
Voiko syömällä tulla onnelliseksi?
Viihdyttääkö elokuva enemmän, kun samalla syö popcorneja? Syöminen ja juominen tuovat mielihyvää ja iloa. Kannattaako syömällä kuitenkaan yrittää tulla onnelliseksi?
Halu syödä makeaa ei yllätä vain alamaissa, vaan myös oloonsa tyytyväiset syövät ja juovat, jos he uskovat näin kohottavansa mielialaansa. Tämä on todistettu tutkimuksin. Esimerkiksi jäätelön syömisen tiedetään tekevän onnelliseksi. Tutkijat seurasivat ihmisen aivotoimintaa jäätelön syömisen aikana ja huomasivat, että jäätelön syöminen virkisti aivojen mielihyväaluetta.
Runsas ruokatarjonta ja mainosten herkkuelämykset houkuttelevat syömään ja luovat tunteen, että jossain on vielä parempaa, suurempaa ja yllätyksellisempää. Moni kasvattaa ruokanautinnon määrää syömällä enemmän, vaihtamalla makua tai liittämällä syömisen muuhun tekemiseen. Viihdyttääkö elokuva enemmän, kun samalla syö popcorneja?
Onko terveellinen nautinnollista?
Ruokanautinnoista ei luovuta terveellisyyden nimissä. Tutkimusten mukaan monet pyrkivät syömään terveellisemmin, mutta nautinto on kuitenkin tärkeämpää.
Ihannetilanne on niissä kodeissa, joissa laitetaan maistuvaa ruokaa ja osataan nauttia ruokailutilanteesta. Kyse ei ole ruokahetkestä, vaan ajasta, jota suorastaan kannattaa pitkittää kauniisti katetun pöydän ääressä.
Ne, jotka osaavat käyttää viisaasti ruokien ja juomien sisältämät mahdollisuudet, voittavat itselleen lisää hyvinvointia.
Lue myös: "Yksi ateria päivässä riittää"
Aivotutkijat toppuuttelevat
Aivotutkijat sanovat, että ihmisen aivotoiminta on sellainen, että jatkuva onnentunne ei ole mahdollista. Hyvää elämää elävänkin on tyydyttävä ainoastaan onnentunteen hetkiin, joiden välissä koetaan epämiellyttäviäkin tunteita.
Aivojen välittäjäaineisiin, jotka säätelevät hyvänolon tunteita, voidaan vaikuttaa lääkkeillä, huumeilla ja nautintoaineilla. Onneksi niihin voidaan vaikuttaa myös elämäntavoilla.
Useimmille normaali aktiivinen elämänmeno tuo sopivan määrän ”sisäisiä morfiineja”. Onnentunnetta ei siten tarvitsisi ostaa esimerkiksi apteekin hyllyltä tai alkoholiliikkeestä. Sitä paitsi ostettu onnentunne kestää vain lyhyen ajan, koska elimistö poistaa vieraat aineet kehosta mahdollisimman nopeasti.
On vain hyväksyttävä se, että aina ei voi olla jatkuvassa onnenhuumassa – tai edes hyvällä tuulella. Siksi on tyydyttävä kohtuuteen, onnen murusiin.
Lue myös: Osaatko syödä kohtuudella?
Nautinto latistuu
Jos mielihaluja noudattaa rajoituksetta ja popsii pikkupurtavia tiheään, käy pikkuhiljaa niin, että lopulta mikään ei enää tunnu miltään.
Moni syömiskierteestä irti päästyään toteaa, että olo helpottui, koska ruoka ei enää ollut mielessä koko aikaa häiritsemässä. Ja nälkäkin, joka katosi, pääsi oikeuksiinsa maustamaan ateriaa.
Nautinnon lisäämisen salaisuus on nauttijan kyvyssä hallita ruokamaailmaa. Annettakoon ruoalle se rooli, joka sille kuuluu – ei enempää eikä vähempää.
Lue myös: 8 syytä, joiden takia on hankala lopettaa syömistä
Testaa itse!
Tee testi herkkuannoksesi syömisestä. Koetko näin?
- Ensimmäinen suupala maistuu taivaalliselta, toinen laimeammalta, kolmas jo tavalliselta. Suupala suupalalta makunautinto vähenee – voi tuntua jopa tankkaamiselta, koska syömisen edetessä makuhermot turtuvat.
- Viimeinen suupala maistuu kuitenkin aika hyvältä, jotta syömiseen saadaan onnellinen loppu.
- Millainen tunne on tunnin kuluttua syömisestä?
Miltä tuntuu? Yritätkö syödä itsesi onnelliseksi? Itsensä helliminen, lohduttaminen ja piristäminen syöpöttelemällä toimii kehnosti. Maailma on täynnä muita ilon ja tyytyväisyyden lähteitä. Ne ovat henkilökohtaisia, siksi jokaisen on löydettävä omansa.
Kirjoittaja on laillistettu ravitsemusterapeutti.
Lue myös: