Terve.fi

Ravintosanastoa

Ravintosanastoa
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Julkaistu 4.2.2010

ADI

Lisäaineiden hyväksyttävä päivittäinen saanti, acceptable daily intake. Mg/painokilo.

Aminohappo

Proteiinien rakennusaineita esim. kudoksissa, hormoneissa ja entsyymeissä.

Anabolia

Rakennusaineenvaihdunta.

Anoreksia nervosa

Psyykkinen tila, jolle on tyypillistä syömisestä kieltäytyminen hoikkuuden, tavallisesti epänormaalin laihuuden saavuttamiseksi.

Antioksidantti

Hapettumista (härskiintymistä) ehkäisevä aine.

Aromit

Aineita, joita lisätään elintarvikkeeseen antamaan hajua tai makua.

Asesulfaami K

Keinotekoinen (synteettinen) makeutusaine. Ei sisällä energiaa. 100-200 kertaa makeampi kuin tavallinen sokeri. Saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin ja makeisiin. Enimmäiskäyttörajoituksia.

Aspartaami

Keinotekoinen (synteettinen) makeutusaine. Sisältää hieman energiaa. Sisältää fenyylialaniinia (aminohappo). Saa käyttää mm. juomiin, jälkiruokiin ja makeisiin. Enimmäiskäyttörajoituksia.

Atsovärit

Ryhmä keinotekoisia väriaineita. Käytetään esim. juomissa, makeisissa, jäätelössä ja hyytelöissä. Voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita herkille ihmisille.

BMI

Body Mass Index, painoindeksi. Painon suhde pituuden neliöön (kg/m2).

Bulimia

Ahmimishäiriö, syömishimo.

Crohnin tauti

Tavallisimmin sykkyräsuolen (ileumin) loppuosaan paikallistuva tulehduksellinen muutos.

Dehydraatio

Kuivuminen.

Dieetti

Ruokavalio. Yksilön ruoakseen käyttämät ruoka-aineet /ruoat kokonaisuutena.

Disakkaridi

Kahdesta yksinkertaisesta sokerista muodostunut sokeri. Tärkeimmät disakkaridit ovat sakkaroosi eli ruokosokeri, laktoosi eli maitosokeri ja maltoosi eli mallassokeri.

Diureetti

Virtsaneritystä lisäävä aine.

Divertikuliitti

Umpipussin tulehdus (paksusuolen seinämän limakalvossa).

Divertikuloosi

Paksusuolen alueelle muodostuvia pussimaisia pullistumia suolen seinämässä (diverttikkeli). Alkavat muodostua keski-iässä, lisääntyvät ajan myötä. Saattavat tulehtua (divertikuliitti). Divertikuloosin kehittymistä voidaan vähentää syömällä kuitupitoista ruokaa.

Dumping-syndrooma

Aterian jälkeen seuraava heikotus-, väsymys- ja pahoinvointikohtaus henkilöllä, jolta on poistettu koko mahalaukku tai osa siitä. Oire johtuu mahalaukun liian nopeasta tyhjenemisestä ohutsuoleen.

Dysfagia

Nielemishäiriö.

Dyslipidemia

Rasva-aineenvaihdunnan häiriö. E-koodi

Lisäaineille annettu kansainvälinen numerotunnus. Esim. E 202= kaliumsorbaatti.

Edeema = Ödeema

Turvotus.

Elintarvikkeen lisäaine

Elintarvikkeeseen tarkoituksella vähäisessä määrin lisättävä aine. Esim. säilöntä-, väri- tai muu aine. Ei lisää ravintoarvoa. Käytöstä määritellään lainsäädännössä.

Elintarvikkeiden vieraat aineet

Aineita, jotka joutuvat sattumalta elintarvikkeeseen tuotannon, valmistuksen, varastoinnin tai jonkin muun käsittelyn yhteydessä. Vieraita aineita ovat esim. torjunta-ainejäämät, elohopea ja lyijy. Voivat tehdä elintarvikkeesta terveydelle vaarallisen. Sallitut enimmäismäärät.

Erityisruokavalio

Sairauden tai aineenvaihduntahäiriön hoidossa käytettävä ruokavalio. Flavonoidit

Kasvikunnassa esiintyviä yhdisteitä. Tunnetaan yhteensä noin 4000. Vaikuttavat elintarvikkeen väriin, makuun, rakenteeseen ja säilyvyyteen. Toimivat antioksidantteina. Saattavat myös estää veren hyytymistä ja suojata syövältä. Esiintyy runsaasti kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä ja teessä.

Fruktoosi

Hedelmäsokeri. Yksinkertainen sokeri, jota esiintyy hedelmissä, kasviksissa ja hunajassa. Sokereista makein. Muodostaa sakkaroosin yhdessä glukoosin kanssa.

Fytiinihappo

Esiintyy eräiden kasvien lehdissä ja viljan leseissä. Muodostaa vaikealiukoisia tai liukenemattomia yhdisteitä kalsiumin, raudan, sinkin ja magnesiumin kanssa.GelatiiniLiivate. Vesiliukoinen proteiini, jota muodostuu kollageenin hydrolysoituessa. Käytetään sakeuttamis- ja hyytelöimisaineena esim. jogurteissa.

Glukoosi

Rypälesokeri. Yleisin luonnossa esiintyvä monosakkaridi. Sitä on mm. hedelmissä, marjoissa ja hunajassa. Vähemmän makeaa kuin sakkaroosi.

Gluteeni

Proteiini. Sitkoaine, jota on vehnässä, ohrassa, kaurassa ja rukiissa. Antaa leivälle ja pullalle ominaisen rakenteen. Ei sovi keliaakikoille.

Hiilihydraatit

Energiaa tuottavia ravintoaineita. Esiintyy pääasiassa kasvikunnan tuotteissa. Esim. sokerit, tärkkelys ja selluloosa.

Hyperglykemia

Liian korkea verensokeritaso.

Hypoglykemia

Liian matala verensokeritaso.

Kasviestrogeenit

Muistuttavat rakenteeltaan ja toiminnaltaan estradioleja. Esiintyvät monissa muodoissa. Lignaanit ja isoflavonit ovat biologisesti aktiivisia myös ihmisessä. Lignaaneja on runsaasti mm. ruisleivässä ja öljykasveissa. Isoflavoneja taas soijapavuissa. Saattavat suojata syöviltä.

Katabolia

Hajottava aineenvaihdunta.

Kilojoule

kJ, 1000 joulea. Joule on energian yksikkö. 1 kJ = 0,238 kcal.

Kilokalori

kcal, 1000 kaloria. Kalori on lämpöenergian mittausyksikkö. 1 kcal=4,184 kJ.

Kolesteroli

Rasvan kaltainen aine, jota esiintyy normaalisti kaikissa eläinkudoksissa, erityisesti aivoissa, hermostossa, lisämunuaisen kuorikerroksessa, maksassa sekä aina eläinrasvassa (ns. kovassa rasvassa).

Ksylitoli

Koivusokeri. Sokerialkoholi, jota käytetään makeutusaineena esim. purukumeissa ja makeisissa. Ei reikiinnytä hampaita. Yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri. Sisältää energiaa. Ei enimmäiskäyttörajoituksia.

Kuituaineet, ravintokuitu

Ruoansulatuskanavassa sulamattomia orgaanisia yhdisteitä. Esim. kasvisten ja hedelmien sulamattomat hiilihydraatit, kuten selluloosa ja ligniini.

Laktaasi

Entsyymi, joka pilkkoo maitosokeria eli laktoosia. Muodostuu ohutsuolen seinämän pintasoluissa. Osalla ihmisistä entsyymin toimintakyky heikkenee aikuistuessa.

Laktoosi

Maitosokeri. Disakkaridi, joka muodostuu glukoosista ja galaktoosista.

Letkuruoka

Nestemäinen ruoka, joka annetaan potilaalle nenän tai ohutsuolen kautta ohuen letkun avulla.

