Terve.fi

Miten olla murehtimatta puolison menneisyyttä?

Seksuaali-, parisuhde- ja perheterapeutti

Sinikka Savander
Julkaistu 22.2.2011

Kysymys:

Olen 22-vuotias nainen ja olen seurustellut 43-vuotiaan mieheni kanssa pian 2,5 vuotta. Ikäero ei ole haitannut meitä kumpaakaan, ja rakastamme toisiamme todella paljon. Miehelläni on kuitenkin takanaan melko rankka menneisyys: hän seurusteli silloisen tyttöystävänsä kanssa lähes 15 vuotta, kunnes tämä kuoli yllättäen. Kokemus oli vaikea, ja miehelläni meni pitkään, ennen kuin hän pääsi siitä yli siitä.

Kun tapasimme, kuolemasta oli kulunut kuusi vuotta. Mieheni on sanonut monta kertaa, että vaikka kokemus oli hänelle hyvin raskas, hän on päässyt siitä jo yli. Lisäksi hän on hyvin onnellinen siitä, että tapasi minut, koska minä tuon sisältöä hänen elämäänsä ja hänellä on asiat taas paremmin. Itse olen onnellinen, että olemme tavanneet.

Viime aikoina minua on kuitenkin ruvennut ahdistamaan se, mitä mieheni on kokenut, ja tunnen pahaa oloa hänen puolestaan. Haluaisin päästä eroon huonosta itsetunnostani ja vertailustani entiseen tyttöystävään. Tiedän, että kaikilla on menneisyytensä, mutta silti asia ahdistaa. En ole aikaisemmin murehtinut tästä asiasta, mutta nyt siitä on tullut minulle päähänpinttymä. Mieheni ei halua puhua kanssani näistä asioista, koska ei halua enää muistella menneitä.

Erotakaan en haluaisi tällaisen asian takia, koska meillä menee muuten hyvin. Miten osaisin lopettaa murehtimisen mieheni menneisyydestä?

Näytä vastaus

Vastaus:

MENNEISYYDET SOTKEVAT SUHDETTA SILLOIN, kun toinen vertailee entistä suhdettaan tai kertoo menneistä kumppaneistaan. Eron jälkeen menneisyys alkaa kummitella ja voi rikkoa uutta suhdetta, jos kumppani ei ole tehnyt lopullista eroa ja on takertunut vielä entiseen suhteeseen. Joskus eronnut säntää uuteen suhteeseen päästäkseen irti edellisestä. Uusi suhde aloitetaan liian lyhyen tutustumisen jälkeen, kun yksinkin on vielä vaikea olla. Menneeseen saatetaan haikailla vielä pitkään.Jotkut haluavat tilittää kumppanille kaiken menneestään ja selvittää pikkutarkasti elämänsä historian. Silloin suhde voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä, tieto lisää luottamusta.

JOTKUT ALKAVAT EPÄILLÄ KUMPPANIN tarinoita menneisyydestä, vertailla ja kysellä lisää: mitkään vastaukset eivät riitä. On rasittavaa, jos toinen ei jätä rauhaan menneisyyden muistelemista. Liiallisuuteen on menty silloin, kun pengotaan laatikot, valokuvat, kirjeet ja kaikki, mistä voisi tarkentaa, puhuuko kumppani totta. Tällainen käytös on toista loukkaavaa henkistä kiusaamista ja mustasukkaisuutta entistä elämää, onnistumisia tai hyviä ihmissuhteita kohtaan.

SINUN ON HYVÄKSYTTÄVÄT TOSIASIAT ja toisen menneisyys, vaikket sitä ymmärtäisikään. Eletty elämä on takanapäin. Elämässä tehdyt erehdykset tai epäonnistumiset harmittavat usein itseäkin, eikä siihen enää tarvita kumppanin syytöksiä tai puuttumista asioihin, jotka eivät oikeastaan hänelle kuulukaan.Sinun tapauksessasi ei ole kysymys tämäntapaisesta menneisyyden murehtimisesta. Olette onnellisia, ja kuulostaa hyvältä, ettette piittaa lähipiiristä vaan ikäero on teidän asianne. Mitä yrität selvittää vertailemalla itseäsi ihmiseen, joka ei enää ole elossakaan? Kumppanisi hyväksyy sinut ja haluaa olla kanssasi. Miksi pilaisit turhalla murehtimisella suhteenne onnen, jos siihen ei ole mitään todellista syytä?

MIESYSTÄVÄSI ON TEHNYT SURUTYÖNSÄ ajallaan, ja nyt hän rakentaa uutta parisuhdetta sinun kanssasi. Miesystäväsi on käsitellyt entisen tyttöystävän poismenon. Tapahtuneesta oli jo kulunut riittävästi aikaa, kun tapasitte. Sinun ei tarvitse pilata suhdettanne miettimällä ja vertailemalla itseäsi muihin. Entinen tyttöystävä ja sinä olette eri ihmisiä, sinä olet ainutkertainen hyvine ja huonoine puolinesi: sinä olet sinä. Onhan sinullakin oma menneisyytesi!

Miehesi on tutustunut, ihastunut ja rakastunut sinuun. Älä pilaa onnellista oloasi pohdiskelemalla asioita, joita et voi muuttaa. Jos haluat parantaa suhdettanne, kerro asiasta miesystävällesi. Kerro myös, missä tunnet huonommuutta tai mitkä asiat vahvistaisivat itsetuntoasi. Elä läsnä tässä hetkessä, älä murehdi asioita, joita et voi enää muuttaa. Muuta asennettasi positiivisemmaksi. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet ja tiedosta elämäsi päämäärä.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.