Terve.fi

Miehet ja naiset reagoivat kofeiiniin eri tavoin

Miehet ja naiset reagoivat kofeiiniin eri tavoin
Suomalaiset kaipaavat piristystä synkkään kaamokseen. Ehkä juuri siksi kahvia ja energiajuomia hörpitään meillä lähes joka käänteessä, tasapuolisesti ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kofeiinin vaikutukset ovat kuitenkin sukupuolten välillä erilaisia, kertoo tuore Buffalon yliopiston tutkimus.
Julkaistu: 3.7.2014

Suomalaiset kaipaavat piristystä synkkään kaamokseen. Ehkä juuri siksi kahvia ja energiajuomia hörpitään meillä lähes joka käänteessä, tasapuolisesti ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kofeiinin vaikutukset ovat kuitenkin sukupuolten välillä erilaisia, kertoo Medical News Today tuoreesta Buffalon yliopiston tutkimuksesta.

Kofeiinin kulutuksen mallimaa?

Suomalaiset kuluttavat kahvia eniten maailmassa, reilut 12 kiloa vuodessa henkeä kohti.

Myös energiajuomat maistuvat, erityisesti eurooppalaiselle nuorisolle. Lähes 70 prosenttia 10–18-vuotiaista oli juonut energiajuomia kuluvana vuonna, selviää EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) raportista.

Samaan aikaan jopa 12 prosenttia Euroopan nuorisosta puolestaan lukeutuu ”energiajuoma-addiktiksi”, joka hörppii energiajuomia joko vähintään 4–5 kertaa viikossa tai vähintään litran kerralla.

Suomessa energiajuomien kulutus on eurooppalaista keskitasoa.

Kofeiini järisyttää kehoa

Kofeiinilla on runsaasti erilaisia vaikutuksia. Se esimerkiksi piristää, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja lisää suorituskykyä. Sen on todettu kohottavan verenpainetta ja madaltavan sydämen sykettä kaiken ikäisillä.

Kofeiinin vaikutuksia lapsiin ja aikuisiin on tutkittu melkoisesti. Sen vaikutuksia energiajuomia suurkuluttaviin nuoriin on kuitenkin tutkittu vain vähän.

Erot sukupuolten välillä syntyvät murrosiän jälkeen

Buffalon yliopiston tutkijaryhmä testasi kofeiinin vaikutuksia 101 murrosiän ohittaneella (15–17-vuotiaalla) sekä 52 esimurrosikäisellä (8–9-vuotiaalla).

– Tarkastelimme erityisesti kofeiinin aiheuttamia fyysisiä reaktioita, sydämen sykettä ja verenpainetta, kertoo tutkijaryhmän johtaja, professori Jennifer Temple.

Tutkijat havaitsivat, että pojat reagoivat tyttöjä herkemmin kofeiiniin. Ero on kuitenkin nähtävissä vain jälkimurrosiässä olevilla. Esimurrosiässä olevien tyttöjen ja poikien välillä eroja kofeiiniherkkyydessä ei todettu.

Pojat herkempiä kofeiinille

Sama buffalolainen tutkijaryhmä on perehtynyt kofeiinin vaikutukseen aiemminkin. Tällöin huomattiin, että 12–17-vuotiaat pojat kuvailevat tyttöjä useammin saavansa kofeiinista paljon energiaa ja myös tehoa liikuntasuorituksiin.

Myös poikien diastolinen verenpaine nousi ja sydämen syke hidastui. Tytöillä ei huomattu vastaavia muutoksia.

Tutkimuksen mukaan kuukautiskierto vaikuttaa tyttöjen kofeiiniherkkyyteen.

– Ovulaation jälkeisessä kuukautiskierron vaiheessa kofeiini aiheutti tytöille sydämen sykkeen hidastumista ja verenpaineen nousua, Temple jatkaa.

Hormonitasot vaihtelevat selvästi kuukautiskierron aikana. Ovulaation jälkeisen keltarauhasvaiheen aikana progesteronia erittyy selvästi aiempaa enemmän.

Erot hormonaalisia vai sosiaalisia?

Tutkimuksessa ei käy ilmi, mistä murrosiän jälkeen ilmenevät erot sukupuolten välillä johtuvat.

Selitystä on haettu niin hormonaalisista kuin psykososiaalisistakin tekijöistä.

Psykososiaalisia tekijöitä ovat esimerkiksi erot kofeiinin käytössä, ystävien kofeiinin käyttö, autonomiset erot sekä erilainen kontrolli kofeiinia sisältävien juomien ostamisessa.

Lähteet:

Lue myös:

Kommentoi »