Terve.fi

10 tapaa lisätä energiaa luonnollisesti

10 tapaa lisätä energiaa luonnollisesti
Älä pidä itseäsi hereillä makean avulla.
Julkaistu: 26.11.2012
Älä pidä itseäsi hereillä makean avulla. Se saattaa piristää hetkeksi, mutta pitkässä juoksussa se ei lisää energiaa, vaan takaa tasaisen kilojen nousun ja entistä vähemmän energiaa.
Kuinka moni kaivaa laukustaan karkkipussia, juo kahvia ja napostelee keksejä, kakkua tai muita leivonnaisia tai juo energiajuomia päästäkseen läpi päivän tehtävistään? Nämä apukeinot auttavat hetkellisesti, ja kun vaikutus on ohi, himottaa ottaa lisää. Pitkässä juoksussa tämä ei lisää energiaa, vaan takaa tasaisen kilojen nousun ja entistä vähemmän energiaa.

Seuraavilla keinoilla pysyt virkeänä ja energisenä:

  1. Vihreät vihannekset, kuten viherkaali, pinaatti ja lehtikaali sisältävät runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää, joka puhdistaa verta ja parantaa energiakiertoa. Höyrytä tai kevyesti kuullota vihanneksia, jotta niissä säilyisi mahdollisimman paljon ravinteita.
  2. Käytä runsaasti raakoja vihanneksia, kuten raastettuja juureksia, herneitä, erilaisia salaattivihanneksia, kesäkurpitsaa ja paprikoita. Kevyt ravinto lisää keveyden ja energisyyden tunnetta ja raskas, ylikypsennetty ruoka lisää raskasta oloa.
  3. Täysjyväviljat, kuten riisi, kaura, kinoa, tattari, hirssi ja ruis antavat tasaista jatkuvaa energiaa, päinvastoin kuin valkoiset viljatuotteet.
  4. B- ja C-vitamiinit yhdessä ylläpitävät terveyttä ja tasaista energiansaantia. B-vitamiinien lähteitä ovat muun muassa täysjyväviljat, kala, kana, liha, pähkinät, siemenet ja kananmunat. C-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa tuoreet hedelmät, marjat ja vihannekset.
  5. Kalium ja magnesium auttavat säännöstelemään kehon energiatasoa, tukevat immuniteettia ja ylipäätään fyysistä suorittamista. Näiden ravinteiden lähteisiin lukeutuvat muun muassa vihreät vihannekset, banaani, avokado, täysjyväviljat ja pavut.
  6. Rauta on tärkeä osa energian tuotantoa ja sitä saa muun muassa lihasta, kanasta, kalasta, maksasta, siemenistä, vihreistä vihanneksista, pavuista, linsseistä. Imeytyy parhaiten eläinperäisistä tuotteista. C-vitamiini auttaa imeytymistä.
  7. Säännöllinen ruokailu takaa tasaisen energian ylläpitämisen. Aterian väliinjättö johtaa väsymykseen ja aivojen kehnoon toimintaan.
  8. Vesi on ehdottoman tärkeä muistaa, sillä kehon kuivumisen yksi merkki on väsymys. On juotava ennen kuin tuntee itsensä janoiseksi. On suositeltavaa ainakin 8–10 lasia per päivä.
  9. Vältä roskaruokaa, joka ei anna ravinteita eikä energiaa.
  10. Liiku raittiissa ilmassa säännöllisesti, nuku riittävästi ja vältä liiallista stressiä.
Lähde: Huippukuntoon.fi (nykyinen Kauneus & Terveys)
Kommentoi »