Terve.fi

10 kysymystä lasten influenssarokotteesta

10 kysymystä lasten influenssarokotteesta
Lapsi ja influenssarokote: Ketkä lapset tarvitsevat influenssarokotteen? Maksaako rokote ja mistä sen saa?
4.11.2008

1. Ketkä lapset tarvitsevat influenssarokotteen?

6-35 kuukauden ikäiset lapset kuuluvat maksuttoman influenssarokotteen piiriin ja rokotetta suositellaan erityisesti heille. Rokote on maksuton myös lapsille, jotka kuuluvat perussairautensa, kuten astman, diabeteksen tai sydän-/keuhkosairauden, vuoksi riskiryhmään.

Myös kotihoidossa oleva lapsi on hyvä rokottaa influenssaa vastaan, sillä vaikka päiväkotihoidossa oleva lapsi kohtaa influenssan todennäköisemmin kuin kotihoidossa oleva lapsi, on kotihoidossa olevalla lapsellakin mahdollisuus saada tartunta esimerkiksi kouluikäiseltä sisarukseltaan tai muilta ihmisiltä.

2. Maksaako rokote ja mistä sen saa?

Maksuttoman influenssarokotteen piiriin kuuluvat lapset saavat rokotteen omasta terveyskeskuksestaan. Rokote olisi suositeltavinta ottaa ennen influenssakauden alkua, marras-joulukuussa, jolloin yleiset rokotukset terveysasemilla usein alkavat. Rokotteen voi ottaa myöhemminkin, mikäli epidemia ei ole alkanut. Huomioitava on, että rokotteen antaman suojan kehittymiseen menee aikaa pari viikkoa.

Influenssan riskiryhmiin kuulumattomat saavat halutessaan influenssarokotteen lääkärin reseptillä apteekista. Rokotteiden hinnat vaihtelevat kymmenen euron molemmin puolin. Rokotteen annostelee terveydenhoitaja.

3. Miten rokote annostellaan?

Lapset, joita ei ole aiemmin rokotettu influenssa vastaan, rokotetaan kaksi kertaa. Rokotteiden välillä tulee olla aikaa vähintään kuukausi. Rokote annostellaan lihakseen tai syvälle ihoon. Lapsille, jotka ovat edellisvuonna saaneet kaksi influenssarokotusta, riittää yksi tehosteannos.

4. Suojaako rokote lapsia tehokkaasti?

Influenssarokotteen tehoa lapsille on kritisoitu paljon. Rokotteesta huolimatta influenssaan on mahdollisuus sairastua, mutta huomattavasti pienemmällä todennäköisyydellä. Lisäksi influenssaoireet ovat yleensä rokotetuilla lievempiä kuin rokottamattomilla.

Influenssarokote ehkäisee paljon myös korvatulehduksia, sillä korvatulehdus on tyypillinen influenssan jälkitauti. Rokotetuilla lapsilla on influenssakautena todettu olevan jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että influenssarokote ehkäisee influenssaa, mutta ei tavallista flunssaa.

5. Miksei rokotetta anneta alle 6 kuukauden ikäisille vauvoille?

Tutkimusten mukaan rokotteen teho pienillä vauvoilla on heikko ja siksi rokote on rekisteröity vasta 6 kuukauden iästä alkaen.

6. Miksi yli 3-vuotiaat eivät kuulu ilmaisen rokotteen piiriin?

6-35 kuukauden ikäiset luetaan riskiryhmään siksi, koska influenssa on yleisintä ja aiheuttaa suurimman taakan jälkitauteineen tässä ikäryhmässä lapsia. Vanhemmilla lapsilla influenssa ei ole enää aivan yhtä yleinen, sillä puolustuskyky influenssaa vastaan aiempien influenssakausien jäljiltä on todennäköisesti suurempi.

7. Voiko influenssarokotteen annostella samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa?

Muut rokotteet eivät ole este influenssarokotteen annostelemiselle ja ne voidaan annostella vaikka samalla kertaa.

8. Onko influenssarokotteesta haittaa/riskejä?

Rokotuksen jälkeen pistoskohta saattaa hieman aristaa, punoittaa ja olla hieman turvoksissa. Joskus lapselle voi tulla kuumetta ja flunssaan liittyvää särkyä, tavallisimmin 1-2 vuorokautta rokotuksen jälkeen. Oireet ovat yleensä lieviä ja menevät ohi parissa päivässä. Oireita voi lievittää tavallisilla kuume- ja kipulääkkeillä.

Influenssarokote on turvallinen eikä se lisää lapsen alttiutta infektioille. Päinvastoin, rokote ehkäisee usein myös influenssan jälkitauteja, kuten korvatulehduksia. Suomessa yleinen rokoteohjelma tarjoaa 2-3 influenssarokotetta, jotka annostellaan peräkkäisinä syksyinä. Muun muassa Japanissa lapsia on rokotettu pitkään vuosittain, eikä rokotuksesta ole todettu olevan haittaa. Toistuvien rokotusten vaikutuksia tutkitaan parhaillaan lisää.

9. Voiko kananmunalle allergista lasta rokottaa?

Mikäli lapsi on kananmunalle voimakkaasti allerginen, ei rokotetta suositella. Mikäli kananmuna aiheuttaa vain lievempiä oireita, kuten ihottumaa, voi lääkäri harkita rokotteen tarpeellisuutta. Yleensä rokote voidaan tällaisissa tapauksissa antaa.

10. Voiko rokotetta antaa nuhaiselle ja yskäiselle lapselle?

Rokotetta ei suositella annettavaksi kuumeiselle lapselle vasta kuin toipumisen jälkeen. Kuumeeton yskä tai nuha ei ole este rokottamiselle.

Lähde: THL

Lue myös:

1 kommentti