Terve.fi

Onko kreatiinin pitkäaikainen käyttö terveellistä?

Kreatiini on kehossa luonnollisesti muodostuva aine, joka tuottaa energiaa lihasten liikkeille ja auttaa lihaksia palautumaan. Kreatiinilisät ovat myös yleisimpiä lisäravinteita, joita käytetään lihasmassan lisäämiseen. Suosiostaan huolimatta kreatiinin pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole vielä tutkittu kovin paljon.

Kreatiini on kehossa luonnollisesti muodostuva aine, joka tuottaa energiaa lihasten liikkeille ja auttaa lihaksia palautumaan. Kreatiinilisät ovat myös yleisimpiä lisäravinteita, joita käytetään lihasmassan lisäämiseen. Suosiostaan huolimatta kreatiinin pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole vielä tutkittu kovin paljon. 

Lähes kaikissa voimaharjoittelun tueksi tarkoitetuissa lisäravinteissa on mukana kreatiinia. Se on kenties suosituin lisäravinne heraproteiinin lisäksi urheilijoiden keskuudessa. 

Vaikka kreatiini on vakiinnuttanut paikkansa urheilijoiden lisäravinnehyllyillä, ei edes kovimmissa urheilutieteen piireissä olla toistaiseksi varmoja, millaisia pitemmän aikavälin vaikutuksia sen käytöllä on, selviää WebMD:n artikkelista.

Hyödyt ja haitat

Kreatiinin uskotaan auttavan voiman ja lihasmassan hankkimisessa sekä lihasten palautumisessa. Tämän tehostuneen lihasten toiminnan ymmärretään antavan nopeutta ja energiaa korkean intensiteetin suorituksiin, kuten voimaharjoitteluun, pallopeleihin ja juoksupyrähdyksiin, Ontarion McMaster Universityn tutkimus vuodelta 2003 kertoo.

Kreatiinin lihasmassaa ja voimaa lisäävä vaikutus voi auttaa ehkäisemään lihasheikkoutta sydämen vajaatoiminnan ja lihasrappeuman yhteydessä. 

Kreatiinivaraston lisääminen mahdollistaa lisääntyneen nopeiden energiavarastojen lähteen ja mahdollisuuden niiden nopeampaan täyttymiseen lyhytaikaisesti toistuvassa rasituksessa.

Kreatiinilisät antavat selvästi lisätehoa lyhyisiin urheilusuorituksiin ja niistä palautumiseen, mutta kestävyysurheilussa merkittäviä hyötyvaikutuksia ei ole havaittu. 

On myös huomattu, että kreatiinilisien vaikutukset tuntuvat olevan hyvin yksilöllisiä ja satunnaisia. Jotkut kokevat saavansa siitä selkeää hyötyä, toiset eivät huomaa mitään vaikutuksia urheilusuoritukseensa.

Kreatiinilisistä saavat yleensä eniten hyötyä ne, joilla ravinnosta saatavan kreatiinin määrä on vähäistä.

Osa ihmisistä ei näytä hyötyvän kreatiinilisien käytöstä lainkaan, mikä ilmeisesti johtuu jo valmiiksi korkeasta lihasten kreatiinin määrästä. Suurimmalla osalla ihmisistä kreatiinilisien käyttö kuitenkin nostaa kreatiinin pitoisuutta lihaksessa yli 20 millimoolia kilogrammaa kohden, jonka on arvioitu olevan raja, jonka jälkeen kreatiinilisän hyöty ei enää kasva. 

Kreatiinilisän käyttö lisää kehon painoa 0,5-1,5 kilogrammaa, joka on pääosin vettä. Nesteen kertyminen voi aiheuttaa turvotusta ympäri kehoa.

Eräiden tutkimusten mukaan kreatiinilla voi olla hermostoa suojaavia ja luita vahvistavia vaikutuksia, joten sen käytöstä voisivat hyötyä myös jostakin hermostoa rappeuttavasta sairaudesta kärsivät ihmiset.

Tutkijat eivät ole edelleenkään varmoja, mitä pitkäaikaisia vaikutuksia kreatiinilisien käytöllä on. Erityistä epäselvyyttä on siitä, miten se vaikuttaa nuoriin ihmisiin. 

Suurin osa ihmisistä voi käyttää kreatiinilisiä suositusten mukaan täysin huoletta, mutta joissain harvoissa tapauksissa niiden on todettu aiheuttavan painonnousua, ahdistuneisuutta, väsymystä, ripulia, kuumetta, oksentelua, pahoinvointia, päänsärkyä, munuaisongelmia, ihottumaa ja vatsan toiminnan vaikeuksia. 

WebMD:n artikkelin mukaan tutkimukset ovat myös osoittaneet, että kreatiinilisien säännöllinen ja pitkäkestoinen käyttäminen voi heikentää kehon omien kreatiinivarastojen luonnollista toimintaa. Varastot voivat alkaa ajan myötä täyttymään normaalia heikemmin. Tutkijat eivät toistaiseksi tiedä, mistä vaikutus johtuu.

Lähteet:

Julkaistu: 5.6.2015
1 kommentti