Lipoproteiini

Veren rasva-aineita sisältävä yhdistynyt proteiini.

HDL = Veren lipoproteiinifraktio, joka kuljettaa kolesterolia pois verisuonten seinämistä.

LDL = Veren lipoproteiinifraktio, joka kuljettaa kolesterolia verisuonten seinämiin. Siihen kiinnittyy valtimonkovettumataudin (ateroskleroosin) aiheuttama kolesteroli.

Maltoosi

Mallassokeri. Disakkaridi, joka muodostuu kahdesta glukoosimolekyylistä

Metabolia

Aineenvaihdunta

Metabolinen oireyhtymä

Aineenvaihduntahäiriö jossa glukoosin sietokyky on heikentynyt, veren rasva-arvot ja verenpaine ovat kohonneet. Oireyhtymään liittyy usein myös liikapaino, erityisesti vyötärölihavuus. Hoitona laihdutus ja liikunta.

Monityydyttymätön rasvahappo eli polytyydyttymätön rasvahappoRasvahappo, jonka hiiliketjussa on enemmän kuin yksi kaksoissidos. Runsaasti kasviöljyissä, esim. auringonkukka- ja soijaöljyissä ja kalan rasvassa. Ei nosta veren kolesterolia.

Monotyydyttymätön rasvahappo eli kertatyydyttymätön rasvahappo

Rasvahappo, jonka hiiliketjussa on yksi kaksoissidos. Runsaasti kasviöljyissä, esim. oliivi- ja rypsiöljyissä. Ei nosta veren kolesterolia.Nutritio

Ravitsemus.

Obesiteetti

Lihavuus.

Osteoporoosi

Luun huokoistuminen.

Perusaineenvaihdunta

Ne energiaa vaativat levonaikaiset toiminnat (esim. hengitys), joita tapahtuu tahdosta riippumatta jatkuvasti elimistössä.

Polysakkaridi

Hiilihydraatti, joka on yksinkertaisten sokerilajien muodostama yhdiste. Esim. tärkkelys, dekstriinit ja glykogeeni.

Raffinaatti

Ruoka, joka sisältää paljon energiaa, mutta ei juuri lainkaan suojaravintoaineita. Esim. sokeri, valkoinen vehnäjauho.

Ravitsemusterapeutti

Ylemmän korkeakoulututkinnon ravitsemustiede pääaineena suorittanut henkilö, jonka tehtävä on sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon liittyvän neuvonnan suunnittelu, toteutus ja ohjaus. Työskentelee terveydenhuollossa (sairaalat, terveyskeskukset, lääkäriasemat, kuntoutuslaitokset).Sakariini

Keinotekoinen makeutusaine. Ei sisällä energiaa. noin 500 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Enimmäismäärärajoituksia.

Sorbitoli

Makeutusaine. Sokerialkoholi. Esiintyy yleisesti luonnossa esim. omenoissa ja pihlajanmarjoissa. Ei yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri, mutta sisältää yhtä paljon energiaa kuin tavallinen sokeri. Ei enimmäismäärärajoituksia.

Supplementaatio

Täydentäminen.

Suojaravintoaineet

Puutostaudeilta suojaavat ravintoaineet: proteiinit, vitamiinit ja kivennäisaneet.

Syklamaatti

Keinotekoinen makeutusaine. Ei sisällä energiaa. 30 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Enimmäismäärärajoituksia.

Triglyseridi

Kolme rasvahappoa sisältävä glyserolin esteri. Suurin osa ruoan sisältämistä rasvoista on triglyseridejä.

Tyydyttymätön rasvahappo

Rasvahappo, jonka molekyylissä on yksi tai useampi kaksoissidos. Ei nosta veren kolesterolia.

Tyydyttynyt rasvahappo

Rasvahappo, jonka molekyylissä ei ole yhtään kaksoissidosta. Runsaasti eläinrasvoissa. Nostaa veren kolesterolia.

Vegetaristi

Kasvissyöjä.

Kommentoi »