Terve.fi

Joka viides seniori sairastaa diabetesta – verensokerin liiallinen heittely vie voimat

Joka viides seniori sairastaa diabetesta – verensokerin liiallinen heittely vie voimat
Kaksi kolmasosaa tyypin 2 diabetekseen sairastuvista on yli 65-vuotiaita. Diabetes on seniorille salakavala seuralainen – oireet ovat usein vaikeammin havaittavia kuin nuoremmilla, mutta verensokerinvaihteluilla voi olla merkittävämmät seuraukset.
Julkaistu: 2.10.2014
Kaksi kolmasosaa tyypin 2 diabetekseen sairastuvista on yli 65-vuotiaita. Diabetes on seniorille salakavala seuralainen – oireet ovat usein vaikeammin havaittavia kuin nuoremmilla, mutta verensokerinvaihteluilla voi olla merkittävämmät seuraukset. Myös diabeteshoidon tavoitteet ovat vanhemmalla iällä erilaiset – keskiössä on hyvän elämänlaadun varmistaminen. Ikääntyvät diabetespotilaat ovat alati kasvava ryhmä, joten heidän toimintakykynsä ylläpitäminen on tärkeää myös yhteiskunnan kannalta.
Diabetes on erityisesti ikäihmisten keskuudessa lisääntyvä kansantauti, joka koskettaa paitsi laajaa joukkoa potilaita myös heidän omaisiaan. Väestön ikääntyminen ja diabetesta sairastavien määrän kasvu muodostavat yhtälön, joka on huolestuttava myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Novo Nordiskin asiantuntijalääkäri Sari Mäkimattila tuntee ikääntyvien diabeteshoidon erityispiirteet.
– Ikääntyminen vaikuttaa aineenvaihduntaan ja elinten toimintakykyyn. Ikäihmisten diabeteksen hoito on erilaista nuorempiin verrattuna. Esimerkiksi vääränlaisilta lääkkeiden yhteisvaikutuksilta vältytään, kun hoito räätälöidään yksilöllisesti ja sitä päivitetään tarpeeksi usein. Potilas voi vaikuttaa elämänlaatuunsa suhtautumalla itse aktiivisesti hoitoonsa. Lääkärin kanssa voi keskustella sopiiko esimerkiksi jokin tietty lääke enää, kun ikää on tullut lisää.

Kun hypoglykemia yllättää

Diabetekseen liittyvien verensokerin vaihteluiden – hyperglykemioiden tai hypoglykemioiden – oireet ovat ikääntyneellä usein hyvinkin huomaamattomia tai yleisluontoisia, mutta hypoglykemia eli matalasta verensokerista johtuva insuliinishokki voi puolestaan olla seniorille kohtalokas.
– Iäkkäillä ihmisillä on suurentunut riski verensokerin vaihteluun. Hypoglykemioiden välttämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä ne voivat johtaa sekavuuteen tai kaatumisiin. Hypoglykemia lisää myös sydäninfarktin, aivohalvauksen ja mahdollisesti dementian riskiä, Mäkimattila muistuttaa.
Hypoglykemiat ovat tyypin 2 diabeetikoilla tutkitusti luultua yleisempiä. Lievän insuliinishokin taltuttaminen onnistuu kuitenkin hyvin kotikonstein. Verensokerin tasapainottamiseksi voi nauttia esimerkiksi 5-6 kovaa sokerikaramellia, ruokalusikallisen hunajaa tai lasillisen maitoa.

Oikealla hoidolla laadukkaita lisävuosia

Mäkimattilan mukaan terveyskeskuksissa painotetaan ikääntyneiden diabetespotilaiden hoidossa turhan vahvasti elintapamuutoksia, eli ruokavalion muuttamista ja liikuntaa ennen lääkehoidon aloittamista. Iäkkäämmän diabeetikon kohdalla on tärkeämpää varmistaa hyvä toimintakyky ja elämänlaatu.
– Käypähoitosuosituksen mukaisesti potilaille suositellaan hoitona liikuntaa ja painonpudotusta. Tosiasia kuitenkin on, että iäkkään voi olla vaikea päästä liikkumaan, ja ihan yhtä hankalaa on luopua voin käytöstä tai päivittäisestä pullasiivusta, jos niitä on tottunut 75 vuotta nauttimaan. Painon pysyminen ennallaan on kuitenkin merkki hyvästä metabolisesta tilanteesta, eikä seniorin kannata olla huolissaan lievästä painonnoususta.
Mäkimattila muistaa myös tapauksen, jossa väsynyt, alakuloinen ja hengitysvaikeuksista kärsinyt vanhempi leskirouva sai uutta puhtia, kun hoitosuunnitelma päivitettiin ajan tasalle.
– Lääkehoidon avulla potilaan elämänilo palasi. Parempi vointi sai palaamaan myös rakkaan puutarhaharrastuksen pariin. Vanhemmalla väestöllä lääkehoitoon liittyy aina riskinsä, mutta se voi olla myös oikea hoitomuoto, josta haitat ovat pienet, mutta hyöty valtava.

Diabetes ja korkea ikä – tarkkaile näitä oireita:

Vanhemmalla iällä kehon tuntemukset muuttuvat, jolloin myös diabeteksen oireet voivat esiintyä vaimeampina. Lääkärin vastaanotolle kannattaa kuitenkin hankkiutua, mikäli seuraavia oireita ilmenee pitkäkestoisesti.
  • Virtsamäärien ja kertojen lisääntyminen ja mahdollinen yökastelu
  • Keuhkokuume, ruusu tai tulehdukset esimerkiksi virtsateissä ja taipeissa
  • Haavojen paranemisen hitaus ja tulehtumisherkkyys
  • Väsymys, muistin heikkeneminen, mielialan ja älyllisen suorituskyvyn lasku
  • Näkökyvyn heikkeneminen
  • Huimaus, kaatuilu ja vähentynyt liikkumiskyky
  • Painon lasku
  • Rintakipuilu, hengenahdistus, sydämen vajaatoiminta
  • Levottomat jalat tai katkonainen kävely
  • Verenpaineen nousu
Lue lisää:
3 kommenttia