Lomia, kiireitä, sairastumisia ja juhlia tulee kuitenkin aina, joka vuosi ja kuukausi. Koska terveellinen elämäntapa ei tarkoita kaikesta kieltäytymistä, ei ole mitään syytä lykätä turhaan elämäntaparemonttia ja sen ohella laihduttamista hamaan tulevaisuuteen.
Jos laihduttamisessa ja painonhallinnassa haluaa onnistua, on parempi lähteä rakentamaan itselleen hidasta ja realistista elämäntapamuutosta. Mitä hitaampaa laihtuminen on, sitä varmemmin kilot eivät enää tule takaisin. Uusien elämäntapojen oppimiseen kuluu aikaa ja se vaatii uusien asioiden ymmärtämistä ja opiskelua, mutta hitaat muutokset johdattavat varmasti kohti pysyvää painonhallintaa. Jokaisesta laihduttajasta voi tulla entinen laihduttaja!
Elämäntapamuutos lähtee omasta päätöksestä ja selkeiden tavoitteiden asettamisesta. Elämäntapamuutoksen välineinä toimivat ravinto ja liikunta yhdessä, sillä tutkimusten mukaan ravinnon ja liikunnan yhteisvaikutus tuottaa parhaat tulokset painonhallinnassa.
Unohda siis kuuriajattelu ja päätä nyt, että haluat pysyviä muutoksia. Tärkeintä on, että uskot itse, että nyt onnistut.
Aseta realistiset tavoitteet
10 kiloa viikossa ei ole sitä. Tee tavoite seuraavalle 4 kuukaudelle, 12 kuukaudelle tai jopa pitemmälle ajan jaksolle. Tee riittävän löysä, mutta päämäärätietoinen suunnitelma. Näin voit nauttia välillä myös herkuista, sillä nehän ovat osa elämää.
Viisainta on laihduttaa liikuntaa lisäämällä ja ruokavaliota keventämällä. Suuria muutoksia elämärytmiin ei kannata tehdä saman viikon aikana, vaan karsi pahimmat virheet ravinnosta ja kuluta liikunnan avulla enemmän. Seuraavalla viikolla tai seuraavan kuukauden aikana muokkaa ravintoasi lisää. Näin kehosi mukautuu helpommin ja pystyt myös muuttamaan tapojasi viisaammiksi, pysyvämmin.
Jokainen päivä ei mene aina suunnitelmien mukaan, joten älä ole liian kriittinen, vaan anna itsellesi myös ansaittua lepoa. Yksi herkkupäivä viikossa sopii mainiosti. Aloita siis nyt, lomia ja juhlia tulee aina. Ensi kesään mennessä olet aivan uudessa kuosissa, jos niin haluat.
5 ensimmäistä askelta
- Tee päätös itsenäisesti ja pidä siitä kiinni
- Valmistaudu muuttamaan joitain elintapojasi
- Lopeta kuuriajattelu – tee elämäntaparemontti
- Älä vaadi itseltäsi liikoja
- Älä tuijota vaakaa, opi nauttimaan joka päivästä
Tavoitteena laadukkaampi elämä: parempi terveys ja kunto, virkeämpi mieli
Terveellisten elämäntapojen avulla voit saavuttaa terveemmän kehon – ravinto ja liikunta yhdessä vähentävät sairausriskejäsi ja vahvistavat kehoasi. Liikunta tuottaa mielihyvää sekä liikuntasuorituksen jälkeen että pitempivaikutteisesti, kun huomaat kehossasi muutoksia. Kuntosi kohoaa, mielesi virkistyy ja akkusi latautuvat täyteen energiaa!
Terveellinen elämäntapa tarkoittaa elämää, jossa saat syödä monta kertaa päivässä herkullista ruokaa. Olet terveempi, tyytyväisempi ja voi selkeästi paremmin.
