Sairaudet

Näitä asioita et tiennyt elimistösi sisäisestä kellosta

Elimistön sisäinen kello voi mennä helposti sekaisin esimerkiksi keinotekoisen valon ansiosta. Viallinen sisäinen kello vaikuttaa moneen asiaan, kuten esimerkiksi hedelmällisyyteen ja mielialaan.

5.11.2014 Terve.fi

Me ihmiset elämme arkeamme kellon varassa. Heräämme aamulla tiettyyn aikaan, menemme tiettyyn aikaan töihin, harrastuksiin ja nukkumaan. Kellon seuraaminen antaa elämäämme rytmiä ja järjestystä, mutta hankalaksi se voi muuttua siinä vaiheessa, jos sisäinen kellomme onkin eri mieltä seinällä tikittävän ajannäyttäjän kanssa.

Sisäisellä kellolla tarkoitetaan todellisuudessa kehon sisäisten muutosten sarjoja, joita hallitsevat aivot. Ne tapahtuvat 24-tuntisen jakson aikana ja ovat hyvin herkkiä valolle. Siksi esimerkiksi siirtyminen talviaikaan saattaa todella sekoittaa elimistön sisäisen kellon.

Tutkijat eivät vieläkään tiedä kaikkea elimistön sisäisestä kellosta, mutta jo tiedossa olevat faktat ovat hyvin mielenkiintoisia. Tässä Huffington Postin lista sisäiseen kelloon liittyvistä seikoista, joista et ole ehkä ennen kuullut.

1. Sähkövalot sekoittavat sisäisen kellon totaalisesti

Pimeys on merkittävin luonnollinen vihje siitä, että nukkumaanmenoaika lähestyy. Sähkövalojen, television tai jopa älypuhelimen keinotekoinen valo voi huijata aivot uskomaan, että kehon pitää pysyä hereillä ja valppaana sen sijaan, että se alkaisi rauhoittua.

2. Telttaretkeily voi auttaa palauttamaan sisäisen kellon luonnollisempaan rytmiin

Sähkölaitteiden poistamisesta makuuhuoneesta voi olla apua, mutta toisille tämä voi olla hyvinkin vaikea toteuttaa. Tällaisessa tilanteessa kannattaakin lähteä luonnon helmaan, missä teknologian käyttö on melkeinpä mahdotonta. Tutkimuksen mukaan viikon mittainen telttaretki auttaa palauttamaan sisäisen kellon rytmin lähemmäs auringonnousua ja -laskua.

Tällainen irtiotto voi olla erityisen tarpeellinen kaupungissa asuville. Ainakin linnuilla urbaani elämä vaikuttaisi nopeuttavan sisäistä kelloa, mikä johtuu luultavasti keinotekoisesta valosta sekä melusta.

3. Saatat kärsiä aikaerorasituksesta, vaikket olisikaan matkustanut minnekään

Aivosi saattavat luulla kärsivänsä jet lagista, vaikka et olisikaan matkustanut eri aikavyöhykkeelle. Esimerkiksi myöhään valvominen ja pitkään nukkuminen viikonloppuisin voi tehdä olon tokkuraiseksi ja ärtyisäksi, kun maanantaina pitäisi palata takaisin normaaliin arkirytmiin. Tällä ilmiöllä on nimikin: sosiaalinen jet lag. Sosiaalisen jet lagin voi välttää, kun menee joka ilta nukkumaan ja herää joka aamu suunnilleen samaan aikaan – myös viikonloppuisin.

4. Viallinen sisäinen kello voi vaikuttaa hedelmällisyyteen

Raskaana olevien naisten ja niiden, jotka yrittävät tulla raskaaksi, kannattaisi pitää erityisen hyvää huolta siitä, ettei makuuhuoneessa ole keinotekoista valoa. Tutkimuksissa on nimittäin havaittu, että sekaisin oleva sisäinen kello saattaa häiritä myös biologista kelloa. Vuonna 2014 tehdyssä tutkimusanalyysissa havaittiin, että normaalin sisäisen kellon laukaisema melatoniinintuotanto suojaa naisen munasoluja stressiltä. Keinotekoinen valo myöhään illalla taas voi ehkäistä melatoniinin syntymistä.

5. Hedelmillä ja vihanneksillakin on sisäinen kellonsa

Sekä hedelmillä että vihanneksilla on omat sisäiset kellonsa, jotka jatkavat tikittämistään vielä kaupan hyllyilläkin, kertoo vuonna 2013 tehty tutkimus. Ne reagoivat ympäristöönsä päivien ajan, ja tutkijat ovat havainneet, että hedelmiä ja vihanneksia voi houkutella tuottamaan enemmän syöpää vastaan taistelevia antioksidantteja tiettyihin aikoihin päivästä.

Lähde: Huffington Post

Lue lisää:

Biologinen kello tikittää myös miehillä

Liian vähäinen uni laukaisee stressitilan

Nukutko huonosti, kun on täysikuu? Todisteita uudesta tutkimuksesta

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi