Hyvinvointi

Ero on kova paikka - voi vaikuttaa yllättävällä tavalla

Ero on psyykelle kova paikka ja voi saada ihmisen käyttäytymään negatiivisesti eräänlaisen defenssin ja selviytymiskeinon tavoin. Jotkut pärjäävät eron yli syömällä enemmän tai vähemmän kuin normaalisti, kirjoittamalla tai jopa rötöstelemällä.

Teksti K&T-toimitus
Kuvat Thinkstock
12.12.2014

Science of Relationships kertoo tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta, jossa selvitettiin nuorison selviytymiskeinoja eron sattuessa. Osallistujia oli 7800 ja he olivat iältään 18-23 vuotta.

Tutkittavista 2500 kertoi eronneensa tutkimuksen kahden päävaiheen välissä. Tutkittavia henkilöitä pyydettiin vastaamaan tarkasti parisuhdestatustaan, sen laatua ja omaa taustaansa valottaviin kysymyksiin. Henkilöt myös vastasivat kysymyksiin mahdollisesta kriminaalisesta toiminnastaan ennen ja jälkeen eron. Lisäksi tutkijat rajasivat pois mahdollisia rikollisuuteen johtavia tekijöitä, kuten iän, asuinpaikan, etnisen taustan ja perheellisyyden.

Lue myös: Eroamisella voi olla vakavia seurauksia

Ero voi johtaa epäterveelliseen toimintaan

Kävi ilmi, että eronneet miehet tekivät vähemmän yllättäen enemmän ja erilaisempia rikoksia kuin parisuhteessa pysyneet. Lisäksi eronneet käyttivät enemmän huumeita ja joivat todennäköisemmin liikakäytön ylittäviä määriä.

Lue myös: Näin selviät erosta – 4 vinkkiä

Ylipäätään miehet kokivat eron musertavampana, sillä naisilla kovien huumeiden käyttö tai rikollisuus ei lisääntynyt eron jälkeen, vaikkakin alkoholinkäyttö ja pilven polttaminen lisääntyi.

Tiivistetysti voidaan sanoa, että ero ei varsinaisesti povaa terveellisempää käytöstä.

Lähde: Science of Relationships

Lue myös:

Tuliko ero? 4 yleisintä eroamiseen liittyvää virhettä

Hyvä ero auttaa uuteen alkuun

Parisuhde vaikuttaa miesten ja naisten itsetuntoon eri tavoin

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi