Hyvinvointi

7 asiaa, joilla parisuhde kestää pidempään

Suomessa solmittiin Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi vuonna 2008 yli 1500 avioliittoa enemmän kuin vuotta aiemmin. Kaiken kaikkiaan avioliiton onnelliseen satamaan purjehti 31 014 pariskuntaa. Kuitenkin samaan aikaan myös avioerojen määrä kasvoi noin 250.

Teksti Antti Voutilainen
6.10.2009 Terve.fi

Yhteensä omiin suuntiin soutamaan lähti 13 471 parin puoliskot.

Parisuhteessa tai avioliitossa eläminen ei siis ole aina kovin helppoa, mikä käy ilmi hyvin Suomen suurista avioerotilastoista. Ehkä olisikin syytä miettiä, miten oman parisuhteen saisi tukevalle pohjalle niin, että onnellisuus säilyisi siinä vielä vuosien tai vuosikymmentenkin päästä.

Parisuhdepsykoterapeutti Paula Hall luettelee BBC:n verkkosivuilla seitsemän olennaista asiaa, jotka kantavat parisuhdetta ja luovat pohjaa tulevalle.

1. Rakkaus itseään kohtaan.

Paula Hallin mukaan on vaikea uskoa toisen ihmisen voivan rakastaa itseään, jos siihen ei kykene omissa ajatuksissaan. Itserakkaus ja -tunto ovat olennaista terveelle parisuhteelle. Luottamus itseensä takaa myös sen, että et ole riippuvainen toisesta ihmisestä, vaan pystyt avoimesti nauttimaan toisen henkilön tuomasta ilosta elämässäsi.

2. Pidätkö puolisostasi?

On tärkeää rakastaa kumppaniaan, mutta vähintään yhtä tärkeää on myös pitää hänestä aidosti. Kun pidätte yhdessäolosta, unelmoitte samoista asioista ja hyväksytte toisenne sellaisinaan, on todennäköisempää, että rakkaus kestää.

3. Ihminen tarvitsee kosketusta

Paula Hall kertoo tutkimusten osoittaneen, että jos eläintä – tai ihmistä – ei kosketa lapsuudessa, siihen voi jopa kuolla. Ihminen tarvitsee kosketusta, aina. Kaiken lisäksi se rentouttaa, alentaa verenpainetta, osoittaa tukea ja tietysti myös saattaa kiihottaa.

4. Kommunikointi on myös kuuntelua.

Parisuhde ei voi toimia ilman kunnollista kommunikointia. Parisuhteessa pitää pystyä puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä. Yhtä tärkeää on myös kuunnella, mitä toisella on sanottavana ilman, että heti tuomitsee, Hall kuvailee BBC:lle.

5. Riidelläkin saa.

Kaikissa parisuhteissa riidellään – se vain täytyy hyväksyä. Ihmisten ei aina tarvitse olla samaa mieltä. Riitely onkin parhaimmillaan ajatusten vaihtoa, oman näkemyksen jakamista ja molempia tyydyttävän kompromissin löytämistä.

6. Laatuaikaa, laatuaikaa…

Kuinka paljon käytät aikaasi mihinkin asioihin? Ajan käytön perusteella voi Hallin mukaan helposti määritellä asioiden tärkeysjärjestyksiä. Parisuhteen alkuvaiheessa aikaa vietetään yhdessä huomattavan paljon, mutta kuukausien ja vuosien kuluessa yhdessä olon määrä alkaa pikku hiljaa vähentyä. Jos ei ota parisuhteessa aikaa toisilleen, on hyvinkin mahdollista, että jossain vaiheessa aletaan hakeutua erilleen, Hall muistuttaa.

7. Ihmiset muuttuvat – se vain täytyy hyväksyä.

Vuodet muuttavat ihmisiä ja asioita. Samalla ne voivat pitää parisuhteen elossa. Toisaalta asiat saattavat muuttua ei-toivottuun suuntaan. Hyvässä parisuhteessa pitää kyetä mukautumaan ja muuttumaan, ja hyväksyä se osaksi elämää, Paula Hall päättää ohjeensa.

Lue lisää:

Tylsistyminen voi tuhota avioliiton

20 universaalia totuutta miehistä

Näin kommunikoit paremmin – 9 vinkkiä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi