Treeni ja ravinto

Avokado herättää himot ja nitistää taudit

Miten kypsän avokadon tunnistaa? Mitä vitamiineja se sisältää? Lue lisää avokadon terveysvaikutuksista.

30.9.2014 Terve.fi

Avokadoa löytyy nykyään vähän kaikkialta. WebMD.com kertoo, mikä avokadossa viehättää.

Avokadon ravintosisältö – Hedelmien jokapaikanhöylä

Avokado on hedelmien aatelia. Se sisältää lähes 20 eri vitamiinia ja mineraalia. Avokadon luteiini tekee hyvää näkökyvylle ja folaatti (synteettisenä foolihappo) vähentää raskauden aikaisia komplikaatioita. Kalium puolestaan kontrolloi verenpainetta ja saattaa saada vipinää makuuhuoneeseen. Sen nimittäin tiedetään säätelevän naisen seksihormoneja.

Flunssakauden aikana avokadot ovat korvaamattomia. Ne ovat tulvillaan B-vitamiineja, jotka torjuvat tauteja ja infektioita. Niissä on myös C- ja E-vitamiineja, joiden uskotaan olevan luonnon omia syövän ehkäisijöitä.

Avokadon terveellisyys – Kohtuulliseen herkutteluun

Avokadossa on vain vähän sokeria, mutta paljon kuitua. Siksi se pitää kylläisenä pitkään. Avokadoissa on kuitenkin rutkasti kaloreita. Noin viidesosa avokadoa sisältää peräti 50 kilokaloria. Niissä on myös paljon rasvoja. Ne ovat kuitenkin terveellisiä monityydyttymättömiä rasvoja, jotka alentavat huonon kolesterolin määrää.

Kohtuudella nautittuna avokado on melkoinen terveyspommi.

Avokado ja kypsyys – Väri ja kimmoisuus kertovat avokadon kypsyyden

Avokadoja säilytetään huoneenlämmössä. Niiden kypsyminen saattaa kestää 4-5 päivää. Malttamaton voi vauhdittaa kypsymisprosessia laittamalla avokadon paperipussiin omenan tai banaanin kanssa.

Herkut ovat syömäkelpoisia, kun niiden väri on musta tai tumman purppura ja pinta on hieman pehmennyt.

Pastalautaselta taikinaan

Avokadopasta ajautui suomalaisten lautasille muutama vuosi takaperin. Se ja guacamole ovat varmasti tutuimpia tapoja käyttää avokadoja. Monipuolisuutensa ansiosta se sopii oivallisesti myös salaatteihin ja smoothien sekaan. Sellaisenaan viipaleina tai levitteenä avokado tuo leivälle mukavan pirteän maun. Leivonnaistaikinassa voin tai öljyn voi korvata avokadolla.

Lateksiallergikon on syytä olla tarkkana

Jotkin hedelmät, kuten avokado ja banaani, voivat aiheuttaa lateksiallergikolle oireita. Allergikon kannattaakin jutustella lääkärin kanssa, ennen kuin alkaa valmistaa viikonlopuksi avokadopastaa.

Lähde: WebMD.com

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi