Hyvinvointi

Onko ikäerolla merkitystä?

Seksi selvästi vanhemman kumppanin kanssa voi viedä hekuman huipulle, mutta ikäero voi sen sijaan tuoda hankaluuksia parisuhteeseen.

Teksti Taru Jussila
Kuvat Fotolia
12.4.2011

 ”Olen harrastanut seksiä itseäni 30 vuotta vanhemman miehen kanssa. Meillä oli pari vuotta kestänyt on-off-suhde. Se oli hienoa aikaa, ja opin häneltä paljon. Olin aina uskonut, että vain vanhempi mies voi olla vetovoimainen. Nyt neljänkympin kynnyksellä olen kokeillut seksiä myös 10 vuotta nuoremman kanssa. Hyvin toimi sekin. Seksuaalinen vetovoima ei mielestäni katso ikää. Olen hiljattain eronnut ja toivon vielä löytäväni elämänkumppanin. En kuitenkaan halua parisuhteeseen reilusti nuoremman tai vanhemman miehen kanssa. Kaipaan rinnalleni samanikäistä”, Jonna, 39, pohtii.

Seksi voi ikäerosta huolimatta tai sen ansiosta toimia erittäin hyvin. Siinä ei ole mitään väärää tai arasteltavaa.

Tyypillistä on, että nuoremman naisen ja vanhemman miehen suhdetta katsotaan suopeammin kuin vanhemman naisen ja nuoremman miehen. Nuoremman naisen kanssa suhteeseen ryhtyvälle miehelle suhde saattaa olla jopa osoitus viriiliydestä.

– Ikäero on vanhemman osapuolen näkökulmasta positiivinen asia. Länsimaissa ihannoidaan nuoruutta, ja suhde nuorempaan on vain yksi esimerkki tästä ilmiöstä, toteaa seksuaali- ja hahmoterapeutti Heidi Lindgren.

Maailmanlaajuinen puumailmiö 

Parin viime vuoden aikana paljon huomiota saanut puumailmiö on tehnyt myös vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhteesta tunnetumman. Nimekkäimmät puumat lienevät poptähti Madonna ja näyttelijä Demi Moore, joilla molemmilla on selvästi itseään nuoremmat kumppanit.

Moni nainen on vasta yli 40-vuotiaana seksuaalisuutensa kukoistusvaiheessa. Tällöin raskas pikkulapsivaihe on ohitettu ja suhde omaan vartaloon on tuttu ja mutkaton. Samanikäinen mies sen sijaan saattaa kokea, että seksielämän parhaat vuodet ovat jo takanapäin. Tässä elämänvaiheessa moni parisuhde päättyy.

– Noin 25-vuotias mies puolestaan kokee usein olevansa seksielämänsä huipulla. Hänellä on halua ja kykyä. Sen sijaan samanikäinen nainen ei ole usein vielä sinut kroppansa kanssa. Tässä mielessä yli 40-vuotiaan naisen ja kolmeakymmentä lähentelevän miehen seksihalut voivat kohdata ja seksi voi toimia erinomaisesti. Naista voi kiehtoa nuorukaisen viriiliys, miestä vanhemman naisen kokemus, varmuus ja halukkuus, Lindgren selittää puumailmiön taustoja.

Lue myös: Miten olla murehtimatta kumppanin menneisyyttä?

Kestävä ihmissuhde vai hauskanpitoa? 

Vaikka seksi toimisi, suhde ei ole välttämättä ongelmaton. Jos tähtäimessä on kestävä ihmissuhde, kannattaa asioita punnita kokonaisvaltaisesti.

– Parisuhteen jatkuvuuden kannalta samanikäisyys on suositeltavaa.

Samaan ikäluokkaan kuuluvilla on todennäköisemmin suhteellisen yhtäläinen kokemusmaailma, joka ylläpitää kumppaneiden yhteyttä. Silti monet kokevat nimenomaan erilaisuuden ja erilaiset kokemusmaailmat kiehtovina etenkin suhteen alkuvaiheessa. Tämä ei seksuaaliterapeutin mukaan kuitenkaan usein riitä suhteen ylläpitoon. Parisuhde kehittyy ajan myötä, ja alun tiiviin yhteiselon jälkeen jokaisessa pitkässä suhteessa koittaa erillistymisen vaihe. Kumppaneiden todellinen kohtaaminen tapahtuu yleensä vasta tämän vaiheen jälkeen.

– Tällöin puhutaan sellaisesta kohtaamisesta ja tunnetasosta, jolle pelkkä seksisuhde ei voi koskaan päästä. Aluksi kiehtovilta vaikuttaneista erilaisista kokemusmaailmoista tulee helposti eriyttävä tekijä, jolloin todetaan, ettei suhde toimi erilaisuuden takia.

Lue myös: Älä suostu suhteessa heittopussiksi

Mikä on iso ikäero? 

Se, mikä mielletään isoksi ikäeroksi, riippuu henkilöiden iästä. Nuorten aikuisten iässä pienempikin ero vuosissa voi tarkoittaa isoa eroa kokemusmaailmoissa.

– Yli 30-vuotiailla 10–15 vuotta alkaa olla jo iso ikäero. Silloin saatetaan olla jo lähellä sitä tilannetta, että kumppanit ovat eri sukupolvea. Ikäeron ollessa yli 15 vuotta voisi nuorempi olla jo lähes kumppaninsa lapsi.

Eri sukupolvet ovat kasvaneet erilaisessa yhteiskunnassa, erilaisissa kulttuureissa. Käsitykset sukupuolesta, suku­puolirooleista, seksuaalisuudesta ja seksistä voivat olla erilaisia.

– Kovin erilaiset arvomaailmat ovat parisuhteen jatkuvuuden kannalta huono asia, sillä ne voivat aiheuttaa kitkaa ja ajaa parin jopa erilleen.

Vaikka jokaisen on hyvä elää tätä päivää, kannattaa ihmissuhdeasioissa pohtia hiukan pidemmälle. Jos tähtäimessä on kestävä ihmissuhde, on hyvä miettiä, miltä ikäero tuntuu viiden, kymmenen tai jopa 15 vuoden päästä. Onko esimerkiksi valmis siihen, että kumppani jää 15 vuotta aiemmin eläkkeelle? Tai kestääkö toinen sen, että puoliso on vielä elämänsä vedossa, kun ikääntyminen alkaa vähentää omia voimia?

Myös lasten hankkimisen kannalta ikäerolla on merkitystä. Onko kumppanin enää mahdollista saada lapsia? Mitä jos mieli lasten suhteen muuttuu viiden vuoden päästä? Parisuhteessa joutuu usein tekemään kompromisseja, mutta ikäeron ollessa suuri niiden tarve saattaa kasvaa.

Lue myös: Miksi jäät huonoon parisuhteeseen?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi