Terve.fi

Yli satakiloinen synnyttäjä? Näitä riskejä äidin lihavuus lisää

Yli satakiloinen synnyttäjä? Näitä riskejä äidin lihavuus lisää
150-kiloinen synnyttäjä ei ole enää harvinaisuus, otsikoi Helsingin Uutiset. Jos suunnittelee raskaaksi tulemista ja painoindeksi on yli 30, kannattaa ehdottomasti laihduttaa, suositellaan suomalaisten lääkärien kirjoittamassa Odottavan äidin käsikirjassa (2014).
Julkaistu: 23.9.2014

150-kiloinen synnyttäjä ei ole enää harvinaisuus, otsikoi Helsingin Uutiset. Joka seitsemäs synnyttäjä on Suomessa ylipainoinen, tulkitaan jutussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusimpia tilastoja.

Jos suunnittelee raskaaksi tulemista ja painoindeksi on yli 30, kannattaa ehdottomasti laihduttaa, suositellaan suomalaisten lääkärien kirjoittamassa Odottavan äidin käsikirjassa (2014).

Jos painoa saa putoamaan edes hivenen, se voi vähentää raskausriskejä, kirjassa todetaan:

-Jo kymmenen prosentin painonpudotuksesta on merkittävän paljon hyötyä raskauden ja synnytyksen sujumiselle. Elämäntapamuutoksella on mahdollista pienentää myös tyypin 2 diabeteksen vaaraa.

Raskaana ei saa laihduttaa

Kirjassa luetellaan koko joukko riskejä, joita äidin lihavuus lisää. Tällä tarkoitetaan nimenomaan äidin lihavuutta ennen raskautta.

Odotusaikana ei saa ryhtyä laihduttamaan varsinkaan loppuraskaudesta, jolloin laihdutus voi olla erityisen haitallista vauvalle, neuvoo kirja. Samalla kuitenkin suositellaan, että painonlisäys raskauden aikana olisi niukkaa.

Näitä riskejä lihavuus lisää

Äidin lihavuus lisää kirjan mukaan seuraavia riskejä ja oireita:

Kirjan ovat toimittaneet LL, naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Anna-Paula Sariola; LKT, dosentti, naistentautien ja synnytyksen sekä perinatologian erikoislääkäri Mika Nuutila; LT, naistentautien ja synnytyksen sekä perinatologian erikoislääkäri Susanna Sainio; LT, dosentti, naistentautien ja synnytyksen sekä perinatologian erikoislääkäri Terhi Saisto sekä LKT, professori, naistentautien ja synnytyksen, perinatologian sekä endokrinologian erikoislääkäri Aila Tiitinen.

Lähteet: Odottavan äidin käsikirja (2014, Kustannus Oy Duodecim), Helsingin Uutiset

Lue myös:

Kommentoi »