Terve.fi

5 outoa asiaa, jotka voivat tapahtua nukkuessasi

5 outoa asiaa, jotka voivat tapahtua nukkuessasi
Yöunien aikana voi tapahtua muutakin kummallista, kuin unien tapahtumat. Unihalvaus, valveuni, unissakävely jne. Lue lisää aiheista unihalvaus, valveuni, unissakävely.
17.10.2012

Yöunien aikana voi tapahtua muutakin kummallista, kuin unien tapahtumat. Todayhealth.com -sivusto listasi viisi ilmiötä, joita öiseen aikaan voi esiintyä.

1. Unihalvaus

REM-unen aikana kehomme on yleensä halvaantuneessa tilassa, sillä muuten saattaisimme reagoida uniin fyysisesti. Noin viisi prosenttia väestöstä saattaa kuitenkin havahtua joko REM-uneen siirtyessään tai siitä havahtuessaan. Käytännössä ihminen siis käy hereillä ja on tietoisessa tilassa, vaikka keho on REM-unen vuoksi halvaantunut. Unihalvaus voi olla pelottava kokemus, etenkin jos siihen liittyy valveunia.

2. Valveunet

Valveuni on poikkeava tajunnan tila unen rajamailla. Valveunessa ihminen voi nähdä harhoja, kuvitella jonkin pahan läsnäolon samassa huoneessa tai kokea erilaisia fyysisiä tuntemuksia, kuten painon rinnalla tai voimakkaan sydämensykkeen. Valveunen aikana ihminen on periaatteessa hereillä, mutta kuitenkin unimaailmassa. Valveuni liittyy usein unihalvaukseen.

3. Pää räjähtää -syndrooma (engl. Exploding Head Syndrome)

Pään räjähtämisen tunne on melko harvinainen, mutta silti todennettu häiriö unen aikana. Ilmiöön ei liity pään räjähtämisen tunnetta, vaan kyse on voimakkaasta meluaistimuksesta. Ihminen saattaa säpsähtää hereille jonkin kovan äänen vuoksi, vaikka todellisuudessa ympäristö olisi ollut täysin hiljainen. Ääniaistimus tulee ihmisen sisältä. Ei tiedetä, mistä ilmiö johtuu, mutta sen on epäilty liittyvän stressiin.

4. Unissakävely, unissa syöminen, unissa seksin harrastaminen

Joillakin ihmisillä on taipumus lähteä tekemään täydessä unissa sellaisia asioita, joita he tekevät valveilla. Ihminen saattaa kävellä jopa ulos asti, tehdä unissaan ruokaa, käydä suihkussa tai harrastaa seksiä. Jälkikäteen toiminnasta ei yleensä muista mitään. Unissakävely ja muut touhut saattavat johtua lääkityksestä tai stressistä, mutta niiden tarkkaa syytä ei tunneta.

5. REM-käytöshäiriöt

Harvinainen tila saattaa kohdata ihmisiä, jotka eivät halvaannu REM-unen aikana. Tällöin ihminen saattaa esimerkiksi suorittaa väkivallantekoja nukkuessaan, vaikka hereillä hän ei olisikaan väkivaltainen. Kyseessä on yleensä jonkinlainen häiriö aivotoiminnassa. REM-käytöshäiriöt voivat saada alkunsa kasvaimesta, aivohalvauksesta tai geneettisestä virheestä.

Lue lisää:

13 kommenttia