Terveelliset elämäntavat mahdollistavat myös herkuttelun silloin tällöin. Tärkeää kuitenkin on, että sinä kontrolloit herkutteluasi – herkuttelusi ei kontrolloi sinua. Aikuistenkin on hyvä pitää lauantai karkkipäivänä – näin mikään herkkuhoukutus ei käy liian suureksi, mutta ruokavalio ei myöskään pääse repsahtamaan jatkuvan herkuttelun seurauksena.
Tavoitteena pysyvät elämäntapamuutokset, elämäntaparemontti
Pysyvä elämäntapamuutos sisältää sekä pieniä että suuria muutoksia. Pienet muutokset on helpompi saada pysyviksi, koska niiden omaksuminen uusiksi tavoiksi on helpompaa. Jos päätät uusia kaikki ruokailutottumuksesi yhtenä päivänä, voi tehtävä tuntua kohtuuttomalta. Tee muutoksesi siis hivuttaen – anna itsellesi aikaa omaksua uudet tapasi.
Yksi suuremmista muutoksista on ruokailurytmin muuttaminen säännölliseksi. Tämä tarkoittaa, että syöt ruokaa ateria-aikoina – napostelu päivän mittaan on siis huono tapa. Jos napostelun poisjättäminen on hirveän vaikeaa, korvaa naposteltavat kasviksilla (esim. porkkana, kukkakaali, parsakaali, paprika). Pidä silti huoli siitä, että ateriarytmi säilyy. Säännölliset ruoka-ajat varmistavat, että sinulla riittää energiaa koko päivän ja jaksat myös liikkua.
Miten aloitat painonhallinnan ja miten etenet?
Painonhallinta kannattaa aina aloittaa pienin askelin ja välitavoittein. Liian suuret muutokset liian nopealla aikataululla muodostuvat useimmiten tavoitteen saavuttamisen esteeksi.
Unohda poppakonstit ja erikoisdieetit. Niiden vaikutus perustuu joka tapauksessa siihen, että saat energiaa vähemmän kuin kulutat, mutta niitä noudattaessasi et opi pysyviä painonhallinnan aakkosia ja painosi palaa herkästi ennalleen “dieetin” jälkeen. Dieetit saattavat myös vaarantaa terveytesi. Sen sijaan normaali, hieman kevennetty ravinto pitää sinut terveenä ja tekee sinut jopa entistä terveemmäksi vähentäen ylipainon mukanaan tuomia riskejä, kuten kohonnutta kolesterolia ja aikuisiän diabetesta.
Aloita siitä, että asetat itsellesi armollisen välitavoitteen, esimerkiksi 1-2 kilon painon pudotuksen 4 viikossa. Pidä kiinni tästä tavoitteesta ja kun olet saavuttanut sen (vaikka siihen menisi aikaa jopa hieman suunniteltua pitempään), aseta uusi tavoite.
Tee pieniä muutoksia kerrallaan ja jätä edelliset muutokset elämään ja kumuloitumaan kun lisäät uusia. Esimerkiksi ensimmäisen tavoitteen saavuttaaksesi jätä pois päivittäinen kahvileipä tai olutpullo ja pidä pulla- tai tuoppihetki vain kerran – kaksi viikossa. Seuraava tavoite voi olla vaikkapa hiilihydraattilisäkkeen (peruna, makaroni, riisi) annoskoon pienentäminen ja muiden kasvisten lisääminen ruokavalioon. Tämän jälkeen voit alkaa kiinnittää huomiota erilaisiin ruoanvalmistukseen käyttämiisi raaka-aineisiin.
Vertaile kaupassa eri tuotteita ja valitse pääsääntöisesti kevyempi tai kuitupitoisempi vaihtoehto, joista on vihjeitä seuraavalla sivulla. Ja tästä seuraava askel on kevyempien ruokalajien valitseminen, laadusta tinkimättä. Löydät perusohjeita, joista voit varioida erilaisia keveämpiä ruokalajeja. Siis askel ja muutos kerrallaan, jättäen aina edellisen muutoksen osaksi uutta hyvinvointistrategiaasi valintojen tekeminen