Sosiaalisten tilanteiden pelko on yksi yleisimmistä yliopisto-opiskelijoiden ongelmista. Pelkoon voi liittyä arvostelun kohteeksi joutuminen, nöyryytetyksi tuleminen tai torjunta. Nopeuttaakseen opiskelijoiden avunsaantia Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö käyttää yhä enemmän mm. videovälitteistä etäkonsultaatiota.
YTHS:n asiakkaista joka viides hakee apua mielenterveyden ongelmien vuoksi. Opiskelijoita vaivaa erityisesti masennus ja ahdistus, joihin voi liittyä pelkoa, haitallista jännittämistä, yksinäisyyttä tai parisuhdeongelmia.
”Opiskelijoiden kynnys ottaa yhteyttä mielenterveysongelmien vuoksi on viime vuosien aikana madaltunut, mikä näkyy palveluiden saatavuudessa ja jonotusajoissa. Onneksi kaikkea apua ei tarvitse jonottaa, koska sähköisiä palveluita ja sovelluksia hyödynnetään myös mielenterveysongelmien hoidossa”, YTHS:n mielenterveystyön johtava ylilääkäri Päivi Pynnönen kertoo.
Monet lievästä jännittämisestä tai masennuksesta kärsivät opiskelijat voidaan ohjata hakemaan apua YTHS:n järjestämistä jännittäjä- ja depressioryhmistä, sähköisistä hyvinvointiohjelmista, kuten jännityksen lieventämiseen tarkoitetusta Jännä juttu-verkkosovelluksesta tai Mielenterveystalo.fi -tapaisista verkkopalveluista.
Osa opiskelijoista voi keskustella YTHS:n psykologin kanssa myös etänä vuoden alusta käytössä olleen videovälitteisen etäkonsultaation avulla.
- Lue myös: Jännitätkö toisten seurassa?
”Kokemukset ovat osoittaneet opiskelijoiden ottaneen psykologin etäpalvelut hyvin vastaan”, toteaa etäseksuaalineuvontaa Tampereella tarjoava psykologi Marjo Tossavainen. ”Monesti opiskelijan ongelmana ei ole seksitauti tai ehkäisymenetelmän valinta, vaan seksuaalisuuteenkin sisältyy pelkoja ja jännittämistä. Keskusteluapua tarvitaan, koska seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset koskevat yhtä paljon mieltä kuin kehoakin.”
Tossavaisen mielestä videovälitteiset etäkonsultaatiot ovat tulevaisuudessa välttämättömiä.
”Näen erittäin tärkeänä sen, että tämäntyyppiset sähköiset palvelut löytävät paikkansa ja vakiintuvat kaikkeen terveydenhuoltoon”, Tossavainen summaa.
Lähde: YTHS:n tiedote 20.11.2014
Lue lisää: