Hyvinvointi

10 kysymystä erektiosta

Voiko erektiohäiriö olla merkki sukupuolitaudista? Missä on vika, jos siemensyöksyä ei tapahdu lainkaan?

Teksti Heidi Honkamaa
Kuvat Thinkstock
8.3.2011

Voiko erektiolääkkeillä olla haittavaikutuksia, jos tarvetta käyttöön ei ole? Erikoislääkäri Juhana Piha vastaa kymmenen arkaan kysymykseen erektiosta ja siemensyöksystä.

Miehen erektio askarruttaa niin naisia kuin miehiä. Harhaluuloja on monia ja usein ongelmista, jotka olisivat helposti hoidettavissa, vaietaan arastellen. Lääkäreiltä kannattaa kysyä arastelematta!

Muun muassa erektiovaikeuksiin erikoistunut dosentti, kliinisen fysiologian erikoislääkäri Juhana Piha vastaa 10 arkaan mieskysymykseen. Piha on koulutukseltaan myös kliininen seksologi.

1. Mistä aamuerektio johtuu?

Aamuerektio ja yölliset erektiot ovat sama asia. Miehellä on 5-10 erektiojaksoa yön aikana ja viimeinen niistä usein osuu heräämisen aikoihin. Tästä syystä puhutaan aamuerektioista.

Yölliset erektiot ovat ihmisen tahdosta riippumattoman hermoston aikaansaamia ja johtuvat tahattomasta peniksen verisuonten laajenemisesta, joka johtaa erektioon. Myös testosteronilla on merkittävä osuus asian säätelyssä.

Aamu- ja yöerektioiden tarkoituksena on todennäköisesti peniksen verenkierron huoltaminen ja kunnossapitäminen.

Lue myös: 5 suurinta ja haitallisinta seksimyyttiä

2. Minkä kokoinen on normaali? Mitä voi tehdä, jos peniksen koko ei tyydytä?

Tutkimusten mukaan keskipituus levossa on 9–10 senttimetriä ja erektiossa 14–15 senttimetriä. Erektiossa ympärysmitta on keskimäärin noin 12 senttiä.

Lyhyet penikset ovat harvinaisia, vaikka miehet varsin usein luulevat peniksensä olevan liian pieni. Todella pieni penis niin kutsuttu mikropenis on hyvin harvinainen. Silloin puhutaan lepopituudesta 3–4 senttiä.

Lue myös: Peniksenpalvontaa – Imagen seksinumerosta inspiroituneena

Peniksen kokoa ei voi kasvattaa millään pillereillä, vaikka sellaisia internetissä paljon mainostetaan. Myös erilaiset venytyslaiteet ovat lähinnä humpuukia. Kirurgisesti penikseen voidaan saada pituutta lisää noin sentin verran. Useimmat mainostetut peniksenpidennysleikkaukset ovat suorastaan vaarallisia erektion kannalta. Vain todelliset mikropenikset ovat lääketieteellinen leikkauksen syy.

3. Voiko erektiohäiriö olla merkki sukupuolitaudista?

Sukupuolitauteihin voi joskus liittyä erektiohäiriö. Sukupuolitautihan on tulehdustauti ja sitä kautta se vaikuttaa erektiomekanismeihin. Todennäköisempi syy sukupuolitautiin liittyvään erektiohäiriöön on kuitenkin psykologinen. Jo pelkkä sukupuolitaudin pelko voi aiheuttaa erektio-ongelmia, saati varsinainen tieto sukupuolitaudin olemassaolosta. Joka tapauksessa erektiohäiriön syyksi vastaanotolla osoittautuu hyvin harvoin sukupuolitauti.

Lue myös: Kondomin käyttöohje

4. Kuinka nuorena voi alkaa käyttää erektiolääkkeitä? Onko erektiolääkkeillä haittavaikutuksia, jos oikeaa tarvetta ei ole?

Erektiolääkkeitä ei saa määrätä, eikä toimittaa alle 18-vuotiaille. Nuorilla miehilläkin erektiohäiriön syy voi olla elimellinen, esimerkiksi verenkiertohäiriö, vaikka useimmiten syynä ovat suorituspaineet. Lääkärin on erittäin vaikea määritellä, mikä on oikea tarve ja mikä ei. On käytettävä harkintaa ja inhimillisyyttä.

Erektiolääkkeet ovat turvallisia ja haittavaikutuksia on vähän, yleisin on päänsärky. Suurin haitta on mahdollinen psykologisen riippuvuuden syntyminen. Tällöin voi käydä niin, ettei mies enää uskalla yrittääkään ilman erektiolääkkeen tuomaa “turvaa”. Siksi mahdollisimman lyhytkestoiset hoidot ovat suositeltavia, etenkin nuorilla.

Lue myös: Minkälaisesta seksistä pidät?

5. Mikä säätelee sperman määrää siemensyöksyssä?

Suurin osa spermasta syntyy eturauhasessa ja rakkularauhasissa, siittiöiden osuus tilavuudesta on olematon. Sperman määrä on yksilöllinen ja vähenee iän myötä.

6. Mistä erektion lopahtaminen kesken johtuu?

Hyvänä alkaneen erektion lopahtaminen eli niin sanottu lerpahdus johtuu äkillisestä peniksen verenkierron vähenemisestä. Syy voi olla psykologinen, jolloin esimerkiksi hermostuminen lisää sympaattisen hermoston toimintaa. Tämä puolestaan aiheuttaa valtimoverisuonten supistumisen ja erektion heikkenemisen.

Lue myös: Nämä asiat aiheuttavat miehille epävarmuutta

Syynä voi olla myös verenkiertovika, esimerkiksi niin sanottu laskimovuoto, jolloin paisuvaiskudoksen rakenteellisen vian vuoksi veri ei “pysy” peniksessä. Tätä voidaan kutsua osuvasti myös venttiiliviaksi: takaiskuventtiilit pettävät ja paine laskee.

7. Kuinka suuri merkitys iällä on erektiohäiriöissä?

Ikä on kaikkein täkein erektiohäiriöön vaikuttava tekijä. Erektiohäiriöitä esiintyy 40–50-vuotiaista noin 20 prosentilla ja yli 70 -vuotiailla erektiohäiriöitä on jo reilusti yli puolella.

8. Missä on vika jos siemensyöksyä ei tapahdu lainkaan?

Vaikeutunut tai estynyt siemensyöksy on huonosti tunnettu asia ja erittäin vaikeahoitoinen. Ilmiötä esiintyy noin viidellä prosentilla miehistä. Syynä voi olla lääkitys (etenkin masennuslääkitys), liiallinen alkoholin käyttö, neurologiset sairaudet, diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta, testosteronivaje, erektiohäiriö tai psykologiset tekijät. Hoito kohdistuu perussyyhyn. Mitään varmasti tehoavaa lääkettä vaivaan ei ole.

Lue myös: Naisen pomotus haittaa seksielämää

9. Entä milloin siemensyöksy on liian nopea?

Liian nopealla tai ennenaikaisella tai herkällä tarkoitetaan tilannetta, jossa siemensyöksy tapahtuu noin alle minuutissa yhdynnän aloittamisesta ja mies ei pysty sitä tahdollaan estämään. Diagnoosiin tarvitaan myös se, että tilanne vaivaa miestä. Vaiva aiheuttaa myös herkästi parisuhteen seksiongelmia ja seksielämän vähenemisen tai jopa loppumisen.

Vaiva on yleinen, noin 20 prosenttia miehistä kärsii siitä. Siihen on olemassa tehokasta lääkehoitoa.

Lue myös: 24 vinkkiä ihanaan seksiin: kosketa kultaa oikeista paikoista

10. Kuinka suuri merkitys kumppanilla on erektion synnyssä, kestossa ja seksuaalisessa nautinnossa?

Merkitys on keskeinen ja korostuu iän myötä. Miestä pidetään usein erheellisesti koneena, jolla seisoo aina tarvittaessa. Näin ei suinkaan ole, vaan useimmat miehet ovat varsin herkkiä ja reagoivat parisuhdehankaluuksiin ja stressiin erektiohäiriöillä.

Lue myös: Suuseksi on suosittua – entä nautinnon riskit?

Kumppanin aktiivisuus erektion saamisessa ja pysymisessä on olennaisen tärkeä keski-ikäisillä ja vanhemmilla miehillä. Vanhemmiten miehet tarvitsevat erektion saamiseksi useimmiten lisästimulaatiota, kuten käsiseksiä tai suuseksiä. Nämä seksin muodot ovat taas valitettavan usein vanhemmille naisille vieraita ja paheksuttaviakin asioita.

Mikäli vanhemmat naiset olisivat aktiivisempia, monilta erektiolääkereseptiltä vältyttäisiin. Seksuaalinen nautinto on tietysti molemmille parempaa, jos parisuhde on hyvä ja kumppani halukas. Vaihtelunhalu ei ole pahitteeksi seksin parantamiseksi. Liian usein seksi rutinoituu ja kadottaa sitä kautta vähitellen viehätyksensä. Uutta kokeilemalla voidaan usein saada lisää virikettä ja halua seksielämään.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi