Hyvinvointi

Itsemurhan vaara? Nämä merkit voivat ennakoida

Oletko miettinyt, ajatteleeko läheisesti tai tuttusi itsemurhaa? Oletko miettinyt, ajatteleeko läheisesti tai tuttusi itsemurhaa? Seuraavat merkit voivat kertoa itsemurhan riskistä.

10.9.2014 Terve.fi

Oletko miettinyt, ajatteleeko läheisesti tai tuttusi itsemurhaa? Seuraavat merkit voivat kertoa itsemurhan riskistä, kerrotaan Oslon yliopiston ja Mielenterveysseuran tiedotteessa:

Varoitusmerkkejä:

  • Syrjään vetäytyminen
  • Alkoholin tai huumeiden lisääntynyt käyttö
  • Mielen tuskan merkit, etenkin masennus
  • Aikaisemmat itsemurhayritykset
  • Vakava ahdistuneisuus ja/tai sisäinen levottomuus
  • Kuolemaan ja/tai itsemurhaan viittava puhe

Huolestuttavia elämäntilanteita:

  • Menetykset tai läheisen suhteen päättyminen 
  • Altistuminen väkivallalle tai psyykkiselle traumalle
  • Äskettäin saatu vakavan fyysisen sairauden diagnoosi
  • Sosiaalinen eristyminen

Lue myös: Mitä tehdä, jos läheinen miettii itsemurhaa?

Itsemurhia voidaan estää toimimalla ajoissa, kuuluu pääviesti Kansainvälisenä itsemurhien ehkäisypäivänä 10.9.2014. Samalla halutaan kumota vääriä luuloja, jotka voivat liittyä itsemurhaan. Näin myyttejä romutetaan:

1. Onko vaarallista kysyä itsemurha-ajatuksista, koska sehän voisi saada jonkun suunnittelemaan itsemurhaa?

Ei, kysymisen ei kannata pelätä yllyttävän. Avoin puhe mieltä painavista asioista, kuten itsemurha-ajatuksista on useimpien itsemurhavaarassa olevien ihmisten mielestä helpottavaa ja mieltä keventävää.

2. Eihän sitä voisi kuitenkaan estää?

Väärin. Tiedetään, että yllyke tehdä itsemurha kestää yleensä rajatun ja lyhyen ajan. Tehokas tapa estää itsemurha on poistaa siihen tarvittavat välineet.

Ei ole niin, että he, jotka ovat jo päättäneet tehdä itsemurhan, pysyisivät kiinni suunnitelmassaan huolimatta siitä, mitä muut tekevät. Itsemurhien ehkäisypäivänä korostetaan, että itsemurhaa miettivää voi auttaa valitsemaan elämän.

3. Suurin osa itsemurhista kuin salama kirkkaalta taivaalta?

Väärin. Noin 70 prosenttia itsemurhan tehneistä on viestinyt varoitusmerkkejä. Toisaalta vain harvat toteuttavat itsemurhan, vaikka ovatkin viestineet siihen viittaavasta vaarasta. Tämä korostaa toimeen tarttumisen merkitystä kaikissa tilanteissa, joissa vakavat varoitusmerkit ovat näkyvissä.

Lähes joka 40. sekunti yksi ihminen tappaa itsensä jossain päin maailmaa, arvioi maailman terveysjärjestö WHO. Pallollamme kuolee itsemurhaan noin miljoona ihmistä vuodessa.

Itsemurhayritysten määrä saattaa olla jopa 20 kertaa suurempi kuin itsemurhien määrä. Itsemurha-ajatukset ovat vielä tätäkin yleisempiä.

Mielenterveysseuran mukaan Suomessa noin 10 000–20 000 ihmistä vuosittain yrittää itsemurhaa. Noin tuhat yrityksistä johtaa kuolemaan.

Lähteet: Oslon yliopiston tiedote, Mielenterveysseura I ja II

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi