Terve.fi

Vulvodynian oireet

Vulvodynian oireet
Vulvodynian alatyyppejä ovat vulvan vestibuliittioireyhtymä ja dysesteettinen vulvodynia. Tunnista vulvodynian oireet.
Julkaistu: 10.4.2018
Vylvodynia on ulkosynnyttimissä tai emättimen etuosan alueella esiintyvä krooninen kiputila, johon kuuluvat kirvely ja kosketusarkuus.
Vulvan vestibuliittioireyhtymä on näistä tavallisempi. Siinä emättimen uloimman osan (vestibulumin) alueella on kohtia, joihin koskeminen aiheuttaa kipua, kosketusarkuutta ja joskus kirvelyä. Tyypillinen oire onkin yhdyntäkipu. Osalla potilaista kiputila vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Joskus kipualueella voi esiintyä punoitusta ja turvotusta.
Dysesteettinen vulvodynia, joka tunnetaan myös nimillä pudendaalineuralgia sekä essentiaalinen vulvodynia, eroaa edeltävästä siten, että kipu on kosketuskivun sijaan jatkuvaa ja sitä esiintyy koko vulvan alueella. Kipu on hermokiputyyppistä ja se voi säteillä peräaukon seutuun, reisiin tai ristiselkään. Potilaat ovat yleisimmin yli 40-vuotiaita.
Osalla vulvodyniapotilaista esiintyy ns. vaginismia, jolla tarkoitetaan tahdosta riippumattomien lihasspasmien ja lihasjännityksen esiintymistä lantionpohjan lihaksistossa. Tämä voi pahentaa kiputuntemusta.
Diagnoosi perustuu potilaan kertomaan oirekuvaan, kliiniseen tutkimukseen ja ulkosynnyttimien ja emättimen tulehdusten sekä ihosairauksien poissulkuun.
Kliinisessä tutkimuksessa todetaan usein paikallinen kosketusarkuus ja kipu kostutetulla vanutikulla tutkittaessa. Kliinisen tutkimuksen yhteydessä otetaan tarvittaessa emättimen tulehdusnäytteet, papa-näyte. Joissain tapauksissa on syytä ottaa koepala ihosairauden poissulkuun. Gynekologinen tutkimus voi olla vulvodyniapotilaalle kivulias, eikä se kaikissa tapauksissa ole välttämätön diagnoosin asettamiseksi.
Lähteet:
Paavonen J. Vulvodynia, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2013
Paavonen J. Vulvodynia, Lääkärilehti 2013
Tiitinen A. Tietoa potilaalle: Vulvodynia (naisten sukuelinten kipu), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.)
Kommentoi »