Terve.fi

Näin kommunikoit paremmin - 9 vinkkiä

Näin kommunikoit paremmin - 9 vinkkiä
Parisuhde ei elä tyhjiössä, vaan kahden ihmisen siihen tuomista kokemuksista, historiasta ja odotuksista. Kahdella erilaisella ihmisellä on myös erilaiset kommunikointitaidot. Kaikkein suurin myytti kommunikaatiosta parisuhteessa on se, että jos ylipäätään puhut kumppanillesi, suhteessa kommunikoidaan.
Julkaistu 25.9.2009

Tyypilliset ”miten päiväsi meni?” ja ”kuinka lapset voivat?” eivät kuitenkaan ole kovin syvällisiä keskustelun aiheita.

Parempi kommunikointi parisuhteessa lähtee aina siitä, että jompikumpi tekee aloitteen muutokseen. Onneksi omia keskustelutaitojaan voi hioa, sillä kyseessä on puhdas taitolaji. Voit opetella kommunikoimaan avoimemmin ja palkitsevammin vaikkapa seuraavia PsychCentral.com- sivuston vinkkejä hyödyntäen. 

1. Pysähdy kuuntelemaan

Toisen kuunteleminen on itse asiassa vaikeampaa kuin luulisi. Vakavassa keskustelussa on usein vaikea laittaa omat mielipiteet sivuun ja vain kuunnella toisen näkökulmaa asiasta. Riitatilanteessa usein jatkamme puhumista koska pelkäämme, ettemme tule kuulluksi. Ironista kyllä, tällainen käytös takaa vain sen, ettei meitä oikeasti kuunnella. 

2. Pakota itsesi kuuntelemaan

Vaikka olisitkin valmis kuuntelemaan, ajatuksesi saattavat pyöriä edelleen kaikissa niissä asioissa mitä sinä haluaisit sanoa. Et siis edelleenkään kuuntele mitä sanotaan. Naura pois, mutta terapeuteilla on tähän ongelmaan oiva keino: toista kaikki mitä kumppanisi sanoo tai ainakin pääkohdat.

Tämä niin kutsuttu ”peilikuva”-keskustelu saattaa ärsyttää kumppaniasi, mikäli teet sitä liikaa tai väärällä äänensävyllä. Yritä siis välttää pilkkaavaa toistamista ja selitä kumppanillesi miksi käytät menetelmää apunasi. 

3. Ole avoin ja rehellinen kumppanillesi

Jotkut ihmiset eivät ole koskaan avoimia toiselle. Syynä voi olla se, etteivät he tunne itseään tai tunnista omia halujaan ja tarpeitaan puhuakseen niistä toiselle. Parisuhteessa toiselle avautuminen on kuitenkin hyvin tärkeää.

Pienistä valheista kasvaa helposti isoja, joten rehellisyys on ainoa oikea tie kestävään parisuhteeseen. Rehellisyys tarkoittaa ennen kaikkea oman haavoittuvuuden näyttämistä ja itsensä avaamista toiselle. 

4. Keskity elekieleen

Tärkein osa kommunikaatiosta muiden kanssa ei ole se, mitä sanomme vaan kuinka sen sanomme.  Elekieli käsittää ruumiinkielen, äänensävyn, katsekontaktin ja puhe-etäisyyden. Jotta oppisit kommunikoimaan paremmin, pitää sinun ensin opetella ymmärtämään sanatonta elekieltä. Oma elekieli kannattaa myös huomioida keskustelun aikana. Tässä muutamia eleitä ja niiden merkitykset:

 - Henkilö, joka pitää keskustelun aikana käsiään ristissä rinnan päällä on joko puolustuskannalla tai sulkeutunut.

- Katsekontaktin välttäminen tarkoittaa sitä, ettei henkilö ole oikeasti kiinnostunut siitä mistä puhutaan, on häpeissään tai kokee aiheen vaikeaksi.

- Kova ja aggressiivinen äänensävy saattaa tarkoittaa sitä, että henkilö on kiihtynyt keskustelusta ja hänen tunteensa nousevat pintaan. Se saattaa tarkoittaa myös, ettei henkilö koe tulevansa kuulluksi tai ymmärretyksi.

- Henkilö, joka on kääntynyt poispäin puhujasta viestii yleensä, ettei ole kiinnostunut aiheesta tai on muuten sulkeutunut. 

5. Keskity tähän hetkeen

Monesti keskustelun muuttuessa tappeluksi mukaan kaivetaan kaikki vanhat riidat. Jotta keskustelu pysyy toista kunnioittavana, olisi kuitenkin syytä pitäytyä vain sen hetkisessä aiheessa.

Riidat, jotka eivät pysy aiheessa tuppaavat paisua paisumistaan, jolloin ei enää edes tiedetä mistä riidellään. Jommankumman olisi hyvä saada tällainen tilanne laukeamaan vaikka poistumalla paikalta. Voit myös ehdottaa, että asiasta keskustellaan, kun tunteet ovat hieman laantuneet. 

6. Yritä pitää tunteet minimissään tärkeissä päätöksissä

Kukaan ei pysty keskustelemaan tärkeistä asioista tunteet pinnassa tai vihaisena. Tällaisina hetkinä ei kannata siis keskustella aiheista kuten raha, naimisiin meno, lasten hankinta tai muu vastaava. Saattaa tuntua hassulta, että tunteisiin liittyvistä aiheista pitäisi puhua ilman tunteita. Asioilla on aina kuitenkin kaksi puolta: järki ja tunteet. Käytännön asiat on hyvä puhua läpi ilman suuria tunnekuohuja. 

7. Ole valmis luovuttamaan riitelytilanteessa

Kuinka monta kertaa riitelytilanteessa olemmekaan jatkaneet kinaa vain siksi, että haluamme todistaa olevamme oikeassa. Tällaisessa tilanteessa molempien pitäisi osata lopettaa ajoissa. Etkö kuitenkin toivoisi toista kunnioittavaa, onnellista parisuhdetta vaikka välillä olisitkin eri mieltä asioista. Jos oikeassa oleminen on tärkeämpää kuin kumppanisi onnellisuus, niin kenties et ole vielä löytänyt oikeaa kumppania. 

8. Huumori vie pitkälle

Sinun ei tarvitse olla vitsinkertoja saadaksesi huumoria ja leikkisyyttä jokapäiväisiin keskusteluihinne. Sinun tarvitsee vain käyttää huumorintajuasi useammin keskusteluissanne. Huumori auttaa keventämään turhautuneisuutta ja auttaa laittamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin helpommin kuin muut tavat. Leikkisyyttä tarvitaan myös aikuisiällä, sillä se auttaa meitä hetkeksi unohtamaan työn vakavuuden ja muut velvollisuudet. 

9. Kommunikointi on muutakin kuin puhumista

Paremmaksi ja tehokkaammaksi keskustelijaksi tuleminen parisuhteessa ei tarkoita pelkkää puhumaan opettelua. Voit kommunikoida tekojesi kautta ja nykyisin myös sähköisesti vaikkapa sähköpostilla, tekstiviestillä tai facebookissa.  Monesti pariskunnat keskittyvät vain parisuhteen keskustelupuoleen, vaikka teoilla on myös suuri merkitys. Pienet viestit pitkin viikkoa kertovat toiselle, että ajattelet ja pidät häntä tärkeänä.

Jotkut pariskunnat ovat huomanneet, että sähköpostin tai muun vastaavan viestimen käyttö tärkeistä ja tunteikkaista asioista puhuttaessa saattaa olla helpompi keino kuin kasvokkain keskustelu. Tätä kannattaa yrittää, mikäli tietty aihe muuttuu parisuhteessanne aina tappeluksi.

Kommentoi »