppo tarkkailla terveydentilansa kokonaisuutta sovelluksesta säännöllisesti, sekä seurata elintapojensa kehittymistä ajan mittaan.

Sovellus on ilmainen, ja luonnollisesti saatavilla vain iOS:lle.

8. Strava

Strava on kuntoilun seurantasovellus, joka on erityisen suosittu pyöräilyn ja juoksun harrastajien keskuudessa. Sovelluksen ominaisuuksia onkin ruuvattu ajan mittaan juuri näitä käyttäjäkuntia varten, joka varmasti on vaikuttanut Stravan maailmanlaajuiseen suosioon.

Sovellus mittaa pyöräillessä ja juostessa karttuvaa matkaa, nopeutta, reittiä sekä muita tietoja.

Strava on tarkoitettu käytettäväksi älypuhelimien, älykellojen ja muiden GPS-ominaisuuksilla varustettujen laitteiden kanssa. Suomalaisia kiinnostaa varmasti sovelluksessa erityisesti se, että Strava on vasta ryhtynyt yhteistyöhön kotimaisen sykemittarivalmistajan Suunnon kanssa.

Strava on saatavilla Androidille ja iOS:lle ilmaiseksi.

9. Lifesum

Lifesum on yksi hehkutetuimmista painonhallintaan ja elämäntaparemonttiin suunnitelluista sovelluksista. Sovelluksen idea on yksinkertainen. Valitse yksi kolmesta tavoitteesta – elä ja syö terveemmin, laihduta tai lisää lihasmassaa.

Tavoitteen valittuaan sovellus tarjoaa kunto- ja ravinto-ohjelman, ravintolaskurin sekä kuntoilupäiväkirjan. Omaa kehitystään voi seurata monilla eri mittareilla aina ruokailutottumuksista kunnon nousuun. Sovellus antaa ohjeita ja palautetta käyttäjän tulosten mukaan.

Lifesumin käytettävyys ja ulkoasu on hyvin käyttäjäystävällinen. Kaikki ominaisuudet löytyvät kätevästi ja omia tietojaan voi vain naputella helposti päivän mittaan sovellukseen.

Sovelluksen saa ilmaiseksi sekä Androidille että iOS:lle.

1 kommentti