Terve.fi

Miten treenata kun olet liian väsynyt treenaamaan? 4 vinkkiä

Miten treenata kun olet liian väsynyt treenaamaan? 4 vinkkiä
Joskus tuntuu siltä, että suurin urheilusuoritus, johon pystyt, on kävely jääkaapilta sohvalle. Oikeanlainen liikunta saa sinut kuitenkin taatusti piristymään, Huffington Post vinkkaa.
Julkaistu: 20.10.2014

Joskus tuntuu siltä, että suurin urheilusuoritus, johon pystyt, on kävely jääkaapilta sohvalle. Oikeanlainen liikunta saa sinut kuitenkin taatusti piristymään, Huffington Post vinkkaa.

Väsymyksen syy vaikuttaa treenaamistapaan

Väsymys voi johtua erilaisista syistä.

Jos olet juuri juossut maratonin, sinun ei todellakaan kannata lähteä lenkille. Palauttava venyttely voi sen sijaan olla hyvä ratkaisu.

Mutta jos sinua väsyttää sen takia, että olet shoppailut koko päivän, saattaa lenkki piristää juuri oikealla tavalla.

Seuraavassa vinkataan eri treenejä erilaisiin väsymystiloihin.

1. Väsyttää, koska olet istunut koko päivän

Kokeile: HIIT-treeni eli kovatehoinen intervallitreeni voi pelastaa päiväsi. Se kestää vain noin 15 minuuttia ja koostuu 30 sekunnin pyrähdyksistä (joko juosten tai pyörällä) ja neljän minuutin rauhallisesta palauttelusta. Näitä toistetaan vuorotellen.

Miten se auttaa: Monet tutkimukset osoittavat, että jopa yksi kohtuullisen reipas treeni piristää enemmän kuin paikallaan olo. Liikunta, erityisesti HIIT-treenin kaltainen liikuntamuoto, jossa revitään kropasta 30 sekunnissa kaikki irti, saa kehon hormonit hyrräämään ylikierroksilla pitkään. Se tuottaa hyvää oloa ja siksi olo ei ole enää väsynyt.

2. Väsyttää, koska olet istunut koko päivän kuukausien ajan

Kokeile: Nappaa kaveri kainaloon ja lähde vähintään puolen tunnin reippaalle kävelylenkille.

Miten se auttaa: Ei ole yllätys, että sohvaperunoilla on vähemmän energiaa kuin säännöllisesti liikkuvilla.

– Syytä tähän ei voida tarkasti sanoa, mutta luultavasti syynä ovat liikunnasta saatavat energiaryöpyt sekä syvempi uni, josta monet ahkeroijat saavat nauttia, kinesiologian professori Patrick O’Connor kertoo.

3. Väsyttää, koska olet treenannut liikaa

Kokeile: Nauti hyötyliikunnasta, mutta niin, ettet hikoile tai hengästy. Heittele frisbeetä, joogaa tai piipahda pyörällä kauppareissulla.

Miten se auttaa: Liika treenaaminen voi aiheuttaa ylikuntoa, jos treenejä on paljon eikä palautumisaikaa niiden välillä ole riittävästi. Loukkaantumisriskit kasvavat, joten parasta olisi pitää treenipäivien välissä rehellisiä lepopäiviä, joina ei harrasteta hyötyliikunnan tai vastaavan ohella muuta raskaampaa liikuntaa.

Aivan sohvaperunaksi ei saa heittäytyä, koska se voi hidastaa verenkiertoa, mikä puolestaan hidastaa palautumista entisestään.

4. Väsyttää, koska menit nukkumaan vasta aamukolmelta

Kokeile: Jätä treeni välistä ja mene nukkumaan.

Miten se auttaa: Lyhyet päiväunet auttavat selviämään päivästä, jos yöunet jäivät aiemmin vähiin. Nuku seuraavana yönä kunnolliset yöunet ja jaksat taas treenata.

Lue myös:

Kommentoi »