Terve.fi

Kärsiikö parisuhteesi masennuksesta? 5 varoitusmerkkiä

Kärsiikö parisuhteesi masennuksesta? 5 varoitusmerkkiä
Julkaistu: 9.4.2014

Toisin sanoen masennuksen takia saatat kiinnittää vähemmän huomiota kumppaniisi, olla vähemmän läsnä tai ärtyneempi kuin yleensä. Lisäksi yhteisestä ajasta nauttiminen saattaa olla vaikeampaa. Kaikki nämä tekijät vahingoittavat parisuhdetta. Toisaalta parisuhdeongelmat, kuten riitely, keskustelun puute, vetäytyminen ja ongelmanratkaisukyvyn puuttuminen, voivat kaikki johtaa masennukseen.

Psykologit ja tutkijat huomauttavat myös, että vahva ja rakastava parisuhde voi voimistaa ihmistä ja auttaa kumppaneita selviämään masennuksen vaikutuksista. Tämän kannalta on kuitenkin tärkeää osata tunnistaa, milloin ja miten masennus vaikuttaa suhteeseen. Masennuksen varoitusmerkit eivät nimittäin aina ole selkeitä ja yksinkertaisia. Tässä Huffington Postin kokoama lista merkeistä, joita kannattaa pitää silmällä:

1. Seksielämänne on vähäistä tai olematonta

Tutkimuksen mukaan 75 prosenttia masentuneista ihmisistä kertoo kärsivänsä seksihalujen vähenemisestä. Vaikka halujen aaltoilu parisuhteessa onkin normaalia, pitkäaikainen seksin puute voi olla merkki siitä, että masennus on läsnä. Seksihalujen puute voi johtua monista masennukseen liittyvistä seikoista: tukahdutetusta mielipahasta, seksiin liittyvästä häpeästä, huonosta kehonkuvasta, uupumuksesta, lääkityksestä, suorituspaineista ja niin edelleen. Kun näihin ongelmiin kiinnittää huomiota, pariskunnat voivat käyttää seksuaalista yhteyttään löytääkseen intohimon uudelleen ja vahvistaakseen parisuhdettaan.

2. Sinusta tuntuu, että parisuhteenne on toivoton

Toivottomuuden tunne on yksi merkittävimmistä masennuksen ja itsetuhoisten ajatusten ennustajista. Vaikka pitäisit yhteistä tulevaisuuttanne toivottomana, sen ei tarvitse merkitä sitä, että suhteenne olisi tuhoon tuomittu. Sen sijaan masennukseen liittyvät kognitiiviset vääristymät saattavat manipuloida ajatuksiasi niin, että pidät tulevaisuutta toivottomana etkä usko asioiden koskaan paranevan. Jokainen käy joskus läpi musertavia ajatuksia tulevaisuudesta, mutta läpitunkeva toivottomuuden tunne on merkki siitä, että masennus vääristää näkemyksiäsi.

3. Tunteet vaikuttavat vihollisilta

Monien meistä on vaikeaa käsitellä negatiivisia tunteita, mutta masentuneille ihmisille se on erityisen vaikeaa. Heillä on tapana musertua tunteidensa voimakkuudesta, joten he yleensä sulkevat ne mielestään niiden noustessa esiin. Masentuneena vahvoihin tunteisiin saattaa reagoida siten, että näitä tunteita ja ongelmiaan alkaa pohtia aina vain uudestaan ja uudestaan. Samalla masentunut kieltää tunteensa tai jättää ne huomiotta, tai hänestä saattaa tulla äärimmäisen itsekriittinen.

Tämä tarkoittaa sitä, että kun parisuhteessa syntyy jokin konflikti, masentuneella ei olekaan tarvittavia keinoja sen hoitamiseen, vaan hän saattaa vetäytyä kumppanistaan kokonaan tai painostaa tätä niin paljon, että asia räjähtää käsiin. Molemmat tavat ovat kohtalokkaita parisuhteelle. Lisäksi tällaisessa tilanteessa masentuneen on vaikea tuntea empatiaa kumppaniaan kohtaan, eikä hänellä siksi ole motivaatiota nähdä asioita kumppaninsa näkökulmasta.

4. Esität muuta kuin olet

Erityisesti masentuneet miehet ilmaisevat masennustaan ulospäin. Jos olet masentunut mies, masennus ilmenee kohdallasi todennäköisemmin alkoholin juomisena, aggressiivisuutena, yhden illan juttuina tai läheisten välttelynä. Lisäksi miehillä on enemmän somaattisia oireita, kuten selkäsärkyä, päänsärkyä ja vähentyneitä seksihaluja. Miesten on myös vaikeampaa tunnistaa omaa masennustaan, ja he hakevat siihen harvemmin apua, koska eivät edes tajua kärsivänsä masennuksesta.

5. Ahdistus vaikuttaa sinuun

Ahdistus ja masennus ovat erittäin ikävä yhdistelmä. Näiden sekoituksesta aiheutuu esimerkiksi uniongelmia, keskittymisvaikeuksia, energianpuutetta, ärtyneisyyttä ja huolestuneisuutta ja pahimman odottamista, mitkä kaikki vaikuttavat negatiivisesti parisuhteeseen. Tällainen tilanne on hyvin stressaava suhteen molemmille osapuolille ja aiheuttaa jatkuvan epävarmuuden tunteen.

Onneksi monet näistä ongelmista voi ratkaista, kunhan ne vain tunnistaa. Ainoastaan silloin, kun ongelmat kielletään tai jätetään huomiotta, syntyy korjaamatonta tuhoa.

Lue lisää:

1 kommentti