ADI
Lisäaineiden hyväksyttävä päivittäinen saanti, acceptable daily intake. Mg/painokilo.
Aminohappo
Proteiinien rakennusaineita esim. kudoksissa, hormoneissa ja entsyymeissä.
Anabolia
Rakennusaineenvaihdunta.
Anoreksia nervosa
Psyykkinen tila, jolle on tyypillistä syömisestä kieltäytyminen hoikkuuden, tavallisesti epänormaalin laihuuden saavuttamiseksi.
Antioksidantti
Hapettumista (härskiintymistä) ehkäisevä aine.
Aromit
Aineita, joita lisätään elintarvikkeeseen antamaan hajua tai makua.
Asesulfaami K
Keinotekoinen (synteettinen) makeutusaine. Ei sisällä energiaa. 100-200 kertaa makeampi kuin tavallinen sokeri. Saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin ja makeisiin. Enimmäiskäyttörajoituksia.
Aspartaami
Keinotekoinen (synteettinen) makeutusaine. Sisältää hieman energiaa. Sisältää fenyylialaniinia (aminohappo). Saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin ja makeisiin. Enimmäiskäyttörajoituksia.
Atsovärit
Ryhmä keinotekoisia väriaineita. Käytetään esim. juomissa, makeisissa, jäätelössä ja hyytelöissä. Voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita herkille ihmisille.
BMI
Body Mass Index, painoindeksi. Painon suhde pituuden neliöön (kg/m2).
Bulimia
Ahmimishäiriö, syömishimo.
Crohnin tauti
Tavallisimmin sykkyräsuolen (ileumin) loppuosaan paikallistuva tulehduksellinen muutos.
Dehydraatio
Kuivuminen.
Dieetti
Ruokavalio. Yksilön ruoakseen käyttämät ruoka-aineet /ruoat kokonaisuutena.
Disakkaridi
Kahdesta yksinkertaisesta sokerista muodostunut sokeri. Tärkeimmät disakkaridit ovat sakkaroosi eli ruokosokeri, laktoosi eli maitosokeri ja maltoosi eli mallassokeri.
Diureetti
Virtsaneritystä lisäävä aine.
Divertikuliitti
Umpipussin tulehdus (paksusuolen seinämän limakalvossa).
Divertikuloosi
Paksusuolen alueelle muodostuvia pussimaisia pullistumia suolen seinämässä (diverttikkeli). Alkavat muodostua keski-iässä, lisääntyvät ajan myötä. Saattavat tulehtua (divertikuliitti). Divertikuloosin kehittymistä voidaan vähentää syömällä kuitupitoista ruokaa.
Dumping-syndrooma
Aterian jälkeen seuraava heikotus-, väsymys- ja pahoinvointikohtaus henkilöllä, jolta on poistettu koko mahalaukku tai osa siitä. Oire johtuu mahalaukun liian nopeasta tyhjenemisestä ohutsuoleen.
Dysfagia
Nielemishäiriö.
Dyslipidemia
Rasva-aineenvaihdunnan häiriö. E-koodi
Lisäaineille annettu kansainvälinen numerotunnus. Esim. E 202= kaliumsorbaatti.
Edeema = Ödeema
Turvotus.
Elintarvikkeen lisäaine
Elintarvikkeeseen tarkoituksella vähäisessä määrin lisättävä aine. Esim. säilöntä-, väri- tai muu aine. Ei lisää ravintoarvoa. Käytöstä määritellään lainsäädännössä.
Elintarvikkeiden vieraat aineet
Aineita, jotka joutuvat sattumalta elintarvikkeeseen tuotannon, valmistuksen, varastoinnin tai jonkin muun käsittelyn yhteydessä. Vieraita aineita ovat esim. torjunta-ainejäämät, elohopea ja lyijy. Voivat tehdä elintarvikkeesta terveydelle vaarallisen. Sallitut enimmäismäärät.
Erityisruokavalio
Sairauden tai aineenvaihduntahäiriön hoidossa käytettävä ruokavalio. Flavonoidit
Kasvikunnassa esiintyviä yhdisteitä. Tunnetaan yhteensä noin 4000. Vaikuttavat elintarvikkeen väriin, makuun, rakenteeseen ja säilyvyyteen. Toimivat antioksidantteina. Saattavat myös estää veren hyytymistä ja suojata syövältä. Esiintyy runsaasti kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä ja teessä.
Fruktoosi
Hedelmäsokeri. Yksinkertainen sokeri, jota esiintyy hedelmissä, kasviksissa ja hunajassa. Sokereista makein. Muodostaa sakkaroosin yhdessä glukoosin kanssa.
Fytiinihappo
Esiintyy eräiden kasvien lehdissä ja viljan leseissä. Muodostaa vaikealiukoisia tai liukenemattomia yhdisteitä kalsiumin, raudan, sinkin ja magnesiumin kanssa.GelatiiniLiivate. Vesiliukoinen proteiini, jota muodostuu kollageenin hydrolysoituessa. Käytetään sakeuttamis- ja hyytelöimisaineena esim. jogurteissa.
Glukoosi
Rypälesokeri. Yleisin luonnossa esiintyvä monosakkaridi. Sitä on mm. hedelmissä, marjoissa ja hunajassa. Vähemmän makeaa kuin sakkaroosi.
Gluteeni
Proteiini. Sitkoaine, jota on vehnässä, ohrassa, kaurassa ja rukiissa. Antaa leivälle ja pullalle ominaisen rakenteen. Ei sovi keliaakikoille.
Hiilihydraatit
Energiaa tuottavia ravintoaineita. Esiintyy pääasiassa kasvikunnan tuotteissa. Esim. sokerit, tärkkelys ja selluloosa.
Hyperglykemia
Liian korkea verensokeritaso.
Hypoglykemia
Liian matala verensokeritaso.
Kasviestrogeenit
Muistuttavat rakenteeltaan ja toiminnaltaan estradioleja. Esiintyvät monissa muodoissa. Lignaanit ja isoflavonit ovat biologisesti aktiivisia myös ihmisessä. Lignaaneja on runsaasti mm. ruisleivässä ja öljykasveissa. Isoflavoneja taas soijapavuissa. Saattavat suojata syöviltä.
Katabolia
Hajottava aineenvaihdunta.
Kilojoule
kJ, 1000 joulea. Joule on energian yksikkö. 1 kJ = 0,238 kcal.
Kilokalori
kcal, 1000 kaloria. Kalori on lämpöenergian mittausyksikkö. 1 kcal=4,184 kJ.
Kolesteroli
Rasvan kaltainen aine, jota esiintyy normaalisti kaikissa eläinkudoksissa, erityisesti aivoissa, hermostossa, lisämunuaisen kuorikerroksessa, maksassa sekä aina eläinrasvassa (ns. kovassa rasvassa).
Ksylitoli
Koivusokeri. Sokerialkoholi, jota käytetään makeutusaineena esim. purukumeissa ja makeisissa. Ei reikiinnytä hampaita. Yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri. Sisältää energiaa. Ei enimmäiskäyttörajoituksia.
Kuituaineet, ravintokuitu
Ruoansulatuskanavassa sulamattomia orgaanisia yhdisteitä. Esim. kasvisten ja hedelmien sulamattomat hiilihydraatit, kuten selluloosa ja ligniini.
Laktaasi
Entsyymi, joka pilkkoo maitosokeria eli laktoosia. Muodostuu ohutsuolen seinämän pintasoluissa. Osalla ihmisistä entsyymin toimintakyky heikkenee aikuistuessa.
Laktoosi
Maitosokeri. Disakkaridi, joka muodostuu glukoosista ja galaktoosista.
Letkuruoka
Nestemäinen ruoka, joka annetaan potilaalle nenän tai ohutsuolen kautta ohuen letkun avulla.
