Emilia Vuorisalmen 3 parasta vinkkiä rakkauteen

Emilia Vuorisalmen 3 parasta vinkkiä rakkauteen
Rakkaustohtoriksikin tituleerattu lääkäri Emilia Vuorisalmi vinkkaa, kuinka parantaa parisuhteen onnellisuutta ja kuinka selvitä, jos sen menettää.
Julkaistu 14.3.2016

Avioeron itsekin läpikäynyt Emilia Vuorisalmi pohtii rakkautta tieteen ja tutkimusten näkökulmasta, mutta antaa myös runsaasti vinkkejä, kuinka parantaa parisuhdetta ja selvitä vaikeista ajoista.

1. Irrottaudu kännykästä

Tartutko herättyäsi kännykkään ja klikkaat itsesi someen ennen kuin olet sanonut kumppanillesi edes huomenta? Hollantilaistutkimuksen mukaan voimakas sosiaalisen median käyttö vähentää onnellisuutta parisuhteessa. Toisaalta taas onnellinen parisuhde ennustaa vähäisempää somen käyttöä.

Vuorisalmi kirjoittaa, että meillä on sisäsyntyinen tarve jakaa asioita. Somessa onkin helppo saada huomiota ja hyväksyntää ja annoksen hyvänolonhormoneja. Kannattaa miettiä, jos niitä sittenkin saisi parisuhteesta.

Jos oma somenkäyttö huolestuttaa ja tuntuu vievän aikaa ihmissuhteilta, kokeile edes pientä nettipaastoa. Jos somesta on tullut parisuhteen kolmas pyörä, viimeistään silloin on aika lakkoilla.

2. Riitele nätisti

Ystäväpariskunta, joka ei riitele koskaan, on kaveripiirin ihailun kohteena. Useimmissa parisuhteissa kun riidellään ja vieläpä melko arkisista asioista, kuten rahasta, kotitöistä ja lastenkasvatukseen liittyvistä eriävistä mielipiteistä. Jatkuva riitely vaikuttaa paitsi fiiliksiin, se myös vähentää puolisoiden halua harrastaa seksiä. Kun toisen naama ärsyttää jatkuvasti, voi pettäminenkin alkaa houkutella.

Hyvä uutinen on, että tutkimusten mukaan riitely ei ole välttämättä merkki huonosta parisuhteesta. Oleellisinta on se, miten riidellään. Vuorisalmen mukaan onnellisilla pareilla riitely on useimmiten rakentavaa ja sillä pyritään pääsemään ratkaisuun, joka korjaa riidan synnyttäneen tilanteen. Tärkeintä on siis löytää ratkaisu ja jatkossa toimia sen mukaisesti. Myös hetkeksi paikalta poistuminen, huumori ja anteeksipyyntö saattavat auttaa.

3. Tapaa ystäviä ja liiku, älä stalkkaa

Useimman meistä sydän on särkynyt joskus ja aluksi voi tuntua siltä, ettei siitä selviä. Vuorisalmen mukaan rakkauden menettäminen voi pahimmassa tapauksessa olla hengenvaarallista. Avioero on tutkitusti eniten stressiä aiheuttava tilanne läheisen kuoleman jälkeen. Äkillinen rakkauden menetys voi sairastuttaa fyysisesti ja aiheuttaa sydänkipuja, unettomuutta, väsymystä ja tulehduksia.

Toipumista tukevat unelmien toteuttaminen, ulkoileminen, hymyily, ystävien tapaaminen, liikunta ja kehon helliminen. Vuorisalmi kehottaa myös poistamaan arjesta eksästä muistuttavat asiat. Jopa menetetyn rakkauden Facebook-profiilin näkeminen voi aktivoida muistijälkiä aivoissa ja pitkittää tuskaa.

Lähde: Emilia Vuorisalmi: Sekaisin LOVEsta (Otava 2015)

Kommentoi »