Kauneus ja Terveys

Kannattaako exään pitää yhteyttä?

Kannattaako exään pitää yhteyttä?
Jos ajatus exän näkemisestä kadulla kauhistuttaa, mistä se kertoo? Onko ero jäänyt silloin työstämättä?
Julkaistu: 24.3.2016

Parisuhde on ohi, mutta koska toinen on ollut mukana elämässä pitkään, ei hänestä haluaisi luopua kokonaan. Kuulostaako tutulta? Exään voi pitää yhteyttä, jos motiivit yhteydenpitoon ovat vilpittömät, ihan käsi sydämellä.

Helposta erosta ystäviksi, vaikeasta erosta ei

Takana oleva ero kertoo paljon siitä, kannattaako ja voiko exään pitää yhteyttä hyvillä mielin. Jos suhde on päättynyt petetyksi tulemisen tunteisiin ja repiviin riitoihin, ei ole mitään järkeä pitää yhteyttä. Yhteydenpito voi pitää vaan haavoja auki. Joka tapauksessa entiseen kumppaniiin kannattaa pitää etäisyyttä eron jälkeen.

Jos ero on ollut helppo ja ristiriidaton, kaveruutta voi kehitellä myöhemmin. Hyvä tapa testata kaverimotiivejaan on tunnustella, miltä tuntuu olla uuden kumppanin ja exän seurassa samalla kertaa. Jos kolmisin hengailu ei tunnu kiusalliselta ja kaikilla on mukavaa, yhteydenpidolle ei ole mitään esteitä.

Jos kiehut vihassa, ero on kesken

Entä jos exän näkeminen sattumalta kadullakin ahdistaa? Jos viha on vuosienkin päästä sakeaa ja toisen tekemät loukkaukset herättävät raivon mielessä, mistä se kertoo? Onko ero jäänyt silloin työstämättä?

Psykologi Harriet Lernerin mukaan ratkaiseva ero on siinä, onko viha pahaa vai hyvää vihaa ja kuinka paljon asiat pyörivät mielessä. Jos mieli jumittaa exän pahoissa teoissa ja vihasta tekee mieli pitää kovasti kiinni, on se merkki, että eron käsittely on kesken. Jos viha on puolestaan voimaannuttavaa, antaa energiaa ja auttaa vaalimaan omanarvontuntoa, se ei ole huonoa vihaa.

Joka tapauksessa esimerkiksi samoissa juhlissa oleminen exän kanssa pitäisi olla mahdollista. Entisen kumppanin täydellinen välttäminen kertoo, että eron käsittely on kesken. Jos ex-puoliso on ollut väkivaltainen, tilanne on erilainen.

Lue myös:

Kommentoi »