Lipoproteiini
Veren rasva-aineita sisältävä yhdistynyt proteiini.
HDL = Veren lipoproteiinifraktio, joka kuljettaa kolesterolia pois verisuonten seinämistä.
LDL = Veren lipoproteiinifraktio, joka kuljettaa kolesterolia verisuonten seinämiin. Siihen kiinnittyy valtimonkovettumataudin (ateroskleroosin) aiheuttama kolesteroli.
Maltoosi
Mallassokeri. Disakkaridi, joka muodostuu kahdesta glukoosimolekyylistä
Metabolia
Aineenvaihdunta
Metabolinen oireyhtymä
Aineenvaihduntahäiriö jossa glukoosin sietokyky on heikentynyt, veren rasva-arvot ja verenpaine ovat kohonneet. Oireyhtymään liittyy usein myös liikapaino, erityisesti vyötärölihavuus. Hoitona laihdutus ja liikunta.
Monityydyttymätön rasvahappo eli polytyydyttymätön rasvahappoRasvahappo, jonka hiiliketjussa on enemmän kuin yksi kaksoissidos. Runsaasti kasviöljyissä, esim. auringonkukka- ja soijaöljyissä ja kalan rasvassa. Ei nosta veren kolesterolia.
Monotyydyttymätön rasvahappo eli kertatyydyttymätön rasvahappo
Rasvahappo, jonka hiiliketjussa on yksi kaksoissidos. Runsaasti kasviöljyissä, esim. oliivi- ja rypsiöljyissä. Ei nosta veren kolesterolia.Nutritio
Ravitsemus.
Obesiteetti
Lihavuus.
Osteoporoosi
Luun huokoistuminen.
Perusaineenvaihdunta
Ne energiaa vaativat levonaikaiset toiminnat (esim. hengitys), joita tapahtuu tahdosta riippumatta jatkuvasti elimistössä.
Polysakkaridi
Hiilihydraatti, joka on yksinkertaisten sokerilajien muodostama yhdiste. Esim. tärkkelys, dekstriinit ja glykogeeni.
Raffinaatti
Ruoka, joka sisältää paljon energiaa, mutta ei juuri lainkaan suojaravintoaineita. Esim. sokeri, valkoinen vehnäjauho.
Ravitsemusterapeutti
Ylemmän korkeakoulututkinnon ravitsemustiede pääaineena suorittanut henkilö, jonka tehtävä on sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon liittyvän neuvonnan suunnittelu, toteutus ja ohjaus. Työskentelee terveydenhuollossa (sairaalat, terveyskeskukset, lääkäriasemat, kuntoutuslaitokset).Sakariini
Keinotekoinen makeutusaine. Ei sisällä energiaa. noin 500 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Enimmäismäärärajoituksia.
Sorbitoli
Makeutusaine. Sokerialkoholi. Esiintyy yleisesti luonnossa esim. omenoissa ja pihlajanmarjoissa. Ei yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri, mutta sisältää yhtä paljon energiaa kuin tavallinen sokeri. Ei enimmäismäärärajoituksia.
Supplementaatio
Täydentäminen.
Suojaravintoaineet
Puutostaudeilta suojaavat ravintoaineet: proteiinit, vitamiinit ja kivennäisaneet.
Syklamaatti
Keinotekoinen makeutusaine. Ei sisällä energiaa. 30 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Enimmäismäärärajoituksia.
Triglyseridi
Kolme rasvahappoa sisältävä glyserolin esteri. Suurin osa ruoan sisältämistä rasvoista on triglyseridejä.
Tyydyttymätön rasvahappo
Rasvahappo, jonka molekyylissä on yksi tai useampi kaksoissidos. Ei nosta veren kolesterolia.
Tyydyttynyt rasvahappo
Rasvahappo, jonka molekyylissä ei ole yhtään kaksoissidosta. Runsaasti eläinrasvoissa. Nostaa veren kolesterolia.
Vegetaristi
Kasvissyöjä.