Terve.fi

Lihavuudesta syyllistäminen ei auta laihtumaan

Lihavuudesta syyllistäminen ei auta laihtumaan
Uuden tutkimuksen mukaan ylipainoisten tai liikalihavien ihmisten painosta syyllistäminen ei auta heitä laihtumaan, uutisoi Washington Post.
Julkaistu: 12.9.2014

Uuden tutkimuksen mukaan ylipainoisten tai liikalihavien ihmisten painosta syyllistäminen ei auta heitä laihtumaan, uutisoi Washington Post.

University College Londonissa tehdyssä tutkimuksessa arvioitiin seuraavaa kysymystä: rohkaiseeko ylipainoon perustuva syrjintä tai negatiivinen vuorovaikutus ihmisiä hankkiutumaan eroon ylimääräisistä kiloistaan? Tutkimustulosten mukaan vastaus on selvä ei. Vaikutus on itse asiassa päinvastainen, sillä tällaista kohtelua saavat ihmiset vain lihovat lisää.

Tutkimusta johtanut epidemiologian ja kansanterveyden tutkija Sarah Jackson kertoo aiempien tutkimusten osoittaneen, että ylipainosta johtuvaa syrjintää kokeneet raportoivat turvautuvansa lohtusyömiseen.

– Lisäksi tällainen syrjintä lisää ylipainoisten epävarmuutta harrastaa liikuntaa, hän sanoo.

Syrjintä lihottaa kilolla

Tutkimuksessa tarkasteltiin 2 944 yli 50-vuotiaista britannialaista aikuista. Viisi prosenttia heistä kertoi tulleensa kohdelluksi negatiivisesti painonsa takia. Negatiiviseen kohteluun kuului esimerkiksi ahdistelu, huono palvelu ravintoloissa tai kaupoissa sekä kiusaaminen ja huono hoito lääkärin vastaanotolla ja sairaaloissa.

Ihmiset, jotka kohtasivat päivittäin syrjintää painonsa vuoksi, lihoivat tutkimuksen aikana keskimäärin lähes kilon. Syrjinnän välttäneet ihmiset taas laihtuivat tutkimuksen aikana keskimäärin 700 grammaa.

Tutkimustulokset perustuvat haastattelututkimukseen, joten sen perusteella ei voida vielä tehdä aukotonta johtopäätöstä siitä, että lihavuudesta syyllistäminen aiheuttaisi lihomista. Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että ylipainoisten ja liikalihavien ihmisten huonoa kohtelua on vaikea oikeuttaa terveydellisin perustein.

Lue lisää:

Kommentoi »