Terve.fi

Ylipaino ja raskaus - 76948

Terveydenhoitaja-imetysohjaaja

Laura Merivirta
Julkaistu: 12.6.2014

Kysymys:

Hei,

kysyisin mielipidettäsi asiantuntijana tilanteeseemme. Toivomme mieheni kanssa lasta, mutta haaveen toteutumiselle olen pitänyt esteenä ylipainoani. Olen onnistunut jo pudottamaan painoani yli 30 kiloa, mutta edelleen painoa on paljon, eli painan 110kg ja olen 176cm pitkä. Olen juuri täyttänyt 33 vuotta. Mitä meidän kannattaisi tässä tilanteessa tehdä? Kokeilla jo tulenko raskaaksi, vaiko odottaa edelleen, että saan painoani tiputettua lisää. Kumpi on suurempi riski raskaudelle (lapselle ja minulle), tämä ylipainoni vaiko se, että ikää ennättää kertyä lisää?  Ylipainoani lukuunottomatta olen perusterve ja nykyisin liikun säännöllisesti ja syön terveellisesti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, olet tehnyt mahtavan työn pudottaessasi painoasi noinkin paljon. Olisi mahtavaa jos saisit pudotettua painoasi alle 100 kg ennen kuin yritätte raskautta.

Sinulla on asiat jo hyvällä mallilla, koska elät terveellisesti ja olet perusterve. Ikäsi puolesta olet vielä hyvässä vaiheessa, riskit alkavat lisääntyä 35 vuoden jälkeen ja yli 38-vuotiailla riskit ovat jo selvästi kohonneet. Alle 40-vuotiaana sinut lasketaan kuitenkin ns. normaalin ikäiseksi synnyttäjäksi.

Yritä vielä pudottaa painoa esim. yhden vuoden, sitten on sekä lapsen että sinun kannalta turvallisempi raskaus.

Tsemppiä!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.