Terveys

Naisen keho muuttuu raskauden aikana - Mitä miehen tulee tietää?

Mies, oletko tulossa isäksi? Mielessäsi risteilee varmaan suuria kysymyksiä, joista eräs suurimmista on miten kumppanin vartalo muuttuu raskauden aikana. Tässä naisen kehon suurimmat muutokset raskauden aikana. Lue lisää.

12.2.2010 Terve.fi

Mies, oletko tulossa isäksi? Mielessäsi risteilee varmaan suuria kysymyksiä, joista eräs suurimmista on miten kumppanin vartalo muuttuu raskauden aikana. About.com listasi naisen kehon suurimmat muutokset raskauden aikana.

Ensimmäinen kuukausi: Hienoisia muutoksia

Ensimmäisen raskauskuukauden aikana naisen kehossa ei ole vielä näkyviä muutoksia. Nainen saattaa olla väsyneempi. Lisäksi hän voi alkaa kärsiä pahoinvoinnista, etenkin aamuisin tai iltaisin. Naisen rinnat voivat muuttua herkemmiksi ja turvota.

Toinen kuukausi: Varhaisia merkkejä

Naisen paino alkaa hieman nousta. Lisäksi hänen rintansa voivat muuttua hieman kiinteämmiksi ja suuremmiksi. Kumppanisi on väsyneempi johtuen hänen suurista sisäisistä muutoksistaan. Toisen kuukauden lopulla estrogeeni – ja keltarauhashormonipitoisuudet lisääntyvät naisen kehossa, mikä aiheuttaa hänelle mielialanvaihteluita. Naisella saattaa lisäksi alkaa ilmentyä mielihaluja erilaisia ruokia kohtaan. Hän saattaa myös alkaa inhota vanhoja lempiruokiaan.

Kolmas kuukausi: Energiavajaus

Kumppanisi voi olla hyvin väsynyt. Lapsi hänen sisällään kehittyy hurjaa vauhtia, mikä aiheuttaa rasitusta naisen keholle. Väsymys voi vaikuttaa myös kumppanisi seksihaluihin, joten sinulta vaaditaan kärsivällisyyttä.

Neljäs kuukausi: Raskaus alkaa näkyä

Neljännellä kuulla raskaus alkaa näkyä jo ulospäin. Jokainen nainen on yksilöllinen, ja raskaus näkyy jokaisella omalla tavallaan. Ensimmäisten kuukausien väsymys alkaa hellittää, ja nainen tulee enemmän sinuiksi raskautensa kanssa. Kehon hormonitason edelleen muuttuessa naisella saattaa ilmetä iho-ongelmia tai nivelkipuja.

Viides kuukausi: Parasta aikaa

Monen odottavan äidin mielestä tässä vaiheessa raskautta olo on parhaimmillaan. Naisen energiataso kohoaa ja mielialakin on hyvä. Lapsen liikkeet alkavat tuntua vatsassa, ja voit tuntea itsekin hennot potkut kokeilemalla kumppanisi vatsaa. Nainen voi tuntea olonsa välillä pökkyräiseksi, koska hänen kehonsa tuottaa enemmän verta.

Kuudes kuukausi: Raskaus tuntuu jo intensiivisesti

Väsymys tekee paluutaan tässä kuussa. Naisen rinnoissa tapahtuu näkyviä muutoksia. Nännipihat kasvavat ja tummuvat, ja luultavasti muutokset pysyvät myös raskauden jälkeen. Nainen voi myös tuntea verenpaineen laskun ja siitä aiheutuvat oireet, koska sikiö kasvaa ja tarvitsee verta.

Seitsemäs kuukausi: Epämukavuus

Lapsi kasvaa kovaa vauhtia ja alkaa vaatia lisää tilaa. Naisen sisäelimet siirtyvät kasvavan kohdun tieltä, jolloin nainen voi tuntea olonsa epämukavaksi. Lisäksi nainen voi alkaa kärsiä ummetuksesta. Tähän on olemassa lääkkeitä.

Kahdeksas kuukausi: Kömpelyys

Kun vauvamaha kasvaa, naisen kehon painopiste muuttuu. Odottava äiti voi kärsiä alaselkäkivuista, sekä käveleminen ja ylösnouseminen muuttuvat vaikeammaksi. Kömpelyys vaikuttaa naisen yöuniin, ja öistä tulee tässä vaiheessa katkonaisempia. Muutokset unirytmissä voivat johtaa mielialanvaihteluihin ja ärtyneisyyteen. Lisäksi naisen jalat saattavat turvota jo kahdeksannella kuulla. Kumppanisi voi tarvita suurempia jalkineita joksikin aikaa.

Yhdeksäs kuukausi: Valmistautuminen synnytykseen

Naisen rinnat turpoavat ja alkavat erittää kolostrumia, lapsen ensiravintoa. Suuri vatsa painaa naisen sisäelimiä aiheuttaen hengästymistä ja närästystä. Naisen munuaiset toimivat tehokkaammin, joten hän joutuu käymään usein wc:ssä. Naiselle voi ilmaantua raskausarpia johtuen ihon venymisestä. Lisäksi nainen voi tuntea lihaskramppeja. Hierominen auttaa lihaskipuihin.

Synnytyksen jälkeen

Naisen keho ei palaudu entiselleen heti synnytyksen jälkeen. Palautumiseen kuluu noin vuosi. Miehen kannattaa tässä vaiheessa olla kärsivällinen muutosten suhteen. Jos kumppanisi imettää, hänelle voi tulla esimerkiksi rintatulehdus. Naisen vointia kannattaa seurata, ja hakea apua vaivoihin.

Lähde: About.com

Lue lisää:

Odottamisen onni

Raskauden ensimmäinen kolmannes

Raskauden toinen kolmannes

Raskauden viimeinen kolmannes

Raskauden tuomat muutokset seksuaalisuuteen ja seksiin

Miehestä isäksi

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi