Terve.fi

Myös ammattilaisilla ennakkoluuloja lihavia kohtaan

Turha luulla, ettei terveydenhuollon ammattilaisilla ole ennakkoluuloja ylipainoisista: uusi tutkimus Yhdysvalloista kertoo, että stereotypiat lihavista ovat yleisiä myös ammattilaisilla. Yhdysvaltalaistutkimuksessa selvitettiin 329 syömishäiriöisiä hoitavan ammattilaisen käsityksiä. Joukossa oli lääkäreitä ja terapeutteja.

Turha luulla, ettei terveydenhuollon ammattilaisilla ole ennakkoluuloja ylipainoisista: uusi tutkimus Yhdysvalloista kertoo, että stereotypiat lihavista ovat yleisiä myös ammattilaisilla.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa selvitettiin 329 syömishäiriöisiä hoitavan ammattilaisen käsityksiä. Joukossa oli lääkäreitä ja terapeutteja.

Näin tutkittavat vastasivat anonyymissä kyselyssä:

- 56%: toiset ammattilaiset kommentoivat negatiivisesti lihavia potilaita.

- 42%: syömishäiriöitä hoitavilla on usein kielteisiä, stereotyyppisiä käsityksiä ylipainoisista potilaista.

- 35%: syömishäiriöitä hoitavat tuntevat epämukavuutta hoitaessaan lihavia.

- 29%: kollegoillani on kielteisiä asenteita lihavia potilaita kohtaan.

Yksi tuloksista oli, että mitä ennakkoluuloisempi ammattilainen oli kyselyn mukaan, sitä todennäköisemmin hän osoitti lihavuuden syyksi potilaan käytökseen liittyvät syyt. Nämä ammattilaiset kokivat myös muita useammin kielteisiä asenteita ja turhautumista hoitaessaan ylipainoisia potilaita.

Tutkimus on julkaistu International Journal of Eating Disordersissa.

Tutkimus: Puhl, R. M., Latner, J. D., King, K. M. and Luedicke, J. (2013), Weight bias among professionals treating eating disorders: Attitudes about treatment and perceived patient outcomes. Int. J. Eat. Disord.. doi: 10.1002/eat.22186

Lue myös:

Julkaistu: 19.9.2013
1 kommentti