Terve.fi

10 mysteeristä sairautta

10 mysteeristä sairautta
Maailmassa on olemassa monia sairauksia, jotka lääkärit voivat parantaa yhdellä kynän heilautuksella reseptivihkoonsa. Tästä huolimatta on kuitenkin myös paljon sellaisiakin tauteja, jotka saavat ammattilaisetkin ymmälleen. Lue lisää.
Julkaistu 20.1.2012

Maailmassa on olemassa monia sairauksia, jotka lääkärit voivat parantaa yhdellä kynän heilautuksella reseptivihkoonsa. Tästä huolimatta on kuitenkin myös paljon sellaisiakin tauteja, jotka saavat ammattilaisetkin ymmälleen.

My Health News Daily -sivusto listasi nämä kymmenen mysteeristä sairautta:  

1. Morgellonin tauti

Tämän mystisen sairauden oireet ovat lähes yliluonnolliset. Oireisiin kuuluu voimakas tunne siitä, että ihon alla ryömii hyönteisiä. Lisäksi oireisiin lukeutuu ihon alle kasvava kuituverkosto, joka työntyy esiin avoimista haavoista. Jotkut lääketieteen asiantuntijat syyttävät tautia psykoottiseksi harhaksi, mutta toisten mukaan oireet ovat aivan täyttä todellisuutta.  

2. Krooninen väsymysoireyhtymä

Krooninen väsymysoireyhtymä on klassinen tauti, jonka fyysisiä oireita ei voida lääketieteellisesti selittää. Taudin voi diagnosoida ainoastaan sulkemalla pois kaikki muut mahdollisuudet. Tästä taudista kärsivät potilaat joutuvat usein vuoteen omaksi useiksi päiviksi kerrallaan.  

3. Creutzfeldt–Jakobin tauti

Tämän harvinaisen aivohäiriön yksi muoto tunnetaan paremmin hullun lehmän tautina, jonka voi saada syömällä pilaantunutta naudanlihaa. ”Tavallinen” Creutzfeldt–Jakobin tauti on aina kuolettava, nopeasti etenevä ja taudin yleisin muoto, mutta se kehittyy useimmille potilaille syystä, jota lääkärit eivät ole vielä saaneet selville, eivätkä pysty sitä estämään.  

4. Skitsofrenia

Asiantuntijat pitävät tätä sairautta kaikista arvoituksellisimpana mielialahäiriöiden joukossa. Skitsofreniaa sairastava ei kykene loogisesti erottamaan todellisuutta ja fantasiaa toisistaan. Oireet vaihtelevat suuresti potilaiden välillä, mutta niihin kuuluvat esimerkiksi harhakuvitelmat, hallusinaatiot, sekava puhe sekä motivaation tai tunteiden puute. Sairautta ei voida kuitenkaan määritellä lääketieteellisillä testeillä.  

5. Autoimmuunisairaus

Tämä termi kuvaa useita eri tauteja, kuten Lupusta tai MS-tautia. Autoimmuunisairaudet kohtelevat kehon elimiä ja normaaleja toimintoja vihollisina. Autoimmuunisairaudet ovat yleensä kroonisia, aina heikentäviä, eivätkä lääkärit voi tehdä juuri muuta kuin helpottaa oireita.  

6. Pica

Picaa sairastavilla ihmisillä on kyltymätön halu syödä aineita, jotka eivät ole ruokaa, kuten multaa, paperia, liimaa ja savea. Vaikka taudin uskotaankin olevan yhteydessä mineraalikatoon, terveysasiantuntijat eivät ole löytäneet tälle oudolle häiriölle oikeaa syytä tai parannuskeinoa.  

7. Lintuinfluenssa

Ihmisillä ei ole immuniteettiä voimakasta lintujen kantamaa influenssavirusta vastaan. Asiantuntijat pelkäävät, että tauti voi muuttua sellaiseksi, joka tarttuu ihmisestä ihmiseen. Tartunnan saaneilla kuolinaste on noin 50 prosenttia, mutta tähän asti ihmiset ovat saaneet tartunnan vain, jos he ovat käsitelleet suoraan tartunnan saanutta lintua. Äskettäisissä tapauksissa vaikuttaisi kuitenkin siltä, että tauti leviäisi myös ihmisten keskuudessa.  

8. Flunssa

Vaikka flunssatapauksia sattuu vuosittain satoja tuhansia, lääkärit tietävät edelleen hyvin vähän tästä vuotavaa nenää ja yskää aiheuttavasta taudista. Yleensä ainut asia, joka tähän tautiin tehoaa, on aika sekä lämmin kanakeitto. Antibiooteista ei ole apua.  

9. Alzheimerin tauti

Alzheimer on aivoja rappeuttava tauti, joka esiintyy eri tavalla eri kantajilla. Sitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa normaaliin unohtelevaisuuteen, joka vaikuttaa suurimpaan osaan ihmisistä vanhemmalla iällä. Alzheimerin taudin tiettyä aiheuttajaa ei tiedetä, eikä sitä voida hoitaa kovin tehokkaasti.  

10. AIDS

25 vuotta tunnistamisen jälkeen AIDSiin ei ole vieläkään löydetty parannuskeinoa. AIDS säilyy yhtensä maailman potentiaalisimmista tappajista, etenkin kehitysmaissa. Tauti todennäköisesti alkoi siirtymällä simpanssista ihmiseen, vahvistaa äskettäinen tutkimus.

 

Lue lisäksi:

Kommentoi »