Terve.fi

Tylsistyminen voi tuhota avioliiton

Tylsistyminen voi tuhota avioliiton
Uuden tutkimuksen mukaan tylsistyminen seitsemännen avioliittovuoden aikana ennustaa tyytymättömyyttä parisuhde-elämään kuudentenatoista vuonna. Stressi ja konfliktit eivät ole avioliittojen pitkän aikavälin ainoita koetinkiviä. Yksinkertainen tylsistyminen voi myös koitua aviosuhteen kuolemaksi.
Julkaistu 21.4.2009

Tuoreen tutkimuksen mukaan pariskunnat, jotka raportoivat olevansa tylsistyneitä seitsemännen avioliittovuoden aikana, olivat todennäköisesti tyytymättömiä aviosuhteeseensa kuudentenatoista vuotena.

Yhdysvalloissa toteutettuun tutkimukseen osallistui 123 tuoretta avioparia Michiganista. Naisten keski-ikä naimisiin mennessä oli 24 ja miesten 26 vuotta. Kaikille avioliitto oli ensimmäinen.

Pareilta kysyttiin kaksi kysymystä avioliiton seitsemäntenä ja kuudentenatoista vuonna:

  1. Kuinka usein viimeisen kuukauden aikana olet tuntenut, että avioliittosi on jämähtänyt tai jämähtämässä paikoilleen, ja teette yhdessä vain samoja asioita ettekä koe pariskuntana jännittäviä, uusia asioita?
  2. Kuinka tyytyväinen olet avioliittoosi kaiken kaikkiaan?

Lisäksi pariskuntia pyydettiin kuvailemaan suhdettaan annettujen ympyräkuvioiden avulla.

- Mitä suurempaa tylsistymistä avioliitoissa koettiin seitsemäntenä vuonna, sitä merkittävämpää oli kuudennentoista vuoden tyytymättömyys parisuhde-elämään. Keskimääräistä suurempi tyytyväisyys seitsemäntenä vuonna ei kuitenkaan ennustanut merkittävästi suurempaa tylsistymistä kuudentenatoista vuonna, tutkija Irene Tsapelas New Yorkin Stony Brookin yliopistosta sanoo.

Tutkijaryhmän mukaan tutkimuksesta kävi ilmi, että jännitys lisää läheisyyttä, joka puolestaan lisää tyytyväisyyttä parisuhteeseen.

- Jos pariskunnan osapuolet kokevat yhdessä jännittäviä elämyksiä vaikkapa harrastuksissa, koettu jännitys saatetaan assosioida osaksi parisuhteen kemiaa ja siten se voi palauttaa parisuhteen intohimon. Mikäli tutkimusolosuhteissa todettu käyttäytymismalli toimii myös tosielämässä, löydöksellä voi olla kauaskantoisia merkityksiä, tutkijat arvioivat.

Lähde: WebMD Health News

Lue lisää:

Keskustelu:

Kommentoi »