Terve.fi

Tutkimuksessa saatiin vihiä siitä, miksi stressi lihottaa

Tutkimuksessa saatiin vihiä siitä, miksi stressi lihottaa
Kukapa ei haluaisi joskus hemmotella itseään herkuilla; toisinaan myös stressin hallitsemiseksi. Kroonisesta stressistä kärsivät henkilöt, jotka jatkuvasti kuluttavat roskaruokaa, saattavat tällöin lihoa. Rasvaa voi kertyä erityisesti vatsan alueelle kohottamaan diabeteksen ja sydäntautien vaaraa.
Julkaistu 26.11.2008

Eräässä tutkimuksessa on tunnistettu yksi mahdollinen syyllinen: neuropeptidi Y (NPY). Tutkijat ovat jo aikaisemmin tienneet, että tämä aine lisää ruokahalua, etenkin halua syödä hiilihydraattipitoista ruokaa. Tiedetään myös, että tietynlainen stressi kohottaa NPY:n pitoisuuksia. Viimeisimmässä tutkimuksessaan Yhdysvalloissa toimivan Georgetownin yliopiston tutkijat osoittivat, että NPY kiihdyttää koe-eläinten vatsan alueen rasvasolujen kasvua niiden altistuessa krooniselle stressille. Kun tutkijat estivät NPY:n toiminnan ja altistivat hiiret kahdenlaiselle stressille, rasvan kertyminen estyi. Tutkimus saattaa avata uusia mahdollisuuksia painonhallintalääkkeiden kehittämisessä.

Toistaiseksi tämän tutkimuksen antina on stressille altistuneiden ihmisten motivoiminen etsimään terveempiä keinoja stressin hallitsemiseksi: Krooninen stressi saattaa lisätä lohtusyömistä, mikä voi puolestaan altistaa epäterveelliselle lihomiselle.

Copyright © 2007 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserve.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

Lähde:

Kuo LE, et al. “Neuropeptide Y Acts Directly in the Periphery on Fat Tissue and Mediates Stress-Induced Obesity and Metabolic Syndrome,” Nature Medicine (July 2007), Vol. 13, No. 7, pp. 803-11.

 

Kommentoi »