Terve.fi

Vulvodynian hoito

Vulvodynian hoito
Vulvodynian paraneminen voi olla pitkä prosessi, mutta suurimmalla osalla potilaista oireet helpottavat hoitojen avulla. Lue millä tavalla vulvodyniaa hoidetaan.
Julkaistu: 10.4.2018

Vulvodynian hoito riippuu siitä, kumpi oireyhtymän alatyyppi on kyseessä. Paraneminen voi viedä pitkänkin aikaa, mutta valtaosalla potilaista vaiva helpottaa ajan ja hoitojen myötä. Itsehoito on tärkeä osa vulvodynian hoitoa.

Limakalvon hyvästä kunnosta huolehtiminen ja muu itsehoito on vulvodynian perushoitoa. Vulvan vesipesu kerran päivässä riittää, pesuaineita on syytä välttää. Tiukat ja hengittämättömät alusvaatteet voivat pahentaa oireilua. Apteekista saatavaa ihoöljyä kannattaa levittää iltaisin varsinkin kivuliaisiin kohtiin. Apteekista saatavat puudutegeelit ja liukasteet voivat helpottaa seksielämää vähentämällä yhdyntäkipua. Lantionpohjan lihasten rentoutusharjoituksia kannattaa tehdä, tarvittaessa lantionpohjaan perehtyneen fysioterapeutin ohjeistuksella.

Dysesteettisen vulvodynian hoidossa ovat tehokkaita hermokipuun käytetyt trisykliset masennuslääkkeet, kuten amitriptyliini.

Vulvan vestibuliittioireyhtymään ei ole täsmähoitoa. Osa potilaista hyötyy yhdistelmäehkäisypillereiden tauotuksesta esim. puoleksi vuodeksi sekä lantionpohjan fysioterapiasta. Fysioterapiassa voidaan käyttää biopalautemenetelmää, jossa seurataan lantionpohjan lihasjännitystä ja rentoutumista harjoitusten myötä. Mikäli kivun alkamista on edeltänyt hiivasienitulehduskierre, voi kuukausienkin pituinen estohoito olla tarpeen. Jos muut hoitomuodot osoittautuvat riittämättömiksi, voidaan harkita kirurgista hoitoa, jossa pyritään poistamaan kivulias limakalvoalue. Leikkaushoito on tehokas potilailla, jotka eivät ole saaneet apua muista hoitomuodoista.

Lähteet:

Paavonen J. Vulvodynia, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2013

Paavonen J. Vulvodynia, Lääkärilehti 2013.

Tiitinen A. Tietoa potilaalle: Vulvodynia (naisten sukuelinten kipu), Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.)

Kommentoi »