Terveys

Lääkärit paljastavat: tämä sai hakeutumaan alalle

Halu auttaa tai hyvä palkka? Sattuma – vai ehkä sittenkin se, että valkoisen takin ammatti on ollut vanhempien toive? Suomalaislääkärit kertovat, mikä on saanut hakeutumaan alalle.

19.6.2013 Terve.fi

Halu auttaa tai hyvä palkka? Sattuma – vai ehkä sittenkin se, että valkoisen takin ammatti on ollut vanhempien toive? Suomalaislääkärit kertovat, mikä on saanut hakeutumaan alalle.

Auttamisen halu nousee kaikkein suurimmaksi syyksi, kun kysytään suomalaisilta lääkäreiltä, miksi he ovat halunneet lääkäriksi. Tämän vaihtoehdon rastittaa isoimmaksi syysi hakeutua alalle 36 prosenttia vastaajista Lääkärien profiilikyselyssä 2013.

Monesti stetoskooppia pitelemään ei ole tietenkään ryhdytty yhden ainoan asian takia. Lääkäreistä moni valitsee kaikki kolme kyselyssä valmiiksi mainittua syytä: halun auttaa, hyvän palkan ja sen, että pääsi helposti opiskelemaan.

Kolme prosenttia kuitenkin ilmoittaa erikseen ruksaten, että halusi lääkäriksi hyvän palkan takia. Kuusi prosenttia taas rastittaa, että helppo pääsy lääketieteelliseen oli syy ryhtyä alalle.

Vähemmistö valitsisi jotain ihan muuta

Vain 13 prosenttia lääkäreistä on tyytymättömiä valintaansa eikä hakeutuisi samaan ammattiin, jos saisi valita nyt.

Lääkäreistä 87 prosenttia hakeutuisi samaan ammattiin, ja lääkäriksi opiskelevista 92 prosenttia vastaa, että valitsisi edelleen lääkärin ammatin.

”Sattumalta pääsykokeisiin”

Avoimissa vastauksissa kerrotaan usein syyksi lääkäriksi hakeutumiseen se, että jokin alaan liittyvä on kiinnostanut, esimerkiksi kiinnostus lääketieteeseen, ammattiin, ihmiseen, ihmisen fysiologiaan, tieteeseen tai tutkimustyöhön.

Sattuma saa ainakin kahdeksan mainintaa: yksi vastaa joutuneensa sattumalta pääsykokeisiin, toinen taas päätyneensä alalle ”ehkä sattumalta”. Muutama kertoo ryhtyneensä ammattiin vahingossa.

Joku taas mainitsee, että lääkäriksi hakeutuminen on ollut vanhempien toive, toinen taas kertoo halunneensa lääkäriksi, ”että olisin lopultakin kelvannut äidilleni” ja kolmas päätyneensä lääkikseen, koska tyttöystäväkin pyrki.

Seuraavat saavat useita mainintoja avoimissa vastauksissa:

- Arvostus. Kunnioitettu ammatti. Arvostus ja turvallisuus.

- Vama työmahdollisuus. Turvattu työ. (Mahdollisuus asua maaseudulla ja mahdollisimman pieni riski joutua työttömäksi.)

- Haasteellisuus. (En pitkästy.)

Auttamishalu ykkösenä varsinkin kandeilla ja naisilla

Naiset kertovat auttamishalun syyksi lääkäriksi hakeutumiseen hieman miehiä useammin (41% vs. 30%). Miehilllä taas hyvä palkka on ollut jonkin verran painavampi syy kuin naisilla (5% vs. 2%).

Lääketieteen opiskelijoilla auttamisenhalu nousee ykköseksi hakeutumissyissä samaan tapaan kuin valmistuneilla valkotakeilla. Kandeista 39 rastittaa auttamishalun suurimmaksi syyksi alalle ryhtymiseen.

Avoimissa vastauksissa kandit mainitsevat kymmenisen kertaa hyvän työllisyystilanteen syyksi alalle hakeutumiseen. Myös kiinnostus johonkin alaan liittyvään on vetänyt monen opiskelijan suuntaamaan juuri lääkäriksi.

700 lääkäriä, 360 kandia

Lääkärien profiilikyselyyn 2013 vastasi 689 lääkäriä. Kysely tehtiin lääkäreille suunnatun Lääkäriportaali.fi:n kautta keväällä 2013, ja sen toteutti Terve Media Oy, joka tuottaa myös tätä sivustoa.

Lääkäriopiskelijoiden vastaukset on saatu saman kyselyn kautta ja kerätty omaksi aineistokseen: kandien profiilikyselyyn 2013 vastasi 364 tulevaa lääkäriä.

Lähde: Lääkärien profiilikysely 2013

 

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi