Prevention.com -sivusto esittelee seitsemän eri tilannetta, joissa kannattaa olla mitä pikimmin yhteydessä lääkäriin.
1. Rintakipu
Sydäninfarkti oireilee yleensä ensimmäisenä rintakivulla. Tuntemuksia voi olla kuitenkin muitakin, esimerkiksi vasempaan käteen säteilevä puutumisen tunne, hengästyminen, yläkehon kivut ja väsymys. Jos tunnet uudenlaista kipua, jota et ole ennen havainnut, ja joka ei helpota, hakeudu pikaisesti hoitoon.
2. Kova päänsärky
Migreeni voi aiheuttaa erittäin kovaa päänsärkyä. Äkillinen ja kova kipu voi kuitenkin viestiä myös vakavammasta asiasta, aivoverenvuodosta tai aivoveritulpasta. Aivoveritulppa tai -verenvuoto voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa jo minuuteissa. Lääkäriin hakeutuminen pikaisesti on ensiarvoisen tärkeää.
3. Hammassärky
Äkillinen hammassärky voi johtua siitä, että hampaiden juuri on tullut näkyviin esimerkiksi reikiintymisen vuoksi. Hammassäryn kanssa ei kannata kärvistellä pitkään, sillä suun bakteerit saattavat päätyä hammasjuuren kautta hermostoon aiheuttaen hermosärkyä ympäri kehoa.
4. Kylkikipu
Jos sinulle kehittyy kova kipu oikeaan kylkeen, eikä se helpota, kyseessä voi olla umpilisäkkeen tulehdus. Ota yhteyttä lääkäriin, jos olet pahoinvoiva ja kuumeinen. Naisilla kipua voi myös aiheuttaa munasarjakysta. Kummassakin tapauksessa hoitona toimii kiireellinen leikkaus.
5. Jatkuva turvotus ja ilmavaivat
Jokainen on satunnaisesti turvoksissa ja kärsii ilmavaivoista. Jos oireet ovat kuitenkin jatkuvia ja hankalia, asia kannattaa tutkia. Pahimmillaan kyseessä voi olla munasarjasyöpä. Syövän ensioireina voivat olla turvotus, ruuansulatusvaivat ja syömisongelmat. Jos ongelmat jatkuvat useamman viikon, ota yhteyttä lääkäriin.
6. Selkäkipu ja kihelmöivät varpaat
Selkäkipu on luonnollista esimerkiksi raskaan liikuntasuorituksen jälkeen, mutta jos se on jatkuvaa ja säteilee muualle (esimerkiksi varpaisiin), kyseessä voi olla selän välilevyn pullistuma. Välilevy voi painaa hermoja aiheuttaen kipua ja puutumista etenkin alaraajoihin. Tämänkään tilan hoitamista ei kannata pitkittää, sillä hoitamattomana ongelmat muuttuvat pahemmiksi.
7. Turvonnut ja kipeä jalka
Jos tunnet jalassasi oudonlaista kipua ja jalkasi turpoaa, kannattaa hakeutua hoitoon. Kyseessä voi olla veritulppa, joka liikkeelle lähtiessään voi päätyä keuhkoihin tai sydämeen vakavin seurauksin. Asia kannattaa aina tarkistuttaa. Jos kyseessä on veritulppa, verenohennuslääkkeet tai liuotushoito auttavat.
Tunne myös halvauksen oireet:
Halvaus on yleinen kuolinsyy. Joskus se varoittaa tulostaan etukäteen. Jos tunnet jotakin seuraavista, hakeudu hoitoon.
- Heikotus tai puutuminen kasvoilla, kädessä, jalassa tai toisella puolella kehoa
- Yhtäkkinen sekavuus, puhevaikeudet tai ymmärtämisvaikeudet
- Yhtäkkinen vaikeus nähdä molemmilla silmillä kunnolla
- Yhtäkkinen huimaus, tasapainovaikeudet, kävelyvaikeudet ja koordinaatiokyvyn menetys
- Yhtäkkinen kova päänsärky ilman erityistä syytä