Terve.fi

Jos olisit "elävä vihannes", haluaisitko nesteytystä vai morfiinia? Näin lääkärit vastaavat

Jos olisit "elävä vihannes", haluaisitko nesteytystä vai morfiinia? Näin lääkärit vastaavat
Julkaistu 3.9.2013

”Elävien vihannesten” hoidosta heräsi keskustelua, kun lääkäri Pekka Lanton haastattelu julkaistiin myös tällä sivustolla. Lanton tuntuma on, ettei suurin osa ihmisistä haluaisi tällaisessa tilanteessa pakkosyöttämistä vaan morfiinia.

- Arvioin, että jos tehtäisiin lääkärikunnan keskuudessa kysely nimettömänä, olisi enemmistö samaa mieltä kuin minä, hän sanoo haastattelussa.

Suurin osa lääkäreistä todella on Lanton kanssa samalla linjalla, ns. morfiinilinjalla, kun katsotaan Lääkärien profiilikyselyn 2013 vastauksia.

Kandit olivat useammin aggressiivisen linjan kannalla

Lääkärien profiilikyselyssä 72 prosenttia vastasi, että valitsisi morfiinilinjan. Lääketieteen opiskelijoista tälle kannalle kallistui harvempi: 64 prosenttia kandeista valitsi morfiinilinjan.

Opiskelijoiden mielipiteet eroavat kaikista vastanneista myös siinä, valitsisiko aggressiivisen hoitolinjan vai palliatiivisen hoidon omalle kohdalle, jos olisi vakavasti sairas ja ennuste olisi heikko.

Yli puolet kandeista (66%) ilmoitti, että valitsisi aggressiivisen linjan. Kaikista vastanneista alle puolet (41%) kallistui aggressiiviselle linjalle ja suurempi osa (59 %) valitsisi palliatiivisen hoidon.

Vastaajia noin 700

Suomalaiseen Lääkärien profiilikyselyyn 2013 vastasi 689 lääkäriä. Kysely tehtiin lääkäreille suunnatun Lääkäriportaali.fi:n kautta keväällä 2013, ja sen toteutti Terve Media Oy, joka tuottaa myös Hoitoportaalia. Lääketieteen opiskelijoiden vastaukset on saatu saman kyselyn kautta ja kerätty omaksi aineistokseen: kandien profiilikyselyyn 2013 vastasi 364 tulevaa lääkäriä.

Grafiikka: Juho Paaso-Rantala

Lähde: Lääkärien profiilikysely 2013

Lue myös:

Lue lisää lääkärikyselyn tuloksista:

3 kommenttia